Звернення міського голови Тернополя Сергія Надала з нагоди річниці Акту відновлення Української Держави

Звернення міського голови Тернополя Сергія Надала з нагоди річниці Акту відновлення Української Держави

03.07.17 12:48 0 794
Цього дня у далекому 1941 році у Львові було проголошено Акт відновлення Української Державності.

У тексті проголошення було сказано, що «волею Українського Народу Організація Українських Націоналістів під проводом Степана Бандери проголошує відновлення Української Держави, за яку поклали свої голови цілі покоління найкращих синів України».

В Акті проголошення містилося прохання до населення «не скласти зброї так довго, доки на всіх українських землях не буде створена Суверенна Українська Влада».

Наступного дня з'явився другий важливий документ — Пастирський лист Митрополита Андрія Шептицького, яким Українська Греко-католицька Церква визнала Акт за початок відновлення Української держави.

10 липня з'явився подібний документ Української Православної Церкви, підписаний єпископом Луцьким. Тимчасовий український уряд очолив Ярослав Стецько. Українську Національну Раду, як предпарламент, очолив Митрополит Андрій Шептицький, а Кость Левицький став його президентом.

Тобто Акт відновлення Української державності був легалізований українським народом та українською Церквою.

Правда, це не завадило німцям вже 12 липня арештувати і вивезти до концтабору Ярослава Стецька, Степана Бандеру та інших керівників ОУН та уряду.

Однак сам факт Акту засвідчив, що Україна є і буде незалежна держава у своїх етнографічних межах.

100 представників зі всієї України дали зрозуміти окупаційній владі СРСР та Німеччини, що Україна – це незалежна та суверенна держава, що будь-яка окупаційна влада є ворогом для України.

Акт відновлення Української держави став могутнім поштовхом до створення Української Повстанської Армії, розгортання масового руху опору, чинником, що вплинув на хід та результати Другої світової війни.

Без Акту відновлення Української Держави 30 червня 1941 року не було б Декларації про державний суверенітет від 16 липня 1990 року, не було б Акту проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року.

Слава провідникам української нації!

Слава Героям України!

Слава Україні!

Міський голова Тернополя Сергій Надал

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Тональный крем летом: ...

КОМЕНТАРІ