Тернопільщина розпочала відзначати 100-річницю бою УСС під Конюхами

Тернопільщина розпочала відзначати 100-річницю бою УСС під Конюхами

03.07.17 11:49 0 1065
У с.Конюхи, Козівського району 1 та 2 липня відзначають 100-річчя одного із найбільш запеклих боїв січових стрільців. День перший розпочався науковою конференцією. Водночас тематичні експозиції представили Бережанський краєзнавчий музей та Козівська районна бібліотека. Заходи відвідав заступник голови Тернопільської ОДА Юрій Юрик, Василь Вітровий - голова Козівської РДА та Петро Репела - голова Козівської райради.

Як підкреслив Юрій Юрик, Тернопільщина приділила значну увагу відзначенню бою Січових Стрільців під Конюхами тому, що це дає можливість провести історичні паралелі з опором України нинішньому агресору.

«Битва під Конюхами покрила славою січове стрілецтво. Цей бій був одним із переломних у Першій Світовій війні, коли австро-угорські війська відкинули російські по цілому фронту і ключову роль в цьому відіграли українські січові стрільці, які перейшли у контрнаступ. Дані історичні події ми відзначаємо багатогранними заходами протягом двох днів. Це важливо з позиції відновлення історичної пам'яті та національно-патріотичного виховання, тому так багато уваги обласна адміністрація приділила цьому. Проводячи паралелі і пояснюючи суспільству події минулого, ми зможемо ствердити, що Україна завжди боролася, бореться і буде боротися за свою незалежність», - наголосив Юрій Юрик.

З доповідями на науковій конференції «Конюхи у Першій світовій війні» виступили десять дослідників. Збірка матеріалів їхніх наукових праць стане в нагоді молодим історикам та усім, хто цікавиться бойовою звитягою українських військових.

«шня конференція – це наша данина тим людям, які боролися проти російської агресії. І ця данина не чимось далеким, тому що ми зараз маємо практично те саме, що ті хлопці переживали століття тому. Такі конференції дають можливість ще раз переглянути плин нашої історії, переоцінити власні погляди і дії, до яких вдаємося, перевірити чи вірно ми означили своїх ворогів. І якщо говорити про сьогоднішній контекст, то – так, дійсно, ворог. Формат нинішньої конференції є цікавим тим, що відбувається безпосередньо на місці події – а це дає можливість додатково осягнути той історичний період не лише інтелектуально, але й емоційно», - зауважив Микола Лазарович, який був присутній на заході.

Бережанський краєзнавчий музей представив частково експозицію «Січове стрілецтво у Першій Світовій війні» та «Лисоня – гора бойової слави». На виставці можна побачити автентичні речі, якими послуговувалися січові стрільці – зброя, кухлі, фарби, листівки, співаник, світлини. Також представлена їхня творчість поміж боями – так звана «Пресова кватира».

З фондів Козівської районної бібліотечної системи сформували виставку «Січове стрілецтво в літературі і мистецтві». Представлена література історичного, краєзнавчого спрямування, публікації з обласних та районної газет різних років.

«Подія – бій відбувався сто років, а ми маємо нагоду пройтися тими самими вуличками села, побачити ті самі поля – і уявити, як це було. Попередньо прочитана література допомагає у цьому. Ну і, звісно, цією виставкою ми прагнемо заохотити читачів до більш глибокого вивчення історії нашого краю», - поділилася Любов Сказко, директор Козівської централізованої бібліотечної системи.

Цікавими для ознайомлення також є українські військові відзнаки періоду національно-визвольної боротьби 1914-1946 років та зразки філателії, присвячені січовому стрілецтву. Останні, до речі, поповнилися маркою та художнім конвертом до 100-річчя бою, урочисте погашення якого пам'ятним штемпелем відбулося 1 липня – у перший день заходів.

Нагадаємо, 2 липня у с.Конюхи відбудуться урочиста Літургія в храмах села, пам'ятна хода та освячення меморіалу Українським Січовим Стрільцям. Після урочистостей запланована концертна програма на стадіоні.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області за ...
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ