На Тернопіллі у Калинівці вшанували полеглих у Зборівській битві чехів та словаків

На Тернопіллі у Калинівці вшанували полеглих у Зборівській битві чехів та словаків

04.07.17 14:46 0 601
У селі Калинівка, Зборівського району відзначили 100-річчя битви чехословацьких та австро-угорських військ, яка відбулася 2 липня 1917 року і мала далекосяжні наслідки для чеського народу. На заході були присутні голова Палати депутатів Парламенту Чеської Республіки Ян Гамачек, перша заступниця Голови Сенату Чеської Республіки Мілуше Горська, заступниця міністра оборони Чеської Республіки Алена Нетоліцька, голова Тернопільської ОДА Степан Барна, голова Чехословацької спілки легіонерів Павел Будінський, Надзвичайний та Уповноважений посол Словацької Республіки Юрай Сівачек.

Чехословацька Республіка, що виникла у жовтні 1918 року, високо цінувала та цінує героїв, які полягли на зборівських полях, а друге липня стало святом заснування чехословацької армії.

Хоча Чехословаччини вже не існує, але Чеська Республіка продовжує зборівські традиції на теренах самостійної України – на землі, де спочивають останки 238 воїнів, які полягли за ідеали свободи і рівноправ'я народів.

За словами голови Тернопільської ОДА Степана Барни, важливо пам'ятати події Першої Світової війни, а також воїнів, які поклали власне життя за незалежність рідної землі. «У цей же день ми відзначаємо 100-річчя битви Українських Січових Стрільців під Конюхами, які проявили свій героїзм. Водночас ми згадуємо усіх воїнів, які віддали своє життя під час Першої Світової війни. Більше як 50 країн світу були задіяні у боях, тому важливо пам'ятати героїчні вчинки цих людей, пам'ятати минуле, винести з нього правильні уроки», - наголосив він.

При цьому очільник Тернопільщини звернув увагу, що чеські та словацькі народи повністю солідарні з позицією України і підтримують територіальну цілісність нашої держави.

«Дуже важливою є підтримка, адже ми разом повинні зупинити агресора, котрий намагається просунутися на Захід Європи і продемонструвати свою агресію. був добрий сигнал з боку дипломатичних представників Чеської та Словацької Республік. Зокрема, з боку парламенту Чехії в особі Яна Гамачека, який зазначив, що Чехія була, є і буде з українським народом. Для нас це важливо. Історія українського народу як і чеського, і словацького народів – історія боротьби за незалежність й утвердження демократичних цінностей. Я думаю, що ці кроки є вдалим прикладом ідейного єднання», - зазначив Степан Барна.

До сторіччя бою за кошти Чеської Республіки відбулася комплексна реконструкція пам'ятника полеглим чехам та словакам у Зборівській битві. На 17 кам'яних дошках вказали імена 238 загиблих воїнів.

За словами керівного секретаря Чехословацького Товариства Легіонерів Мілана Мойжіша, реконструкцією меморіалу займалося Міністерство оборони Чеської Республіки разом з товариством Чехословацьких легіонерів та об'єднанням волинських чехів.

«Тут воювала самостійна Чехословацька бригада, яка складалася з 3500 воїнів. Ці воїни під час битви взяли в полон біля 4000 воїнів австро-угорської армії – більше, ніж їх було самих. Вони наступали по трьох лініях і прорвали оборону австро-угорської армії з трьох напрямків, зайшли в глибину лінії ворога на 6,5 км. Всі, хто тут загинули, поховані у братській могилі в селі Калинівка», - розповів Мілан Мойжіш.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Волинській області ...
Наступна новина: Большой выбор пластиковых ...

КОМЕНТАРІ