В Житомирській області ДСНС закликає громадян не провокувати пожежі в екосистемах

В Житомирській області ДСНС закликає громадян не провокувати пожежі в екосистемах

05.07.17 08:04 0 486
Найближчими днями в Україні переважатиме спекотна та посушлива погода. Варто пам'ятати, що влітку достатньо навіть одного непогашеного сірника, залишеного без нагляду багаття або плями від автомобільного мастила для того, щоб спровокувати масштабну пожежу на відкритій території. За статистикою, саме людська діяльність є основною причиною виникнення пожеж у природних екосистемах.

Цього року вже зафіксовано негативну статистику щодо збільшення пожеж на відкритих територіях. Так, порівняно з минулими роками аналіз виникнення пожеж на відкритих територіях по Україні у 2017 році свідчить про їх збільшення майже у 3 рази, а площі, пройденої вогнем, - у 2,4 рази. Зокрема, у лісових масивах кількість пожеж збільшилась у 3 рази, а їх площа у 3,7 рази; на торфовищах - у 2,8 рази, а площа у 2,3 рази; на відкритих ділянках місцевості, зокрема сміття, трави та залишків рослинності - майже у 3 рази, а площа у 2,4 рази.

На Житомирщині цього року ліквідовано 186 пожеж в екосистемах загальною площею понад 277 гектарів. Найбільше пожеж - 169 - це займання сухої трави на узбіччях доріг, землях запасу органів місцевого самоврядування та результат недотримання правил пожежної безпеки під час прибирання залишків рослинності. Ще 9 пожеж зареєстровані у лісових масивах та 8 - на торфополях.

Також не менш гострою є проблема виникнення загорянь на сміттєзвалищах, адже саме ці пожежі викликають суспільний резонанс та несуть загрозу життєдіяльності населення і значно погіршують екологічний стан навколишнього середовища через виділення шкідливих продуктів горіння.

Крім того, у літні місяці виникає чимало загорянь на торфовищах, адже висока температура повітря унеможливлює їх утримання у достатньо зволоженому стані.

Зважаючи на те, що пожежонебезпечний період підходить до своєї активної фази і загроза виникнення загорянь буде тільки зростати, Державна служба України з надзвичайних ситуацій звертається до громадян з проханням не провокувати пожежі на відкритих територіях та дотримуватися елементарних правил безпеки під час відпочинку на природі.

Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

- відвідувати хвойні ліси при оголошенні надзвичайної пожежної небезпеки 5-го класу;

- розводити багаття у лісі та лісопосадках;

- заїзджати автомобілем до лісу;

- палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники або недопалки;

-залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір'я;

- полювати у лісі з використанням вогнепальної зброї;

- створювати смітники та спалювати відходи;

- спалювати стерню та післяжнивні залишки на сільськогосподарських полях.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ