Котли опалення: Загальні відомості

Котли опалення: Загальні відомості

05.07.17 01:40 0 1256

Якщо будинок ще тільки будується, то всі турботи стосуються конструкції будівлі та інших не менш важливих проблем. Однак рано чи пізно кожен власник як приватного будинку, так і квартири замислюється про систему опалення. Як і будь-яка інша інженерна мережа, опалювальна система вимагає підвищеної уваги до деталей. Серце системи опалення - це котел. Дуже важливо правильно вибрати котел, щоб в подальшому не виникло ніяких проблем. Далі, ми поговоримо про різновиди котлів і розповість нам про них співробітник центра комплектації систем опалення VSK-Style.

Види котлів опалення

Спочатку відзначимо переваги створення автономної опалювальної системи перед центральною:

  • Можливість включення і відключення опалення в разі потреби / бажання - графіка тут немає;
  • Можливість регулювати температуру всередині приміщень, які опалюються;
  • Якщо ви поставите двоконтурний котел, то можна обладнати ще й гаряче водопостачання.

Чим відрізняються котли один від одного?

Отже, ми почнемо розглядати опалювальні котли з технічної точки зору. Сучасні моделі котлів бувають:

  • одноконтурними;
  • або двоконтурними.

Перший вид служить тільки для опалювальних цілей, а другий здатний ще і забезпечити будинок гарячою водою. У приватних будинках найчастіше застосовуються саме двоконтурні системи опалення. І це є вірним рішенням, оскільки таким чином можна вирішити відразу два завдання, а використовуватися буде лише один котел. Однак двоконтурний котел опалення - це дороге обладнання, так що не кожен зможе його придбати.

Одноконтурні котли опалення - це ефективне рішення, коли вся теплова енергія, що отримується з енергоресурсів, буде йти тільки на опалення житла. Якщо ж вам потрібно гаряче водопостачання, то можна використовувати додатковий котел. Звичайно, така система не дуже економічно вигідна, проте тут є зручність. Адже ви зможете регулювати температуру теплоносія кожного котла окремо. Крім того, приватний будинок можна опалювати котлом з бойлером.

Наступний критерій стосується конструкції котлів опалення

Залежно від конструктивних особливостей і способу монтажу котли можуть бути:

  • підлоговими;
  • та настінними.

Настінні моделі зазвичай є прерогативою міської квартир. Такий котел не займе багато місця, тому його можна буде поставити у ванній або на кухні. Вам потрібна буде тільки вільна частина стінки. В цілому, настінний котел являє собою відносно недорогий і компактний пристрій, який повністю відповідає всім нормам і вимогам сучасності.

Підлогові моделі котлів є більш габаритними. Під них, як правило, робиться міцна основа. Найоптимальнішим варіантом розташування таких котлів буде таке приміщення, як комора або підсобка. Однак вони повинні бути обладнані за всіма вимогами.

Тип палива

Види котлів опалення в залежності від того, на якому паливі вони працюють, - це окрема тема. Багато споживачі не можуть вирішити, яке ж паливо їм найкраще використовувати. Однак такий критерій є одним з найважливіших. Саме паливо, яке ви будете використовувати для опалення свого будинку, і є визначальним в плані економії витрат на опалювальну систему в процесі її роботи. Крім того, вид палива дуже часто обумовлює і потужність приладу опалення. Адже кожен енергоносій має свою власну віддачу тепла.

Газовий котел

Перший вид, який ми розглянемо, є найпоширенішим - і це газовий котел. Вся справа в тому, що такий енергоресурс, як газ, є найдешевшим і самим безпечним серед всіх інших, якщо, звичайно, правильно підійти до роботи устаткування. В сучасності газові котли опалення являють собою автономні установки, які не вимагають постійного перебування поруч з ними. Потрібно тільки поставити параметри роботи. Газові котли можуть бути з природною або примусовою циркуляцією.

Електричний котел

Такі прилади займають друге місце по поширенню. Працюють вони від електричної мережі. В даний час все-таки ще спостерігається ситуація, коли у віддалених від міста районах не проходить газова магістраль. Тому електричні котли виступають свого роду порятунком.

Переваги:

  • Проста конструкція. Тут не буде складних компонентів, теплоносій нагрівається від звичайних ТЕНів або електродів;
  • Екологічна безпека. Такі котли не викидають продуктів згоряння, не спалюють кисень, а робота їх - безшумна;
  • Простота установки. Якщо ви хочете заощадити кошти, то це якраз ваш варіант. Адже монтаж електричного котла можна здійснити самостійно без втручання фахівців.

А що стосується недоліків, то вони стосуються вартості електроенергії. Взимку рахунки за світло не будуть вас радувати.

Твердопаливний котел

Ще з давніх-давен це опалювальне обладнання було поширеним. Однак сучасна газифікація і електрифікація зробили свою справу - і твердопаливне обладнання було витіснене. В сучасності ж твердопаливні котли поділяються залежно від матеріалу - енергоносія:

  • Кам'яне вугілля і кокс;
  • Дрова;
  • Пелети;
  • Комбіновані. В даний час комбіновані котли стали дуже популярними, так як тут є кілька варіантів, зручних для користувачів.

В принципі, з такими котлами буде багато мороки - про паливо потрібно подбати в плані місця зберігання, та й за самим котлом потрібно стежити. Саме тому вибирати такий котел слід з особливою відповідальністю і строгістю.

Рідкопаливний котел

Такий варіант не є дуже простим. Функціонують дані котли на дизельному паливі, а ціна такого палива постійно зростає. Та й солярку потрібно зберігати - зробити для цього спеціальне приміщення, яке буде відповідати всім нормам і вимогам. Але солярці потрібно віддати належне - тепловіддача такого палива при згорянні дуже висока. Саме тому ефективність роботи котлів на рідкому паливі буде найвищою. Екологічність таких котлів низька, адже продукти згоряння будуть прямим чином потрапляти в атмосферу.

Що пропонує ринок?

Вибір котлів - просто неймовірний за своїми масштабами. Якщо користувач не є фахівцем, то йому буде дуже важко не загубитися в різноманітті моделей. Але є кілька порад, які допоможуть уникнути неправильного вибору котла:

  • Якщо ви вибрали котел, слід обов'язково переконатися, що він відноситься до брендових виробів. Адже такі компанії гарантують якість товарів;
  • Простежте, щоб був сертифікат якості;
  • Попередньо оцініть відгуки про ту чи іншу модель котла - і краще, якщо це будуть відгуки знайомих і друзів;
  • Поцікавтеся, чи є у вашій місцевості сервісна служба компанії, яка випустила ваш новий котел. Адже надалі вам може знадобитися обслуговування, а то і ремонт.

Завжди питання вибору обладнання, і опалювального - зокрема, було одним з найважливіших і дуже складних. Якщо розглядати котли опалення, то краще за все на професійному рівні. І якщо ви збираєтеся купувати котел, то обов'язково порадьтеся з професіоналами. Вони допоможуть зробити вам правильний вибір, щоб уникнути проблем у майбутньому.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Юрист Николаев.
Наступна новина: У чому плюси перегляду ...

КОМЕНТАРІ