Вибираємо свердловинний насос

Вибираємо свердловинний насос

06.07.17 13:03 0 1166

Занурювальний (глибинний, свердловинний) - це насос, який опускається в свердловину на сталевому тросі і подає воду на поверхню через трубу або гнучкий шланг. Металопластикові труби (зазвичай її збирають з частин на різьбових з'єднаннях) значно надійніші та довговічніші шланга, але в цьому випадку виникають певні труднощі з монтажем / демонтажем насоса - адже трубу доведеться витягувати з свердловини разом з насосом, поступово розбираючи. Особливо це актуально для свердловин глибиною понад 50 метрів.

Головна перевага заглибних насосів - їх можна встановлювати практично на будь-якій глибині. Саме такі насоси в більшості випадків є єдиним можливим вибором для піщаних і артезіанських свердловин. Іншою важливою перевагою насосу є те, що звук його роботи на поверхні Ви, швидше за все, не почуєте (все залежить від глибини занурення). До речі, придбати насос та все необхідне обладнання для свердловини можна в інтернет-магазині https://giga.in.ua.

Різні моделі насосів мають різні технічні характеристики, найважливішими з яких є:

  • продуктивність (обсяг води, що перекачується за одиницю часу);
  • і максимальна висота підйому води.

При виборі насоса саме на ці параметри потрібно дивитися в першу чергу.

Продуктивність насосу (подача води)

Продуктивність насосу - це кількість води, яку здатний прокачати насос за одиницю часу. Зазвичай в технічних характеристиках насоса цей параметр вказаний в кубометрах на годину (літрах на годину).

Для того, щоб приблизно порахувати мінімально необхідну продуктивність насоса, порахуйте, скільки у Вашому домі буде змішувачів (кранів) і помножте цю кількість на 500 літрів на годину. Якщо планується також система поливу рослин на ділянці - додайте ще 500 літрів / годину на неї. Наприклад: для будинку з двома санвузлами, кухнею і газоном, що поливається, потрібен насос з мінімальною продуктивністю 2000 літрів на годину (або 2 м3 на годину). Але це - мінімум, необхідний для комфортного споживання, додавши до нього 10-15 % запасу міцності, Ви істотно продовжите термін життя насоса.

Важливо також, щоб продуктивність насоса не перевищувала дебіт свердловини (який вказаний в паспорті свердловини на воду). Обумовлено це тим, що головним ворогом електричного насоса є холостий хід. Вода, яку прокачує через себе насос, виконує також функції системи охолодження. Якщо насос працює, а води немає - він в лічені хвилини перегріється і вийде з ладу. Існують насоси, обладнані системами автоматичного відключення на холостому ходу, але вони дорожчі за звичайні. Потрібно Вам це чи ні - вирішуйте самі, виходячи з параметрів насоса і дебіту свердловини (колодязя). В крайньому випадку, автоматику відключення насоса на холостому ходу можна буде в майбутньому встановити і на поверхні - в будинку або в кесоні.

Напір (стовп води)

Висота підйому води, зазначена в технічних характеристиках насоса, часто вводить в оману покупців. Не можна забувати, що недостатньо просто підняти воду до поверхні - потрібно ще забезпечити тиск (напір) води в трубопроводі. У загальному випадку працює наступна формула розрахунку необхідної висоти підйому води занурювальним насосом:
 

H = hs + 0,2 * L + 30, де:

  • H - номінальний стовп води, зазначений в технічних характеристиках насоса (мінімально необхідний);
  • hs - глибина занурення насоса від поверхні землі (в метрах);
  • L - довжина труби від входу в будинок до входу в свердловину.

В цілому, невеликий запас (10-15 %) продуктивності насоса може помітно продовжити термін його служби, оскільки електродвигуни не дуже «люблять» працювати на межі можливостей.

Діаметр насосу

Важливо звертати увагу на фізичні розміри насоса - його діаметр повинен бути хоча б на 10 мм менше діаметра експлуатаційної труби свердловини для забезпечення можливості монтажу / демонтажу. Діаметр насоса зазвичай вказується в дюймах, а внутрішній діаметр труб - в міліметрах - це потрібно враховувати при розрахунках. Абсолютна більшість заглибних насосів для свердловин, які пропонуються на ринку мають зовнішній діаметр близько 4 дюймів (приблизно 100 мм), відповідно, для їх установки потрібно, щоб діаметр експлуатаційної труби свердловини був не менше 110 мм.

Якість води, що прокачується?

Для піщаних свердловин важливий також такий параметр, як якість води на вході. Справа в тому, що різні моделі свердловинних насосів здатні витримувати різні ступені забруднення води, що через них пропускається. Зазвичай цей параметр вказаний в технічних характеристиках. Проблема в тому, що вода зі свердловини на пісок в будь-якому випадку буде містити дрібні фракції піску, і якщо конструкція насоса не розрахована на це - він досить швидко вийде з ладу.

Тип насоса

Занурювані насоси за принципом роботи поділяються на:

  • відцентрові (гвинтові);
  • і вібраційні.

Для свердловини підходять тільки насоси відцентрового типу - це важливо! Вібраційний насос не просто може пошкодити обсадну і експлуатаційну колони свердловини, а також свердловинний фільтр - він зробить це практично напевно!

Виробник і ціна насоса

Тут кожен вибирає виходячи з власних уподобань і фінансових можливостей. Існує ряд «іменитих» брендів, які роками зарекомендували себе на ринку, як виробники якісного обладнання, але, купуючи їх продукцію, Ви платите не тільки за якість, а й за бренд. В цілому, глибинні насоси підлягають заміні та цілком ремонтопригодні, так що на період будівельних робіт краще купити недорогий насос, розуміючи при цьому, що після завершення будівництва його доведеться замінити. Помилка у виборі насоса обійдеться Вам всього лише в вартість нового насоса і його установки, так що тут можна і поекпериментувати.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Кроссовки Nike Air Max как ...

КОМЕНТАРІ