Тонкощі бізнесу без вкладень

Тонкощі бізнесу без вкладень

06.07.17 23:58 0 1413

Перш ніж приймати рішення про початок бізнесу з мінімумом вкладень, потрібно чітко уявляти, як це працює, на чому тримається, які ризики несе підприємець і чим, зрештою, доведеться заплатити за можливість вести бізнес, практично не вкладаючи коштів.

Ще класики економічної теорії вивели формулу, що для підприємницької діяльності необхідна наявність двох факторів - праці і капіталу. Пізніше до них додався третій - інтелектуальний або інноваційний, під яким слід розуміти не тільки новітні розробки, а й нові ідеї в цілому. З урахуванням того, що бізнес без вкладень апріорі не передбачає наявності значного капіталу, тут все тримається на двох китах:

  • Наполегливій роботі самого підприємця і членів його сім'ї - працювати доведеться багато і на совість;
  • Нетривіальної ідеї для бізнесу, яка через обмеженість терміну життя потребуватиме постійних удосконалень.

Беручи до уваги зазначені моменти, починаючий підприємець повинен чітко уявляти собі, що справа без вкладень:

  1. буде вимагати його постійної і ненормованої участі у всіх процесах;
  2. не дасть ні на секунду розслабитися і спочивати на лаврах, оскільки швидко застаріваючі ідеї завжди потребують оновлення.

З урахуванням тонкощів бізнесу без вкладень і формуються його плюси і мінуси.

Плюси:

  • 1-ий "+" закладений в самій назві - «no money», тобто для старту підприємництва не потрібні гроші: не потрібно збирати, не потрібно позичати у родичів або знайомих, тим більше не потрібно йти в банк;
  • 2-ий "+" - тут відсутні не тільки бар'єри «на вхід», а й «на вихід» - згорнути його можна практично моментально і фінансово безболісно;
  • 3-ій "+" - це швидка віддача. Якщо в класичних бізнесах від моменту інвестицій до моменту виходу на окупність проходить від 6-9 місяців до 2-3 років, то тут можна почати отримувати прибуток вже з 1-2 місяця.

Мінуси:

  • Один з основних мінусів - нестійкість. Концепція або «фішка», яка ще вчора працювала і приносила хороший результат, вже сьогодні може виявитися застарілою і незатребуваною. Тут вкрай складно розраховувати на те, що первісну ідею вдасться експлуатувати 3 - 5 і більше років, а тому слід бути готовим до постійних змін;
  • Другий нюанс - це жорстка стеля для зростання, при ризику бути зайнятим 24 години на добу. Знову-таки, якщо в класичній схемі на підприємця працюють активи (виробничі, торгові) і він може рости фінансово, не витрачаючи більше свого часу, то тут, за рідкісними винятками, діє правило «скільки заробив - стільки й отримав». Наприклад, якщо своя справа будується на створенні сайтів під замовлення, то заробіток залежить від того, скільки проектів буде реалізовано - за день, тиждень, місяць і т. д. Якщо це бізнес в сфері копірайтингу, дохід залежить від того, скільки знаків тексту написано. Звичайно, завжди є можливість для якісного зростання (брати більше грошей за зроблений сайт або написаний кіло-знак), проте є і стеля, в яку можна впертися - це кількість годин у добі. Тому при бажанні заробляти все більше і більше можна потрапити в тимчасову пастку, витрачаючи на процес заробляння практично весь наявний час.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ