Що потрібно знати про продукти харчування,якщо у Вас алергія?

Що потрібно знати про продукти харчування,якщо у Вас алергія?

08.07.17 02:02 0 1693

Призначаючи лікувальне харчування при алергічному захворюванні, особливу увагу потрібно приділити продуктам з великим вмістом вітамінів і мінеральних речовин. Дуже важливо забезпечити достатнє надходження в організм овочів і фруктів. Корисні речовини, що містяться в складі цих продуктів, в будь-якому випадку більш важливі, ніж вводяться в якості лікарських засобів. Вітаміни та мікроелементи в складі полівітамінних комплексів навіть при найвищій їх якості засвоюються в невеликій кількості - не більше ніж 30 - 40 %. Надходження вітамінів і мікроелементів разом з тим вкрай важливе для людини.

Так, вітаміни А, С, Е є антиоксидантами. Вони дуже важливі для людини з точки зору профілактики виникнення пухлинного процесу в її організмі. Інші вітаміни та мікроелементи також виконують важливу функцію. Визначити хімічний склад продуктів, допоможе їх аналіз. До речі, в Україні провести його можна звернувшись в компанію «Біола»: biola-lab.com/, оцінка продуктів харчування - це прямий індікатор вашого здоров'я!

Недостатнє надходження корисних речовин в організм людини призводить до того, що відбувається зниження показників його працездатності. Організм не в силах протистояти впливам різних токсичних речовин, харчових добавок та іншого. Це створює сприятливі умови для розвитку алергічних реакцій в організмі людини, а також різного роду захворювань.

Крім того, овочі і фрукти забезпечують надходження в організм клітковини, яка поліпшує роботу шлунково-кишкового тракту, сприяє видаленню з нього різного роду шкідливих речовин.

Деякі відомості про продукти харчування, які часто вживаються в їжу

Консервовані продукти харчування

У розвитку алергічної реакції значну роль відіграє ряд біологічних речовин, що виробляються або надходять в організм людини. Велике значення має гістамін. Ця речовина є в складі деяких продуктів харчування. Крім того, деякі продукти харчування впливають на організм таким чином, що в ньому активується вироблення гістаміну. Такою дією володіють консервовані та копчені продукти харчування, приготовлені з м'яса і риби.

У складі свіжої риби також є певна кількість гістаміну. Риба, піддана обробці, містить в своєму складі ще більшу кількість гістаміну. Вміст даної речовини (алергену) - може збільшитися в 20 разів і більше. Цим пояснюється збільшення частоти алергічних реакцій при вживанні консервованої та копченої риби. Виразність алергічної реакції може також бути пов'язана з особливостями роботи печінки, збільшуючись при її запаленні: адже в печінці відбувається знешкодження алергенів, які надходять в організм людини.

Велику кількість гістаміну містять такі продукти харчування, як:

  • ковбасні вироби;
  • в'ялені продукти;
  • смажені м'ясні продукти;
  • мариновані, солоні продукти;
  • маргарин;
  • сири;
  • алкогольні напої.

У цих речовинах міститься величезна кількість різних харчових добавок, солі, що також несприятливо для організму.

Хліб

Для приготування хліба використовуються дріжджі. У їх складі визначаються одноклітинні гриби, які мають виражені алергенні властивості. У процесі приготування хліба та інших борошняних страв відбувається загибель цих грибів. Але тим не менше окремі частини їх тіла в складі продуктів зберігаються. У відповідь на надходження в організм людини продуктів, що містять частини тіла грибків, можливий розвиток алергічної реакції. Також для приготування хліба і борошняних продуктів практично завжди використовується маргарин. Він також шкідливий, особливо для алергіків. У складі магазинного хліба є також яєчний порошок, сухе молоко, різні харчові добавки.

У разі крайньої необхідності вживання хліба і борошняних продуктів, особливо особам з алергією, необхідно порекомендувати випікати хліб самостійно в домашніх умовах, не використовуючи при цьому дріжджів, маргарину і харчових добавок.

Для того щоб приготувати тісто для такого хліба, потрібно взяти 200 г вершкового масла (можна замінити його половиною склянки рослинного масла), 400 г борошна, 200 г сметани. Дане тісто може бути використане для приготування різних борошняних продуктів, наприклад домашнього хліба, піци, пиріжків, пирогів.

Цукор і його замінники

Цукор, який більшість людей вживає в їжу щодня, абсолютно позбавлений корисних властивостей. Корисними властивостями володіють ті види цукру, які є в складі фруктів і меду. Рафінований цукор не приносить організму нічого, крім шкоди, так само, як і штучні замінники цукру. Замінники цукру впливають на нирки і печінку, викликають ризик розвитку пухлинних захворювань в організмі людини. На цукор і речовини, які замінять його, також може виникнути алергічна реакція. Ризик її розвитку підвищується в тому випадку, коли порушена робота печінки та (або) нирок, і виведення речовин відбувається більш повільними темпами. Із солодощів найбільш корисно вживати мед і деякі сухофрукти (курагу, родзинки, фініки).

Горіхи

Вони досить часто є причиною розвитку алергічних захворювань. Арахіс, який широко використовується в даний час, у багатьох людей викликає появу ознак алергії. Його часто вводять до складу різних страв. У рецептурі деяких продуктів харчування арахіс не згадується, що дуже несприятливо для алергіків.

У разі алергічної реакції на один із видів горіхів в більшості випадків слід очікувати розвитку алергічної реакції на інший різновид горіхів. Самі горіхи широко використовуються в кулінарії. Вони вводяться до складу соусів, кремів, підлив, основних страв, борошняних виробів, десертів. У складі деяких продуктів харчування горіхи знаходяться в прихованому вигляді. З усіх горіхів практично не викликає розвитку алергічних реакцій лише мигдаль. Основна частина алергіків може спокійно вживати його в їжу.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ