У Тернопільській області триває процес реформування бібліотек

У Тернопільській області триває процес реформування бібліотек

14.07.17 12:59 0 516
Реформування бібліотек неможливе без врахування думки громадськості, відтак у кожному районі та громаді відбулися громадські слухання з даного питань.

У той же час створено інформаційно-консультативні групи з питань реформування бібліотечної системи, визначений графік їхніх виїздів у райони та громади області. Вказані групи виконують інформативно-консультативну функцію. Адже лише органи місцевого самоврядування приймають всі рішення стосовно організації діяльності бібліотек та їх філій. Виїзди у райони консультативно-інформаційних груп розпочалися поточного тижня й завершаться у кінці серпня, щоб вже у вересні можна було окреслити загальну картину мережі бібліотечних закладів області.

Особлива увага приділяється створенню центральних публічних бібліотек на території ОТГ та їхніх філій. Реальні приклади реформування та модернізації бібліотечної сфери відбулися у Теребовлянській та Більче-Золотецькій об'єднаних громадах. Кожна з цих громад пішла своїм шляхом реформування. У Теребовлянській громаді, зокрема, за даними директора Центральної системи публічно-шкільних бібліотек, після створення громади публічні бібліотечні заклади були об'єднані зі шкільними, враховуючи наявність невеличких сіл, де одночасно могла бути або публічна бібліотека або школа. Завдяки такому об'єднанню вдалося уникнути скорочення бібліотечних кадрів, і зрештою закриття бібліотек.

У Більче-Золотецькій ОТГ публічні бібліотеки були об'єднані з клубними закладами. Таким чином, у даній громаді триває процес створення спільної освітньо-культурної сфери, що з однієї сторони оптимізує витрати на заробітну плату працівникам закладу, а з іншої привабить читачів у бібліотеку.

Довідково

В області налічується 860 бібліотечних закладів. У сільській місцевості - 777 (90%) книгозбірень. 612 бібліотек об'єднані в централізовані бібліотечні системи, 238 (31%) належить до структури культурно-освітнього обслуговування в об'єднаних територіальних громадах (далі - ОТГ) та 7 бібліотек не входять до складу Центральної бібліотечної системи.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Чернівцях відбулися ...
Наступна новина: Аграрії Тернопільщини ...

КОМЕНТАРІ