«Земля в ілюмінаторі»: Історія

«Земля в ілюмінаторі»: Історія

16.07.17 12:22 0 1166

Пісню «Земля в ілюмінаторі» вперше прокрутили по телебаченню 12 квітня 1982 року (в День космонавтики) в телепрограмі «Тяжіння Землі». Виконав її сам автор - співак і композитор Володимир Мігуля. До речі, акорди і цікаві факти про цю композицію можна знайти тут.Але шалену популярність пісня отримала через деякий час, після того, як її записала група «Земляни». Ця пісня стала візитною карткою колективу.

Історія створення

Ідея пісні виникла у Мігуля на початку вісімдесятих. У 1981 з розмахом відзначалося двадцятиріччя першого польоту Юрія Гагаріна в космос, саме тому дана тема була цілком актуальною. Про космос співали і раніше - досить згадати композиції Олександри Пахмутової та Миколи Добронравова «Знаєте, яким він хлопцем був», «Чотирнадцять хвилин до старту» і «Ми діти галактики». Але ті твори оспівували швидше героїзм космонавтів, а до початку вісімдесятих польоти на орбіту вже сприймалися не як подвиг, а як звична напружена робота. Успіхами радянських дослідників космосу народ пишався, але вже не дивувався їм, а пісні, яка відображала б такий підхід, не було.

Створити її взявся Володимир Мігуля. Зі своєю ідеєю він прийшов до поета Анатолія Поперечного і виявилося, що той теж хотів розкрити цю тему і навіть зробив деякі начерки. Поперечний показав автору майбутнього хіта чернетку тексту «Трава біля будинку». З самого початку, ніяких космонавтів і ілюмінаторів там не було, а були спогади про будинок - зелена трава, хата, сарай, очі корови...

Мігуля порадив Анатолію відштовхуватися від образу «Трави біля будинку» - мовляв, це саме те, що згадують космонавти, перебуваючи нескінченно далеко від мами і рідної домівки... У підсумку після деякої боротьби від дорогих серцю поета очей корови довелося відмовитися, зате в тексті з'явилися «прошитий метеоритами простір» і «Земля в ілюмінаторі».

Отримавши готові вірші, Володимир Мігуля дуже швидко написав мелодію - у нього теж вже були якісь начерки. По суті «Трава біля будинку» була ліричною естрадною піснею, але «Земляни» перетворили її практично в рок-гімн.

Будучи однією з небагатьох «дозволених» рок-груп, колектив використовував більш важке аранжування і виконував композицію в рок-естетиці - костюми, інструменти та подача робили цей трек динамічним і яскравим. У 1983 році пісня стає лауреатом телевізійної програми «Пісня року». Кажуть, що Мігуля спочатку поставився до рок-версії «Землян» скептично, але саме в цьому виді вона стала всенародним хітом.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Участие в российских ...
Наступна новина: Довідка про тимчасову ...

КОМЕНТАРІ