Девелопери (розробники): Хто це такі?

Девелопери (розробники): Хто це такі?

24.07.17 20:34 0 1269

"Developer (розробник) - людина, яка має спеціальну освіту. Розробники є в різних сферах - одні займаються створенням апаратури і механізмів, інші розробляють програмне забезпечення, веб-сайти, схеми. Якби не було цих умільців, які з точки зору звичайного користувача творять чудеса, ви б банально не змогли прочитати цей або будь-який інший текст в мережі в силу відсутності площадки. При наявності знань і навичок розробник здатний реалізувати практично будь-який проект від задуму до реалізації.

За свою професію його можна порівняти з письменником, адже він складає алгоритми, але тільки на мовах програмування, роблячи з них програми, доступні і зрозумілі користувачеві. Якщо не буде їх - не буде розвитку нових технологій, зупиниться розробка сучасних веб-сайтів, скриптів, доповнень і т. п. Грубо кажучи, інтернет і все, що з ним пов'язано, перестане існувати або принаймні розвиватися", розповідає Артем Івашкевич - засновник сайту WebShake.ru, на якому можна знайти інтерактивні курси веб-розробки.

Резюмуючи, зауважимо, що програмування швидше є роздумами, а не банальним набором дивних цифр і літер. У звичайному житті всі люди також займаються програмуванням, коли сплять, гуляють або просто дивляться в вікно, розмірковуючи. Розробник не може просто сісти за комп'ютер, написати кілька тисяч рядків коду і після цього успішно реалізувати їх в веб-проект. Приблизно 80 % часу розробники просто думають - ходять або сидять. Вони придумують концепцію і те, як виправити її потенційні недоліки, вирішують, як вона повинна працювати в подальшому, і так далі. Роздуми є основою процесу, з їх допомогою розробники можуть усунути проблеми і писати код далі.

Чи складно бути розробником?

Існує думка, що у програмістів нескладна робота. Що там може бути складного - сиди собі з розумним виглядом, клацай по клавішах і отримуй за це гроші. На жаль, так думають тільки люди, які далекі від сфери інформаційних технологій. На плечах розробників лежить важка і відповідальна робота. Перш за все, це розумова праця, який набагато складніша фізичної. Кожен програміст повинен мати знання в області технологій розробки програмного забезпечення, мати аналітичний склад розуму і вміти мислити абстрактно.

Чим займаються розробники?

Метою розробника є створення програмного забезпечення для автоматизації роботи різних підприємств, обробки великих обсягів інформації або вирішення будь-яких проблем, пов'язаних з інформаційними технологіями.

Розробники можуть працювати у великих корпораціях, маленьких компаніях або самостійно в якості фрілансерів. Іноді розробники-одинаки об'єднуються в групи для спільної роботи над складним проектом, якщо вони не можуть впоратися самостійно або розуміють, що це займе багато часу.

Розробники діляться на кілька категорій. Їх можна класифікувати за сферами інформаційних технологій, в яких вони працюють. Кожному з них потрібно знати конкретну мову програмування і набір інструментів для роботи в своїй галузі.

Наприклад, веб-розробник - це той, хто створює веб-додатки і сайти. Веб-розробник бере участь в таких процесах, як: верстка сторінок, розробка веб-дизайну, програмування додатків чи сайтів на стороні клієнта і сервера, конфігурація веб-серверів. Варто відзначити, що всі перераховані операції робить не одна і та ж сама людина. Виконанням кожного завдання займаються різні люди - фахівці в одній зі сфер веб-розробки.

Типи девелоперів

  1. Гуру. Це професіонал. Багатий досвід дозволяє йому керувати цілою командою розробників. Колеги завжди консультуються з ним і питають поради. Він швидко вникає в суть справи і здатний сам вирішити абсолютно будь-яку проблему без будь-чиєї допомоги. У безвихідній ситуації такий розробник здатний здійснювати неймовірні речі і виходити зі складних ситуацій. Це дуже цінний скарб. У середніх і великих компаніях він, як правило, займає посаду технічного директора. Менеджери і замовники відчувають симпатію до таких розробників;
  2. Теоретик. Це хороший фахівець, який знає про програмування все. Він постійно витрачає час на своє навчання і вчить інших, як правильно програмувати. Він може постійно доводити, що написаний іншим програмістом код далеко не оптимальний. Дуже часто теоретик, маючи великі теоретичні знання, не дуже добре показує себе на практиці;
  3. Містер рефракторінг. Це любитель переписувати програмний код. Він прагне зробити ідеальним не тільки чужий код, але і свій. Жодна ділянка в коді не залишиться недоторканою! Такий розробник вважає, що немає межі досконалості. Тому часто він не встигає виконати роботу над проектом в термін, переписуючи по сто разів один і той же код, сподіваючись зробити його бездоганним і ідеальним;
  4. Планктон. Це, як правило, молодий або недосвідчений розробник, який абсолютно не має поняття, що він робить і що взагалі відбувається. Він дуже потребує наставника або допомоги колег. Після його втручання зазвичай що-небудь виходить з ладу або ламається. Планктон покладається на бекапи, коли розуміє, що робить щось не так. Коли зовсім не розуміє, що йому робити, шукає підказки в Google або задає питання на спеціалізованих форумах, сподіваючись, що йому допоможуть. Він або зовсім не хоче вчитися, або не має бажання це робити;
  5. Експериментатор. Це людина, для якої дуже важливо бути в курсі всіх останніх подій і новин в світі IT-індустрії. Експериментатор постійно змінює засоби і інструменти розробки. У черговому проекті він норовить використовувати нові редактори, фреймворки, бібліотеки, про які дізнався зовсім недавно. Велика частина його часу може піти не на роботу, а на експерименти з новими технологіями, які, на його думку, допоможуть поліпшити процес розробки;
  6. Лапшакодер (спагеттікодер). Це розробник, який дуже швидко справляється з поставленим завданням, проте код його далекий від досконалості. Лапшакодери не люблять коментувати і документувати свій програмний код, через що іншим програмістам буває дуже складно або зовсім неможливо розібратися в ньому. Такий поганий код називають спагетті-кодом або локшиною. Зазвичай спагетті-код виходить внаслідок ліні або недосвідченість розробника, іноді через занадто стислі терміни або пресинг із боку менеджера. Лапшакодеру повинні бути вдячні любителі переписувати програмний код :)
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Що таке полотенцесушитель?
Наступна новина: Пленка для теплиц и ...

КОМЕНТАРІ