Степан Барна: Наше ключове завдання – на власному прикладі демонструвати реальні зміни

Степан Барна: Наше ключове завдання – на власному прикладі демонструвати реальні зміни

25.07.17 09:01 0 508
На Тернопільщині 20 липня 2017 року відбувся Форум «Децентралізація – основа формування нової системи управління та місцевого розвитку». Захід пройшов у рамках реалізації в Україні реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, децентралізації владних повноважень. Форум ініційований Тернопільською обласною державною адміністрацією за підтримки Мінрегіону України та проектів міжнародної технічної допомоги.

Як зазначив під час виступу на Форумі голова Тернопільської ОДА Степан Барна, головна суть децентралізації – це максимальне наближення послуг, котрі надаються жителям краю, регіону, України для реалізації їхніх повноважень.

«Я можу спокійно сказати, що децентралізація у Тернопільській області на 80% реалізувалася. 36 об'єднаних територіальних громад охоплюють 34% території. Хочу відзначити, що Тернопілля в цьому плані орієнтується не тільки на показники утворення адміністративно-територіальних одиниць. Для нас цікаві реальні можливості, які виникають у зв'язку із децентралізацією. Ми бачимо, що тільки по 26 громадах, які були утворені у 2015-2016 роках, зросли доходи у чотири рази. Саме це є найкращим показником, котрий характеризує реалізацію державної політики в області», – наголосив Степан Барна.

Водночас, він зауважив, що у процесі децентралізації громади області отримали значний фінансовий ресурс. Зокрема, для порівняння, Фонд регіонального розвитку у 2014 році становив 12,5 млн. грн. для всієї області, а у 2017 році лише Шумська територіальна громада отримала субвенцію у розмірі 16 млн. грн. А це, власне, реальні речі, котрі змінюють обличчя регіону.

«Наше ключове завдання – на власному прикладі демонструвати реальні зміни. Про це також свідчать темпи фактичних надходжень в розрізі загального фонду за січень-червень 2017 року порівняно з аналогічним періодом минулого року. надходження у фонд Тернопільської області складає 146,9% (при середньому показнику по Україні 133,8%), а це плюс 360 млн. грн. в місцеві бюджети, за які мають робитися дороги, амбулаторії, освітлення, має розвиватися інфраструктура. Можливо, в розрізі України це невелика цифра, але ми розуміємо бажання громад працювати в напрямку реалізації проектів, залучення людей до процесу легалізації землі, робочих місць. І це дає конкретний результат», – акцентував Степан Барна.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ