Успіх Тернопільщини

Успіх Тернопільщини

25.07.17 12:26 0 544
Тернопільщина однією із перших відгукнулася на запропоновану реформу децентралізації. Це була смілива, невідома для багатьох пропозиція… Але Тернопільщина не боїться експериментувати – ми зрозуміли, що ця нова філософія управління обернеться для жителів нашого краю:

? більш доступними послугами,

? кращою якістю життя,

? додатковими перспективами розвитку.

За півтора роки дії реформи в Тернопільській області створено 36 громад. Вони охоплюють 34% території. Це 345 населених пунктів. У кожному із них життя починає змінюватися і це відчувають місцеві мешканці.

Отримавши впевнене лідерство у кількості громад, Тернопільщина робить ставку на якість – розвиток та укрупнення громад. Мінрегіон оприлюднив загальний рейтинг областей за формуванням спроможних громад – у ньому Тернопільська область – на 6 місці.

Разом із реформою Держава надає і підтримку у її впроваджені. Протягом 2016-го за рахунок субвенції на розвиток інфраструктури громад було реалізовано 194 проекти на суму 141,5 млн грн. Основна увага приділялася тим, які роблять життя людей більш комфортним: це ремонт доріг, сучасний освітній простір, надання адміністративних послуг тощо. При цьому у фокусі була енергоефективність – адже перехід на альтернативні види палива дає значну економію. Зараз громади Тернопільщини готують і планують реалізувати ще 236 нових проектів. При цьому тепер вони самі активно беруть участь у співфінансуванні. Децентралізація на Тернопільщині дає свій позитивний результат – покращується якість життя людей, а це і є головною метою реформи.

Децентралізація принесла із собою фінансову свободу: за підсумками 2016 року,

власні доходи бюджетів ОТГ зросли на 257,7 млн грн. Вже у нинішньому році аналіз засвідчує, що громади Тернопільщини наповнюють свої бюджети більше як стовідсотково. Станом на середину червня до загального фонду бюджетів ОТГ уже надійшло 229,1 млн гривень (понад 229 млн грн) власних доходів – цей показник більш як на 50% є вищим за минулорічний.

Байковецька громада – на п'ятому місці у «двадцятці» кращих ОТГ України з найвищими показниками власних доходів на одного мешканця.

Шумська громада – була однією із перших ОТГ Тернопільщини. З колись депресивного регіону Шумщина стала тим, на кого рівняються інші. Тут відкрили один із кращих Центрів надання адміністративних послуг. У Черніхівцях, хоч громада і малочисельна, але має план свого розвитку. Додаткові кошти планують залучити за рахунок оренди землі, перереєстрації суб'єктів підприємницької діяльності, податку з продажу підакцизних товарів. Отримані кошти планують вкладати у покращення інфраструктури. Тож, якщо громада зуміє правильно розпорядитися ресурсом - доведе свою спроможність. Місцеві мешканці на реформу покладають великі надії. У Новому селі громада відчула, що таке справжні зміни освітнього простору. Тут створили опорний навчальний заклад – а відтак отримали і додаткове фінансування. Тепер цій сільській школі можуть позаздрити багато міських. В Озернянській громаді на дитсадок чекали понад 10 років. Мрія збулася взимку 2016-го. Малюкам тут буде затишно і безпечно. У Великих Гаях громада ухвалила стратегію розвитку на найближчі 7 років. Зараз тут закінчують ремонт адмінбудівлі, мета – щоб послуги для жителів були зручнішими і ближчими. У Микулинцях без жодних заперечень громада доклалась до оснащення пожежного пункту. В Заліщицькому та багатьох інших районах вогнеборцями у складі добровільних бригад залюбки стають місцеві жителі.

в громадах Тернопільщини функціонує 10 поліцейських станцій. До складу саме громад також увійшли 2 районні лікарні, одна дільнична, 2 поліклініки, 22 амбулаторії сімейної медицини, а також 67 фельдшерсько-акушерських та фельдшерських пунктів.

Ключем до успіху у розвитку громад в Тернопільській області вважають легалізацію. Вже у нинішньому, 2017 році, в області створено понад 7 тис робочих міць., в тому числі і за рахунок «виведення з тіні». Один із ефективних шляхів подолання безробіття в селах Тернопільщини – це створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Допомогу в цьому надають держава, область, донори. Головним ефектом таких об'єднань, окрім підвищення показників зайнятості населення, є можливість для людей самостійно заробляти гроші. При цьому продукцію вони можуть збувати за вищою ціною, ніж це робили по-одинці.

Потепління у стосунках із владою відчувають підприємці. Бути партнерами, вести діалог і спільно розвивати місцевість, де живуть – такою є стратегія на Тернопільщині.

Історії відомі приклади багатьох реформ, у різних країнах… жодна із них не була легкою, кожна потребувала аналізу, копіткої праці, десь виправданого ризику… Але головне - це прагнення самих людей стати рушієм змін у своєму селі, у своєму місті, у своїй Державі.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: У Житомирі лікарі області ...

КОМЕНТАРІ