У прокуратурі Вінницької області відбулась спільна нарада керівників правоохоронних органів та органів виконавчої влади регіону

У прокуратурі Вінницької області відбулась спільна нарада керівників правоохоронних органів та органів виконавчої влади регіону

25.07.17 08:02 0 700
У п'ятницю, 21 липня 2017 року, під головуванням прокурора області В'ячесллава Соколового відбулась нарада за участі голови обласної державної адміністрації Валерія Коровія, заступників прокурора області, керівників структурних підрозділів прокуратури області, місцевих прокуратур та їх заступників, керівництва правоохоронних органів регіону, Головного територіального управління юстиції та Головного управління Держгеокадастру Вінницької області щодо стану додержання законності земельного законодавства.

Відкриваючи зібрання, очільник прокуратури звернув увагу на тому, що для нашої областті питання додержання законності та протидії злочинності у сфері діяльності сільгоспвиробників без перебільшення є основним, пріоритетним напрямком, адже 76% площі регіону складають сільськогосподарські угіддя. В'ячеслав Соколовий зупинився на проблемах, які існують у цих питаннях.

Проблемою в нашому регіоні є незаконне використання земельних ділянок. На лише за попередніми даними, по області налічується понад 500 ділянок по яких закінчився строк дії оренди. Однак, управління з контролю за використанням та охороною земель, що утворене та діє в складі Держгеокадастру питання про повернення їх власникам не ініціює.

Існує велика проблема контролю за використанням земель закладів освіти, які фактично використовуються сторонніми особами для вирощування сільгоспкультур. Щоб приховати реальні наміри сторони укладають удавані договори про співпрацю, про надання послуг тощо. До бюджету при цьому не надходять значні кошти.

Такі випадки залишаються без належної уваги територіального управління захисту економіки та органів фіскальної служби, які, до речі наділені повноваженнями щодо виявлення, обліку, оцінки та зберігання безхазяйного майна. Мова, зокрема, йде про урожай, незаконно посіяний на самовільно зайняти землях і який на цілком законних підставах може бути звернутий в дохід держави.

Чи ненайбільше нарікань до органів місцевого самоврядування. Серед основних порушень: незаконна передача у власність земель в прибережно-захисних смугах, земель водного, лісового фонду.

Навіть коли за позовами органів прокуратури суди визнають земельні ділянки відумерлою спадщиною і такі землі повинні перейти до комунальної власності, службові особи органів місцевого самоврядування не поспішають їх забирати.

Прокурор області детально зупинився на стані досудового розслідування за фактами самовільного зайняття земельних ділянок.

"З початку року у провадженні слідчих територіальних підрозділів Нацполіції перебувало 83 кримінальних провадження цієї категорії. Із них до суду скеровано лише один обвинувальний акт", - зауважив В'ячеслав Соколовий. У 30 випадках за результатами слідства прийнято рішення про закриття даних проваджень. Інші 52 перебувають у провадженні. При чому, більш ніж у половині з них слідство триває понад рік.

Прокурор області акцентував увагу на тому, що в межах області вчиняється низка злочинів у сфері діяльності сільськогосподарських виробників, в тому числі які набули значного суспільного резонансу. Зокрема, продовжуються так звані "війни за землю".

На нараді обговорили та узгодили вирішувати нагальні проблеми шляхом розроблення спільних організаційно-практичних заходів, які дадуть змогу більш активно та ефективно протидіяти злочинам у земельній сфері.

Голова облдержадміністрації Валерій Коровій сказав, що така нарада надзвичайно актуальна. Адже Вінниччина є житнецею і не лише України. Проблеми, які ще існують у земельних питаннях, простіше вирішувати провоохоронним органам спільно з оргаанами виконавчої влади Вінниччини.

Прокурор області В'ячеслав Соколовий, підбиваючи підсумок наради, наголосив: "Ми повинні працювати на кінцевий результат, а це повне та своєчасне надходження до бюджету плати за землю та коштів за її продаж, повернення самовільно зайнятих земель, відшкодування шкоди, заподіяної земельним ресурсам, а також поновлення порушених прав на землю, у тому числі притягнення винних у цьому осіб до відповідальності".

Про це повідомили у прес-службі прокуратури Вінницької області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Чернівці: У КМУ ...

КОМЕНТАРІ