Чернігів: ОДПІ про сплату податку на землю та нерухоме майно

Чернігів: ОДПІ про сплату податку на землю та нерухоме майно

25.07.17 08:24 0 671
Про особливості сплати цих податків у 2017 році розповіла начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Чернігівській області Світлана Волкова.

Земельний податок

Базою оподаткування земельним податком є нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням щорічних коефіцієнтів індексації, що встановлюється відповідними рішеннями органів місцевого самоврядування.

Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.

Хто має пільги по сплаті земельного податку

Податковим кодексом визначено ряд пільгових категорій громадян, які звільняються від сплати податку.

Серед них: пенсіонери (за віком), інваліди першої та другої групи, громадяни, що виховують 3 і більше дітей віком до 18 років, ветерани війни, учасники АТО, фізичні особи, постраждалі від наслідків Чорнобильської катастрофи та ін.

Таке звільнення поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, наприклад:

- для ведення особистого селянського господарства - у розмірі не більш як 2 гектари;

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах - не більш як 0,25 гектара, в селищах - не більш як 0,15 гектара, в містах - не більш як 0,10 гектара;

- для ведення садівництва - не більш як 0,12 гектара.

- для індивідуального дачного будівництва - не більш як 0,10 гектара.

Ставки земельного податку

Ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється у розмірі не більше 3 відсотків від їх нормативної грошової оцінки, для земель загального користування - не більше 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки, а для сільськогосподарських угідь - не менше 0,3 відсотка та не більше 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки.

Ставка податку встановлюється у розмірі не більше 12 відсотків від їх нормативної грошової оцінки за земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні суб'єктів господарювання (крім державної та комунальної форми власності).

Податок на нерухоме майно

Що стосується податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, то базою оподаткування є загальна площа об'єкта житлової нерухомості.

База оподаткування об'єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Для житлової нерухомості передбачені наступні пільги

База оподаткування об'єкта/об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи платника податку, зменшується:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;

в) для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв. метрів.

У 2015 році місцевим органам самоврядування Податковим кодексом України було надано право збільшувати ці розміри. Так, по м. Чернігову у 2015 році була встановлена пільга по житловій нерухомості у розмірі – 80 кв.м. для квартир та 150 кв.м. для будинків. У 2016 році таке право було скасовано.

Ставки податку на нерухомість

Ставки податку для об'єктів житлової нерухомості, встановлюються за рішенням місцевих органів влади залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об'єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 3 відсотки розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня 2016 року, за 1 квадратний метр бази оподаткування.

За наявності у власності платника об'єкта (об'єктів) оподаткування житлової нерухомості, загальна площа якого (яких) перевищує 300 кв.м (для квартири) та/або 500 кв.м (для будинку) сума податку збільшується на 25 тис.грн за кожний такий об'єкт.

Крім цього органи місцевого самоврядування мають право для власників нерухомості – фізичних осіб встановлювати додаткові пільги, виходячи з їх майнового стану та рівня доходів.

У яких випадках пільги для фізичних осіб не надаються:

- об'єкт/об'єкти оподаткування, якщо площа такого/таких об'єкта/об'єктів перевищує п'ятикратний розмір неоподатковуваної площі, затвердженої рішенням органів місцевого самоврядування;

- об'єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

Якщо виникли розбіжності

Слід зазначити, що платники земельного податку та податку на нерухоме майно мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

· об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

· розміру загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

· права на користування пільгою із сплати податку;

· розміру ставки податку;

· нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку.

За інформацією Чернігівської ОДПІ
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Заступника голови ...
Наступна новина: Вчені України та НАТО ...

КОМЕНТАРІ