Лінійний прискорювач,ангіографи та безкоштовні ліки – медична реформа на Чернігівщині триває

Лінійний прискорювач,ангіографи та безкоштовні ліки – медична реформа на Чернігівщині триває

26.07.17 08:25 0 580
З 1 квітня українці отримують ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно або з невеликою доплатою.

За три з половиною місяці роботи програми понад 1,5 мільйона людей нею скористалися – отримали життєво необхідні ліки. До участі в програмі долучились понад 6117 аптек – це кожна третя аптека в країні. З початку дії програми аптечним закладам відшкодовано з держбюджету понад 126 мільйонів гривень. Це лише 25% усіх коштів, виділених в цьому році на програму «Доступні ліки». Тобто уряд має можливість розширити її.

На Чернігівщині станом на 1 липня виписано 144 947 рецептів на безкоштовні медикаменти. Сума компенсації вартості ліків аптечним установам склала 4 226 000 гривень. Всього ж на рік по області на ці цілі передбачено 13 мільйонів гривень. При цьому в Управлінні охорони здоров'я облдержадміністрації зазначають, що з травня збільшено ліміти фінансування програми по районах.

Уряд виділив 150 мільйонів гривень на закупівлю ангіографічного обладнання для оснащення кардіологічних центрів (на умовах співфінансування з місцевимми бюджетами). На даний час в Україні існує 44 кардіологічних центри. У цьому році з'явиться ще 13 в 11 областях. У грудні 2017 року планується відкриття першого пускового комплексу «Охматдиту».

Варто зазначити, що у Чернігівській області також запрацювали три ангіографи «Філіпс» (два – у Чернігівській міській лікарні №2 та один – в обласному кардіологічному диспансері). Це дуже дороговартісне обладнання, аналоги якого використовуються лише у провідних спеціалізованих клініках міст-мільйонників та медичних закладах, підпорядкованих Академії медичних наук України.

За інформацією Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій

з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Понад 11 тисяч громадян ...

КОМЕНТАРІ