Що таке гвинтові сваї?

Що таке гвинтові сваї?

26.07.17 12:02 0 2106

Сама ідея використовувати сваї для фундаменту з'явилась досить давно. Однак близько двохсот років тому ірландський інженер-будівельник Олександр Мітчелл запропонував вдосконалену конструкцію і запатентував «гвинтові сваї». Саме 1833 рік став точкою відліку використання гвинтових фундаментів. А конструкції, на базі яких вони збираються, отримали назву «гвинтові сваї Мітчелла». За майже два століття конструкція зазнала ряду змін і удосконалень, але принципово ідея залишилася колишньою.

Першою спорудою, при будівництві якого використовувалася запатентована новинка, став маяк на південному заході Ірландії в гавані Корк Харбор. До речі, цікавий факт, цей маяк до сих пір стоїть цілим і неушкодженим. І фахівці стверджують, що сталося це багато в чому завдяки використанню для фундаменту гвинтових свай.

Конструктивно гвинтові сваї складаються з трьох основних частин:

  • ствол;
  • наконечник з гвинтовою лопаттю;
  • оголовок.

фундамент на гвинтових сваяхПри виборі свай Мітчелла особливу увагу слід звернути на матеріал, з якого вони виготовлені. Адже навіть в найбільш посушливих районах, тіло сваї буде час від часу піддаватися впливу грунтових вод. Відповідно, при низькій якості матеріалів, будинок на сваях простоїть недовго.

Для того щоб продовжити термін експлуатації гвинтового фундаменту, виробники використовують різноманітні захисні покриття. Одним з найефективніших фахівці вважають двошарове полімерне покриття з використанням епоксидних смол. До речі, в компанії "Арт Метал Україна": https://artmetall.ua/vintovie_svai.html можна придбати оцинковані гвинтові сваї нового покоління.

Основні переваги гвинтових свай

Майже 2-х вікова історія використання гвинтових фундаментів пояснюється довгим переліком переваг цієї будівельної технології. Назвемо лише основні з них:

  • Висока швидкість монтажу. Для невеликої будівлі досить буде 1-2 днів;
  • Відсутність необхідності в масштабних земляних роботах. Для такого фундаменту не треба рити котлован або траншеї. Також не потрібна масштабна підготовка будівельної ділянки, її вирівнювання;
  • Всепогодность і всесезонність робіт;
  • Можливість продовження будівельних робіт відразу після закінчення монтажу фундаменту;
  • Стійкість фундаменту в умовах низьких температур.

Недоліки:

Будь-який будівельний матеріал або технологія при масі переваг має і свої недоліки. І гвинтові фундаменти не виняток:

  • Проблематичність облаштування підвалу в будинку;
  • Необхідність додаткового утеплення нижнього перекриття;
  • Проблематичність монтажу в скелястий грунт. Втім, цим недоліком можна знехтувати при наявності будівельної спецтехніки.

Область використання гвинтових свай

монтаж гвинтових свайЗазвичай гвинтові фундаменти використовують в тих випадках, коли застосування інших варіантів буде неефективним. Йдеться про складні грунтах - рухливі, слабонесущі, які набухають. У цьому випадку застосування, наприклад, стрічкового фундаменту може привести до сезонних переміщень всієї будівельної конструкції. А це, в свою чергу, спричинить за собою, як мінімум, зміну геометрії будівлі. В результаті навесні, після відтавання грунту, вікна та двері стануть затирати або взагалі перестануть закриватися.
Сваї ж Мітчелла, за рахунок наявності в їх конструкції гвинта, надійно фіксуються в одному положенні. Тобто, лопаті гвинта виконують, свого роду, якірні функції.

Вибираючи гвинтовий фундамент, треба мати на увазі, що його несуча здатність залежить від масивності гвинтових конструкцій. Тому чим важчий будинок, тим більшого діаметру і довжини треба вибирати сваї.
Найчастіше професіонали рекомендують використовувати гвинтовий фундамент для каркасного будинку, будівель з бруса або ж невеликих будівель з цегли або пінно (газо) блоків. Всі ці матеріали не дають критичного навантаження на фундамент.

Технологія монтажу гвинтового фундаменту

Процес монтажу гвинтового фундаменту починається з його розмітки. Неспеціалісту це зробити досить складно. Адже на цьому етапі важливо врахувати і рівномірно розподілити всі навантаження, які будуть лягати на фундамент.

Після цього починається безпосередньо процес монтажу. На своє штатне місце гвинтова свая встановлюється шляхом вгвинчування в грунт на потрібну глибину.

Чи можна виконати монтаж гвинтового фундаменту самостійно?

Формально більшість ремонтно-будівельних робіт можна виконати самостійно. І гвинтових фундаментів це твердження стосується в повній мірі. Однак залучення професіоналів для таких робіт вважається більш доцільним з ряду причин:

  • При самостійному монтажі складно витримати абсолютну вертикаль сваї;
  • Ручне закручування свай істотно збільшить терміни виконання робіт. Професіонали для таких цілей використовують спецтехніку (наприклад, застосування маніпулятора прискорює процес в кілька разів);
  • При ручному закручуванні проблематичним буде проходження важких шарів грунту з камінням, залежавшоюся глиною. Тому розумніше довірити виконання процедури професіоналам.

КОРИСНО ЗНАТИ:

  • Гвинтові фундаменти не рекомендується використовувати на грунтах з високою кислотністю (Ph< 5,5). Такий показник істотно знизить термін експлуатації свай;
  • Стовбур сваї виконується зі сталевих труб, до яких приварюються наконечник і оголовок. Останній потрібен для того, щоб до фундаментних свай кріпити перехідний брус або перший вінець дерев'яного будинку. До слова ця конструкція виконує не тільки функцію переходу від фундаменту до стін і перекриттів, а й пов'язує сваї між собою для більшої жорсткості фундаменту;
  • Наконечник з гвинтом рекомендується вибирати литого типу. Це дозволить уникнути його деформації і руйнування в процесі монтажу;
  • По закінченню монтажу гвинтових свай порожнина труб заливається бетоном. Це дозволяє збільшити міцність фундаменту навіть на випадок промерзання грунту.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Степан Барна: ...

КОМЕНТАРІ