Біткоіни: Що це таке?

Біткоіни: Що це таке?

28.07.17 20:35 0 1143

Біткоіни (англ. Bitcoin від bit - «біт» і coin - «монета») - це децентралізована (пірінгова) електронна платіжна система, яка використовує в якості розрахункової однойменну електронну одиницю. Інші назви: електронна готівка, віртуальна, цифрова або криптовалюта. Більш детально про біткоін можна прочитати на сайті http://bitjournal.media/.

Перші ідеї створення повністю електронних валют з'явилися в 1998 році, але перша практична реалізація у вигляді Bitcoin була запущена в 2009 році, а в 2010 році відбувся перший обмін на реальний товар - дві піци. Автор (або автори) системи ховаються під псевдонімом Сатоші Накамото, особистість якого до цих пір не встановлена. Усі наступні криптовалюти є варіантами початкового біткоіна і відрізняються тільки максимальною кількістю монет в обігу і складністю їх створення (майнінг).

Принцип роботи

Грошові кошти та відомості про здійснення платежу зберігаються в розподіленій базі даних так званій «блокчейн» (Blockchain). Кожен комп'ютер, на якому встановлене програмне забезпечення для роботи з Bitcoin зберігає дані про всі перекази з моменту запуску системи і таким чином забезпечується децентралізоване підтвердження і проведення платежів без використання єдиного розрахункового центру як в банку. Основні елементи платіжної системи:

Ключ

Користувач може створити необмежену кількість пар «відкритий / закритий» ключів для створення електронного гаманця, шифрування даних і підтвердження платежу. Процедура створення не вимагає підключення до Інтернет, зберігати отримані ключі можна не тільки на електронному носії (жорсткий диск, карта пам'яті або флеш-накопичувач), а й в паперовому вигляді, на спеціальному сервісі (онлайн гаманець) або пристрої.

Адреса

Унікальних адрес, які представляють собою результат кодування відкритого ключа, також може бути необмежена кількість. Частина символів використовується в якості контрольної суми для перевірки загальної коректності адреси. Самі адреси можуть бути перетворені в штрих або QR-коди для автоматичного або мобільного зчитування.

Транзакції

Біткоіни можуть бути відправлені на будь-яку коректну адресу або відкритий ключ. Мінімальна сума платежу називається «Сатоші» на честь творця і дорівнює 10-8 біткоінів. Новий переказ містить код попередньої транзакції і таким чином минула операція буде «входом» поточної. Для «виходу» вказується адреса або публічний ключ одержувача. Дані відправляються в платіжну систему, і передача коштів відбувається тільки після підтвердження ключів в блокчейні від декількох вузлів мережі. Скасувати підтверджену транзакцію не можна, навіть якщо підтвердиться явне шахрайство. Для вирішення проблеми був розроблений механізм мультипідпису, що передбачає участь арбітра, який підтверджує виконання умов переказу обома сторонами.

Конфіденційність

Блокчейн не містить даних про кількість грошей на балансі гаманця. Визначення скільки коштів на поточний момент пов'язано з конкретною адресою і проводиться тільки в момент здійснення переказу. Всі минулі транзакції системи зберігаються в незашифрованому вигляді, і конфіденційність забезпечується повною відсутністю персональних даних. Але, використовуючи різні непрямі методи, такі як: зв'язок минулих платежів з конкретною IP-адресою комп'ютера, номерами кредитних карт, E-mail і профілями соціальних мереж, дає можливість визначити власника з досить високим ступенем достовірності. Підвищити рівень анонімності можна за допомогою шифрування і приховування реального місця розташування користувача за технологією TOR і VPN.

Фізична реалізація

В якості альтернативи електронним американська компанія Casascius Bitcoin Mint в 2011 році випускала металеві монети різних біткоін-номіналів. На них було вказано номер гаманця і унікальний секретний код, прихований голограмою. За твердженням компанії ключі створені автоматично без підключення до Інтернет, і всі оригінали були знищені. Перевірити істинність цього твердження не представлялося можливим, і після претензій державних регуляторів випуск монет був припинений. Періодично з'являються нові ідеї випуску готівки криптовалюти, але широкого поширення вони не отримали.

Біржі обміну

Купівля-продаж біткоінів за реальні гроші можлива трьома способами:

  • пряма угода між фізичними особами;
  • використання спеціальних банкоматів;
  • за допомогою Інтернет-сервісів обміну електронних валют, найбільші з яких ще називають «біржами», так як додатково до послуг конвертації вони можуть надавати можливість заробітку на зміні курсу щодо основних світових валют, аналогічно ринку Форекс.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Чернігів: 1 та 2 серпня - ...
Наступна новина: Clobbi - управління ...

КОМЕНТАРІ