Чернівці готові до зміцнення контактів з Словацькою Республікою

Чернівці готові до зміцнення контактів з Словацькою Республікою

29.07.17 15:36 0 647
Чернівецький міський голова Олексій Каспрук мав зустріч з новопризначеним Генеральним консулом Словацької Республіки в Ужгороді паном Мірославом Мойжітою, який здійснив перший робочий візит на Буковину. У зустрічі також прийняв участь економічний дипломат пан Даніел Цабан.

Під час протокольної зустрічі дипломатів з керівництвом області та міста Чернівці були обговорені основні напрямки поглиблення співпраці в контексті чинних українсько-словацьких міждержавних угод, зокрема, у транскордонному, культурному та економічному співробітництві, а також деякі практичні аспекти безвізового режиму та наближення України до ЄС.

Мірослав Мойжіта наголосив, що Словацька Республіка зацікавлена у налагодженні відносин з Буковиною та готова стати її партнером. «Словаччина має хороший досвід у залученні іноземних інвестицій, тому нам цікаво не лише залучати інвестиції, а й обмінюватися досвідом», – підкреслив Мірослав Мойжіта.

Дипломат також підтвердив, що Словаччина і надалі підтримуватиме територіальну цілісність України і рішення, які сприяють встановленню миру в країні.

Чернівецький міський голова ознайомив Генерального консула з основними викликами та напрямками розвитку міста, а також окреслив перспективи співпраці – від зміцнення контактів з Словацькою Республікою в галузях науки, культури та економіки до можливого використання у Чернівцях словацьких тролейбусів та пошуку надійних партнерів в рамках програми прикордонного співробітництва «Угорщина – Словаччина – Румунія –Україна» Європейського інструменту сусідства на 2014-2020 роки. Багато років Чернівці та Словаччину пов'язує також і історія другої світової війни – на Садгірському кладовищі недалеко від ЗОШ №38 знаходиться меморіал слави, де поховано 33 словацьких воїна, серед яких – герой Словаччини, воїн-партизан Ян Налепка. Олексій Каспрук також зазначив, що найкращим результатом роботи дипломата має стати успішна реалізація спільних українсько-словацьких, як транскордонних, так і місцевих проектів на користь наших громад.

Сторони домовились про подальші зустрічі та консультації.

Довідково:

Мирослав Мойжіта закінчив Університет Коменського в Братиславі. Працював у Міністерстві закордонних справ Чехословаччини, у тому числі в Посольстві Чехословаччини в Китайській Народній Республіці та Посольстві Чехословаччини в Республіці Індія. Із 1991 року – на різних посадах у Міністерстві міжнародних справ Словацької Республіки. Був директором відділу, радником міністра, згодом заступником директора зовнішньої політики при Адміністрації президента. Мірослав Мойжіта, зокрема, був призначений Надзвичайним і Повноважним Послом Словацької Республіки в Союзній Республіці Югославія, Республіці Македонія та Республіці Албанія, а згодом Надзвичайним і Повноважним Послом Словацької Республіки в Боснії і Герцеговині. З березня 2013 по лютий 2016 р. – керівник Посольства Словацької Республіки в Республіці Білорусь. З травня 2017 року – Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопільщині ...
Наступна новина: Тернопіль: депутати ...

КОМЕНТАРІ