Степан Барна: Цього року область знову буде масштабним будівельним майданчиком (інтерв`ю)

Степан Барна: Цього року область знову буде масштабним будівельним майданчиком (інтерв`ю)

29.07.17 15:19 0 527
Однією із центральних тем, а особливо з огляду на її соціальну значимість, минулого 2016 року була тема інвестиційних програм та проектів регіонального розвитку, які можуть бути реалізовані в області вже у 2017 році. Цього ж року ми знову маємо фінансову підтримку Державного фонду регіонального розвитку, а відтак область отримує серйозну фінансову допомогу у розмірі 115 млн. грн. на реалізацію проектів у галузях освіти, медицини, спорту та інших не менш важливих галузях. Зокрема, з цього приводу говоримо із головою Тернопільської обласної державної адміністрації Степаном Барною.

12 липня поточного року Кабінету Міністрів України прийняв розпорядження, яким затвердив перелік інвестиційних програм та проектів регіонального розвитку (в т. ч. Тернопільщини), і конкретні суми коштів, які держава виділяє на реалізацію кожного проекту зокрема. Скільки проектів в області цього року отримають фінансування та як обирали пріоритетні галузі та напрями?

Наша область отримає фінансову підтримку у сумі 115млн. 198 тис. гривень на спорудження, реконструкцію, добудову, енергозбереження 60 об'єктів. Серед них – школи, дошкільні установи, лікувальні заклади, центри надання первинної медичної допомоги, соціальні установи для людей похилого віку, дітей-сиріт, спортивні споруди, заклади культури, житлово-комунальні та природоохоронні об'єкти.

Враховуючи, що на календарі середина літа, перед службами, які будуть організовувати цю роботу, поставлено завдання невідкладно здійснити усі, передбачені законодавством процедури, щоб у найкоротші терміни організовано розпочати освоєння коштів.

Для більш переконливої демонстрації соціальної ваги підтриманих державою інвестиційних програм і проектів області назву лише окремі з них. Скажімо, у Тернополі, на гирлі річки Серет, розпочинається справді грандіозне будівництво сучасного центру веслування та водних видів спорту з усією необхідною інфраструктурою «Водна арена Тернопіль», який у найближчій перспективі стане не лише місцем проведення багатьох найбільших всеукраїнських та міжнародних змагань, а й базовою школою підготовки висококласних спортсменів з водних видів спорту, фізичного, морального та патріотичного загартування нашої молоді. Після завершення будівництва ця спортивна споруда у комплексі з відпочинково-культурними центрами стане ще однією архітектурною окрасою нашого обласного центру. 20 липня під час перебування в нашій області з робочим візитом Прем'єр – міністр України Володимир Гройсман на місці спорудження «Водної арени» заклав символічну капсулу новобудови, як певне зобов'язання уряду перед областю підтримувати реалізацію цього проекту.

Серед об'єктів пріоритет надано проектам, що передбачають капітальний ремонт приміщень із впровадженням енергозберігаючих технологій, зокрема, загальноосвітніх шкіл у Бучачі, Олієві та Ренові Зборівського району, в Шумську, Ланівцях, Підволочиську, Вербові Бережанського, Коханівці Збаразького, Хоросткові та Нижбірці Гусятинського, Почапинцях Тернопільського районів, української гімназії ім. Івана Франка у Тернополі; медичних установ у Більче-Золотому Борщівського, Саранчуках Бережанського, Плотичі та Великих Гаях Тернопільського, Увислі Гусятинського, Заводському Чортківського, Великих Дедеркалах Шумського районів і т.ін. Буде реконструйовано систему каналізаційних та очисних споруд селища Товсте Заліщицького району, збудовано нові водопровідні споруди смт. Мельниця – Подільська.

Одне слово, область і в цьому році стане масштабним будівельним майданчиком, що серйозно примножить матеріальну базу соціально-культурних установ, а також дасть місце для праці та заробітку тисячам будівельникам та працівникам інших суміжних галузей.

Хід виконання робіт та їх якість будемо контролювати найприскіпливіше, про що громадськість зможе отримувати вичерпну інформацію на сайті обласної державної адміністрації та у ЗМІ.

Серед Ваших ініціатив щодо розвитку інфраструктури соціальних служб, зокрема, з надання послуг одиноким пристарілим людям, а також тим, хто потребує опіки у зв'язку з тимчасовою відсутністю рідних, дітям – інвалідам, сиротам, – особливо цікавою була ідея створення геріатричних пансіонатів, центрів соціальної реабілітації, які б утримувалися за змішаною системою фінансування – за кошти держави, обласних та районних бюджетів, а також за кошти громад, приватників, меценатів… Чи вдалося щось із цього зреалізувати?

Цю ідею ми зафіксували документально у формі доручення голови облдержадміністрації департаменту соціального захисту населення ОДА, яким зобов'язали цю службу постійно вивчати досвід створення та функціонування таких соціальних установ в Україні та за кордоном, зокрема, у Польщі, Франції, вносити конкретні пропозиції, враховуючи при цьому реальну потребу у таких закладах, а також менталітет наших родин.

Розглядаємо це питання у декількох площинах: як форму розширення та покращення надання послуг цій категорії громадян; як спосіб створення нових робочих місць; як форму використання наявних соціальних приміщень, що вивільняються; і як один із реальних шляхів додаткового інвестування соціального сектора. Адже, скажімо, діти тимчасово одиноких пристарілих, які перебувають на заробітках закордоном, готові платити навіть значні кошти за комфортні умови проживання та утримання своїх батьків. Готові це робити і благодійники-меценати, і новостворені об'єднані територіальні громади, і церковні згромадження, й інші громадські недержавні організації… Діюче законодавство це не забороняє.

Радий, що не помилився. Вже є перші результати. Не такі як у Польщі, де впродовж минулого року створено аж 50 таких соціальних закладів, але є! На недержавних засадах (за підтримки Бучацької єпархії УГКЦ) запрацював центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів у Чорткові, громадською благодійною організацією виграно міжнародний гранд та розпочато роботи з будівництва та створення такого ж центру у Кременці.

Мельнице – Подільська, Підволочиська та Теребовлянська територіальні громади з власної ініціативи стали правонаступниками й власниками територіальних центрів, які вже діяли на цих, а тепер вже їхніх територіях. А Скалатська, Бережанська та Борсуківська новоутворені територіальні громади рішеннями своїх рад створили свої комунальні територіальні центри надання соціальних послуг. Вивчають таку можливість й інші громади. Я впевнений, що цей процес піде по всіх територіях, бо там є для цього добрі передумови: фінансова самодостатність об'єднаних громад, потенційні спонсори в особі місцевих фермерів, підприємців, є пристойні приміщення, які вивільняються в результаті оптимізації структур соціально-культурної сфери, є підготовлені кадри медпрацівників, вихователів. Ось весь цей потенціал ми й будемо активно використовувати з користю для людей.

Розмовляв Володимир Баворівський

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: У Житомирі розповіли,як ...

КОМЕНТАРІ