Як вибирати сонцезахисні окуляри?

Як вибирати сонцезахисні окуляри?

01.08.17 15:40 0 1287

Далеко не всі люди знають, що бюджетні сонцезахисні окуляри, які продають на ринку небезпечні для здоров'я. Саме тому, щоб прояснити ситуацію ми розповімо, де шукати якісні сонячні окуляри і чому не варто шкодувати гроші на хороші лінзи. До речі, в Україні купити якісні сонцезахисні окуляри ви можете в інтернет-магазині http://o4ki.kiev.ua.

Чи потрібно підбирати окуляри від сонця або можна впоратися самому? На що в такому випадку варто звертати увагу?

Сонцезахисні окуляри можна підбирати самостійно - якщо мова не йде про людей, які потребують корекції зору. Зручність оправи - це звичайно ж добре, але перш за все в окулярах повинні бути хороші лінзи. Звертайте увагу на матеріал, з якого вони виготовлені: у кожного є свої плюси і мінуси.

Матеріал, з якого зроблені лінзи окулярів, впливає на їх прозорість, вагу, міцність і вартість. Це може бути:

  • скло;
  • поліуретан;
  • полікарбонат;
  • або акрил.

Перевага скла - відмінна прозорість і висока стійкість до появи подряпин. Але такі окуляри будуть дорогими, і на склі можуть з'явитися «павучки» при надто сильному механічному впливі.

Поліуретан - міцний, прозорий і легкий, але окуляри з нього будуть також коштувати недешево.

Бюджетним варіантом буде полікарбонат, однак він нестійкий до появи подряпин і в порівнянні зі склом і поліуретаном його оптичні характеристики гірші.

Акрил - ще одна недорога альтернатива, але слід знати, що він неміцний і навіть може трішки спотворювати видимі предмети.

Важливий фактор - це якість лінзи

Ніколи не соромтеся, якщо у окулярів немає вкладиша з досить чіткою і зрозумілою інформацією, питати в магазині сертифікат. Там повинна бути вказана буква: «B» - від англійського «brown», або «G» - від «green» або «gray», яка позначає колір лінз, і цифра від 0 до 100, що показує відсоток світлопропускання. І чим менша ця ціфрa, тим краще окуляри захистять очі від UV-випромінювання.

Ще є таке міжнародне поняття, як категорія фільтра

Позначаються категорії цифрами від 0 до 4:

  • 0 - сонцезахисні окуляри пропускають 80-100 % світла. Такі окуляри варто носити в похмурі дні;
  • 1 - сонцезахисні окуляри пропускають 43-80 % світла. Такі лінзи ідеальні для днів з мінливою хмарністю;
  • 2 - сонцезахисні окуляри пропускають 18-43 % світла. Окуляри з такою категорією сонцезахисного фільтра - найпоширеніші, їх варто вибирати для сонячних днів в місті;
  • 3 - сонцезахисні окуляри пропускають 8-18 % світла. Окуляри з таким фільтром незамінні в сонячні дні на морі, в горах;
  • 4 - сонцезахисні окуляри пропускають 3-8% світла. У горах і на морі такі окуляри теж будуть хороші, а от сідати в них за кермо автомобіля заборонено.

Якщо інформації про лінзи ніде немає, то такі окуляри в принципі купувати не варто - вони можуть виявитися нікому не потрібним пофарбованим пластиком.

Чи є якісь правила відносно товщини, кольору і форми лінз?

Товщина пластика ніяк не впливає на якість. Єдина особливість - чим товстіше скло, тим важчі окуляри. Хороші сонцезахисні окуляри повинні бути досить великими, щоб захистити від ультрафіолетового випромінювання ніжну шкіру повік.

Потрібно звертати увагу на колір:

  1. червоні і яскраво-помаранчеві лінзи будуть подразнювати нервову систему;
  2. жовтий колір покращить контрастність в яскравий сонячний день;
  3. зелений колір покращить контрастність в похмуру погоду.

Наскільки велика різниця між окулярами, купленими в дорогому бутіку і на ринку?

На ринку у продавців точно не буде сертифіката. Його може не бути і в дорогому магазині, якщо цей бренд не спеціалізується на оптиці. Такі марки швидше додадуть до колекції одягу «іміджеві» окуляри, призначені для носіння в умовах малої освітленості або з естетичних причин.

Чи є залежність між ціною і якістю окулярів?

Тут, як і всюди, діє правило «хороше дешевим не буває». Будь-який фільтр коштує грошей, і чим більше наворотів в окулярах, тим вони повинні бути дорожчими. Більшість світових виробників дають середню ціну на хороші окуляри від $ 80. Але, в той же час, можна і за $ 200 продавати якусь неякісну дурницю - тільки через «гучну» назви.

Чи не є небезпечними яскраві різнокольорові лінзи в сонцезахисних окулярах?

Найчастіше в яскраві кольори забарвлюють «іміджеві» окуляри зі світлопропусканням більше 50-60 %. Кольорові лінзи не принесуть особливої  шкоди, якщо застосовувати їх за призначенням. Носіть такі окуляри в приміщенні, в похмуру погоду, а не в жарку пору року. Очікувати від них істотного захисту від сонця не варто.

Чи потрібно окремо підбирати окуляри для різних цілей і роду діяльності?

Звичайно, потрібно! Окуляри повинні відповідати меті - для спорту, для іміджу або для відпочинку на півдні. Всі вони повинні бути різними. Окуляри для автомобілістів в ідеалі не повинні звужувати поле зору. Тому оправа для них повинна бути максимально тонкою - або вони можуть бути зовсім без оправи, на волосіні. Пластикова оправа, особливо широка, дуже сильно обмежує поле зору.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Що собою представляє ...
Наступна новина: Оборудование для хот-дога

КОМЕНТАРІ