Приступаючи до відкриття кафе, ресторану, бару чи будь-якого іншого закладу громадського харчування, ви обов'язково зіткнетеся з необхідністю придбання того чи іншого ресторанного обладнання.
Нв сьогоднішній день, такого обладнання є величезна кількість. Воно відрізняється по ціні, продуктивності, енергоспоживанню та надійності. Є універсальне, а є вузькоспеціалізоване обладнання, аж до приготування одного продукту (наприклад, млинниці). Є обладнання нове, а є вживане.
І, звичайно, загубитися серед такого розмаїття обладнання досить легко. Проте, при інвестуванні в ресторан буде корисним, хоча б у загальних рисах уявляти яке обладнання може знадобитися для кафе чи ресторану, які характеристики будуть важливими, а які другорядними. Про все це нам розповість співробітник компанії "Титан Сервіс": titanservice.su, в якій можна придбати запчастини для ресторанного обладнання, якщо воно вийде з ладу.
Перед закупівлею обладнання потрібно уявляти собі, яке саме кафе ви хочете відкрити і його основні характеристики.
Концепція обладнання
Для цього, зокрема служить концепція ресторану, в якій, як правило, відбивається багато корисної інформації для планування закупівель устаткування. У концепції може бути інформація про тип кафе (піцерія, кав'ярня, пивний ресторан та інші), передбачуване число відвідувачів в одиницю часу, розподіл страв по продажам, середній чек, особливості споживання основних груп потенційних відвідувачів.
По суті справи, в загальній концепції ресторану може бути розділ, що пропонує загальну концепцію обладнання, де будуть вказані основні типи необхідного обладнання, основні характеристики, вимоги до продуктивності, якості та інші.
Головне - це шеф
Устаткування, це, звичайно, ще не все, щоб готувати смачно і швидко. Є майстерність шеф-кухаря. Але хороше обладнання це те, що полегшує працю і залишає більше часу для творчого підходу, що дозволить регулярно радувати відвідувачів новими і дуже смачними стравами.
Основні вимоги до обладнання, виходячи з потреб вашого кафе чи ресторану:
- Основна ідея при виборі обладнання полягає в тому, щоб вибрати не абстрактний набір, а комплект, який підходить саме вашому кафе або ресторану. Якщо слідувати цій простій рекомендації, то можна не втратити в якості і дуже істотно заощадити. Ресторанне обладнання відноситься до класу професійного та обходиться набагато дорожче побутових версій як в придбанні, так і в подальшому обслуговуванні. Наприклад, один пароконвектомат може коштувати більше 1 000 000 рублів і це далеко не межа. Так що розуміння того, де можна заощадити і не втратити в якості обслуговування гостей дуже важливо;
- Обладнання повинно бути певної продуктивності. Устаткування низької продуктивності швидко вийде з ладу, якщо конкретно у вашому кафе буде більший потік клієнтів, ніж інтенсивність, на яку розраховане обладнання. Разом з тим, якщо ви візьмете обладнання надлишкової потужності, то можете сильно переплатити, воно може виявитися більш енергоємним та великим за габаритами. Так що найкращий варіант - те обладнання, яке підходить саме вам;
- Далі, зверніть увагу на потенційні умови експлуатації обладнання. Можливо, ви хочете заощадити на всьому і це означає, що умови, в яких буде працювати обладнання не самі щадні (температура, вологість, забрудненість) і це, в свою чергу може зажадати більш якісного обладнання. Як правило, простіше створити відповідні умови, тоді буде менше проблем з обслуговуванням навіть самого якісного обладнання, пов'язаних як з часом, так і вартістю.
Резюме
Отже, якщо резюмувати, то обладнання потрібно купувати виходячи з реальних потреб вашого кафе, що визначається прогнозами, що відображаються в концепції закладу, не надмірної продуктивності і якості і не заниженої, інакше і в тому і в іншому випадку ви можете втратити значні суми.
На це впливає:
- Кількість посадочних місць;
- Потенційна прохідність;
- Розміри кухні і конфігурація кухонних приміщень;
- Меню ресторану. Це особливо важливо в якихось специфічних кухнях, де може знадобитися нестандартне, іноді майже «екзотичне» обладнання.
Основні типи обладнання
Всього виділяють кілька типів обладнання
- Теплове;
- Холодильне;
- Нейтральне;
- Електромеханічне.