Чернігів: Підняття тарифів на проїзд у тролейбусах – вимога часу

Чернігів: Підняття тарифів на проїзд у тролейбусах – вимога часу

03.08.17 12:51 0 591
У Чернігові вартість проїзду тролейбусами складає 2 грн з квітня 2015 року. Це дешевше, ніж у інших обласних центрах України. тариф на проїзд у електричному транспорті вже зріс у Києві, Харкові, Житомирі, Одесі.

КП «Чернігівське тролейбусне управління» дає роз'яснення щодо розрахунку вартості послуг міського електричного транспорту. Серед основних чинників необхідного перегляду тарифу на проїзд - суттєве зростання складових витрат на здійснення пасажироперевезень, а саме: подорожчання електроенергії, пального, води і запчастин, а також підняття мінімальної заробітної плати у 2,6 рази.

Одна з основних причин – відміна пільгового тарифу на електроенергію для підприємств, що здійснюють пасажироперевезення електротранспортом.

До 2017 року КП «ЧТУ» розраховувалось за електричну енергію за ціною, як для населення. З 2017 року ця норма скасована. Вартість електроенергії у порівнянні з 2016 роком зросла більше, ніж у 3 рази, а порівняно з 2015 роком, коли вводилась в дію чинна вартість проїзду, – більше, ніж у 5 разів:

За 2016 рік витрати на електроенергію склали 10 917 тис. грн, у 2017 р. (розрахунково) – 33 182 тис. грн; різниця - 22 265 тис. грн, або збільшення у 2 рази.

Додатковим чинником для зростання вартості проїзду стало підвищення рівня мінімальної заробітної плати до 3200 грн та зміна галузевих норм з оплати праці. Між Мінтрансом України та ЦК профспілки працівників ЖКГ укладено Галузеву угоду на 2017 – 2018 роки, положення якої мають застосовуватися підприємствами міського електротранспорту при оплаті праці найманих працівників. Так, згідно із Галузевою угодою, мінімальна тарифна ставка робітника І розряду складає 12,21 грн.

З лютого 2017 року керівництвом КП ЧТУ переглянуті умови оплати праці водіїв тролейбусів та кондукторів громадського транспорту. Так, зараз тарифна ставка водія тролейбусу складає 19,82 грн, кондуктора – 10,5 грн. Однак при діючому тарифі на проїзд підприємство не в змозі забезпечити гарантований Галузевою угодою рівень оплати праці.

Середня зарплата працівника ЧТУ в 2016 році становила 3100 гривень (водій - 4000 гривень, кондуктор - 2800). У 2017 (розрахунково) середня зарплата збільшиться до 5700 гривень ( водія - 7000, кондуктора - 4500 гривень). Основна професія на підприємстві – водій тролейбуса і заробітна плата його має бути гідною, на рівні 7,0-10,0 тис. грн. Проте, територіальна близькість Києва, де рівень оплати праці значно вищий, призводить до того, що молоді та перспективні водії працевлаштовуються саме там. Досвід ЧТУ у І-му півріччі 2017 року показав, як нелегко навчити нових водіїв, ще важче – утримати їх на підприємстві.

Відбулось також підвищення цін на матеріали, агрегати, шини, запасні частини для тролейбусів. Вартість витратних матеріалів для ремонту та технічного обслуговування електротранспорту в 2016 р. склала 3 276,5 тис. грн, потреба на 2017 р. – 7 912,2 тис. грн.

Всі фактичні витрати за 2016 рік менші, ніж розрахункові, тому що через брак коштів підприємство не в змозі виконувати в повному обсязі нормативні вимоги по утриманню рухомого складу та виконувати вимоги Галузевої угоди по оплаті праці.

Отже, зростання витрат при обмеженості доходів призводить до збиткових результатів діяльності КП «ЧТУ». За 2015 рік збитки підприємства склали 0,5 млн грн, за 2016 рік – 2,5 млн грн, за І півріччя 2017 року – 4,3 млн грн.

Зважаючи на це, для забезпечення стабільних, якісних та безпечних пасажироперевезень електротранспортом, для можливості здійснення своєчасних розрахунків за електроенергію, матеріали і комплектуючі, а також, для гідної оплати праці робітників підприємства у відповідності до Галузевої угоди необхідно переглядати вартість проїзду.

Нормативні розрахунки проектної вартості проїзду здійснені відповідно до Порядку формування тарифів на послуги міського електричного транспорту (трамвай, тролейбус), затвердженого наказом Мінтрансу України від 25.11.2013 № 940.

Міська влада у межах можливостей міського бюджету підтримує розвиток тролейбусне управління міста, адже тролейбуси – соціальний та екологічний вид транспорту. Так, у минулому році було придбано 10 нових тролейбусів, цього року відбувся тендер ще на 5 нових тролейбусів. Також, підприємство наразі здійснює капітальний ремонт ще п'яти одиниць техніки. Крім того, підприємство готується до впровадження електронного квитка і збільшило виручку з 60 до 75 тисяч в день. За 2 роки міський бюджет виділив підприємству більше 145 мільйонів гривень, з них 64 млн - компенсація пільгових перевезень, а решта - гроші на розвиток електротранспорту міста.

21 липня у Чернігівській міській раді пройшло засідання робочої групи з питань цінової політики у міському пасажирському транспорті, де обговорили підвищення проїзду в тролейбусах. Розрахували, що потрібно піднімати ціну з двох до трьох гривень. Пільговики і пенсіонери (а це 70% всіх поїздок), як і раніше будуть їздити безкоштовно.

За даними ЧТУ, у 2016 році проїздом у тролейбусах скористалися 38 млн пасажирів, з них всього 11,2 млн осіб сплачували за проїзд, а 26,8 млн – пільговики і згідно із законодавством за проїзд не платили.

Нагадуємо, у четвер, 3 серпня, у приміщенні Деснянської районної ради, (проспект Перемоги, 141) відбудуться громадські слухання щодо збільшення ціни на проїзд у чернігівських тролейбусах. Запрошуються всі бажаючі.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Волинь: бойовику ...
Наступна новина: Усі проекти Бюджету ...

КОМЕНТАРІ