Інструмент для роботи зі шкірою

Інструмент для роботи зі шкірою

04.08.17 19:51 0 3610

Якщо ви збираєтеся шити одяг або аксесуари з натуральної шкіри (сумки, чохли), то в першу чергу вам потрібно швейна машинка здатна шити шкіру. Але крім цього, потрібен ще й спеціальний інструмент для роботи зі шкірою, різні клейові і прикладні матеріали, пробійники та інструмент для установки металевої фурнітури. Частину з них можна купити тільки в магазині швейної фурнітури, але багато можна зробити своїми руками або пристосувати наявні в домашньому господарстві інструменти.

У цій статті ми розглянемо основний перелік інструментів для роботи зі шкірою, потрібних тільки при пошитті одягу. Для тих, хто займається рукоділлям, виготовленням різних виробів зі шкіри, цей набір буде набагато ширшим.

Чим можна різати, кроїти шкіру?

Деталі виробів з тонкої шкіри можна вирізати звичайними кравецькими ножицями, або навіть ножицями-зигзаг. Підгибка спідниці або штанів, вирізана фігурним зрізом зигзаг буде виглядати досить симпатично. Але якщо шкіра буде мати більш грубу вичинку, то кравецькі ножиці будуть її не так різати, як рвати. Зрізаний край буде нерівним і некрасивим. Тому краще відразу звикати різати шкіру спеціальним ножем. Щоб було зручно працювати, ручку такого ножа обмотують смужками зі шкіри. Різати шкіру можна і іншими ріжучими інструментами, наприклад, будівельним ножем. Тільки не висувайте сильно лезо.

Шкіру можна шити вручну спеціальним шилом?

Звичайне канцелярське шило обов'язково має бути у вашому наборі інструментів для шкіри:

  • По-перше, їм легко розпускати рядки старого шкіряного одягу. Адже ви напевно будете їх використовувати як джерело безкоштовної сировини;
  • По-друге, таке шило вам буде потрібно і для розмітки отворів під фурнітуру і ряду інших робіт.

Голки для шиття шкіри

У вашому наборі обов'язково повинні спеціальні тригранні голки (циганські) для ручної роботи. В запасі повинна бути ще й пачка голок для швейної машинки, вістря яких нагадує лезо ножа, оскільки швейні голки для шкіри не проколюють, а розрізають шкіру.

Наперсток для ручного шиття шкіри

Для виконання будь-яких ручних стібків вам обов'язково потрібен наперсток. А вже для шиття шкіри він просто незамінний. Проткнути три шари товстої шкіри голими пальцями без травми не вдасться. Тому візьміть за звичку, як тільки берете в руки ручну голку відразу ж одягати наперсток. А щоб він вас не турбував "привчіть" палець до нього (просто не знімайте кілька днів поспіль наперсток зі свого пальця).

Шити шкіру можна на ручній швейній машинці

Швейну машину для шкіри можна купити в магазині, але можливо, набагато простіше і дешевше буде пристосувати для пошиття шкіри звичайну ручну машинку типу Подольск, Зінгер. Для рукоділля та дрібного ремонту шкіряних виробів така машинка цілком підійде. Правда доведеться постійно використовувати різного роду хитрощі, щоб шкіра легше просувалася, починаючи від нарізаних смужок з тонкого паперу і закінчуючи тефлоновою лапкою.

Нитки для пошиття натуральної шкіри

Нитки для швейної машинки можна використовувати не товсті, але міцні, наприклад марки ЛЛ45 (льон, лавсан). Відрізняються вони не тільки міцністю, але і блискучим виглядом, що часто потрібно при виконанні декоративного оздоблювального шва. Також можна використовувати нитки марки ЛХ50, ЛХ40 (товщі). Вони не так блищать як нитки марки ЛЛ, але зате міцніші. Ніколи не використовуйте для пошиття шкіри бавовняні нитки. Вироби зі шкіри часто зволожуються дощем або снігом, а х / б нитки мають властивість руйнуватися від вологи. Найкраще для шиття шкіри підходять капронові нитки, саме їх використовують на фабриці, але в домашніх умовах ними користуватися можна тільки за допомогою шила.

Пристосування і лапки для пошиття шкіри

Для якісного пошиття виробів з натуральної шкіри важливо мати не тільки надійну і потужну швейну машинку, але застосовувати різного роду пристосування, лапки та інструменти. За допомогою таких лапок можна полегшити просування шкіри, значно зменшити зміщення верхнього шару шкіри і отримати рівномірну стрічку з однаковою довжиною стібка.

Маркери та вимірювальні інструменти

Для розмітки лекал на шкірі звичайний крейда не підійде, оскільки не на будь-якій поверхні шкіри крейда залишає сліди. Найкраще використовувати для цих цілей гелевий олівець. На темних поверхнях шкіри добре помітний слід сірого кольору, а для світлих поверхонь можна використовувати звичайний простий олівець марки М (м'який). Іноді потрібен спеціальний олівець для шкіри з білим сердечником, нерідко потрібен фломастер синього кольору. Що ж стосується вимірювального інструмента для шкіри, то особливих секретів тут немає, хіба що дуже зручно користуватися лінійкою яскравого кольору, а іноді прозорою лінійкою (при розмітці кишень).

Інструменти для установки фурнітури

Для установки фурнітури на шкірі вам буде потрібен невеликий молоток, пробійники (2,3 розміру) і бажано не одну універсальну, а набір втулок для розвальцьовування металевих кріплень (ніжок) фурнітури.

Клей для шкіри та інші прикладні матеріали

Для роботи з шкірою обов'язково потрібен клей, оскільки припуски швів не розпрасовуються, а приклеюються гумовим або іншим м'яким клеєм. Замість клею можна використовувати двосторонню липку стрічку. Продається вона в невеликих рулончиках, дуже зручна в роботі, але, на жаль, вартість її досить висока.

Для розрівнювання промазаних клеєм припусків шкіряного одягу використовується спеціальний валик, або, в крайньому випадку, можна постукати по швах молоточком або ручками важких металевих ножиць.

Щоб зменшити розтягуваність шкіри при пошитті, для зміцнення зрізаного краю застосовується спеціальна липка стрічка (з одного боку).

Це далеко не весь перелік інструментів і прикладних матеріалів для шкіри, але цілком достатній для шиття шкіри в домашніх умовах. Ну а якщо ви захопитеся виготовленням різних виробів зі шкіри, то з часом ваш арсенал для шкіри обов'язково буде поповнюватися новими інструментами.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Як відкрити фастфуд: ...

КОМЕНТАРІ