За принципової позиції прокуратури Рівненщини суд касаційної інстанції повернув справу про убивство працівника колонії на новий апеляційний розгляд

За принципової позиції прокуратури Рівненщини суд касаційної інстанції повернув справу про убивство працівника колонії на новий апеляційний розгляд

05.08.17 09:03 0 548
Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ задовольнив касаційну скаргу прокуратури Рівненської області і повернув на новий розгляд у суд апеляційної інстанції кримінальне провадження за фактом вчинення працівником Городищенської виправної колонії умисного вбивства.

Нагадаємо, під час несення служби 3.08.2013 молодший інспектору відділу охорони Городищенської виправної колонії, що у Рівненській області, на грунті раптово виниклих неприязних відносин, вистрілив із табельної зброї у свого колегу – старшого прапорщика, який від отриманої травми помер.

Рівненським районним судом з урахуванням позиції державного обвинувача у вересні 2014 року працівника колонії визнано винним у вчиненні злочину, що передбачений ч.1 ст. 115 КК України (умисне вбивство) та призначено покарання у виді позбавлення волі на строк 10 років.

Однак, у подальшому за результатами розгляду скарги засудженого Апеляційний суд Рівненської області змінив попередній вирок суду: перекваліфікував дії чоловіка та засудив його за умисне вбивство, вчинене у стані сильного душевного хвилювання (ст.116 КК України), до позбавлення волі на строк 5 років. У строк призначеного покарання було зараховано термін попереднього ув'язнення з розрахунку 1 день за 2 дні позбавлення волі, тому в зв'язку із відбуттям покарання засудженого звільнено з-під варти у залі судового засідання.

Прокуратура Рівненської області, не погоджуючись із таким рішенням суду, оскаржила його в касаційному порядку та довела, що у справі не знайшли об'єктивного підтвердження ті обставини, що засудженому було завдано тяжкої образи чи інших дій, які б розцінювались як протиправна чи аморальна поведінка, внаслідок чого міг виникнути стан сильного душевного хвилювання, а відтак апеляційним судом неправильно застосовано норми кримінального та кримінального процесуального законодавства.

Дослідивши дані обставини та доводи прокуратури, її касаційну скаргу Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ задовільнив у повному обсязі. А відтак постановлено скасувати незаконне рішення суду апеляційної інстанції і призначити новий розгляд кримінального провадження цим же судом.

Прес-служба прокуратури Рівненської області Tweet
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Ще одна група дітей зі ...
Наступна новина: Ігор Гундич на банкнотній ...

КОМЕНТАРІ