У Чернігові відбулося громадське обговорення стосовно збільшення вартості проїзду в тролейбусах

У Чернігові відбулося громадське обговорення стосовно збільшення вартості проїзду в тролейбусах

05.08.17 11:44 0 566
У Чернігові вчора у приміщенні Деснянської районної ради відбулося громадське обговорення питання стосовно збільшення ціни за проїзд (з 2 грн до 3 грн) у чернігівському електротранспорті.

На громадське обговорення зібралися орієнтовно 30 чернігівців, які прийшли висловити власну думку щодо удорожчання ціни квитка на проїзд у тролейбусах. Усі присутні мали змогу надати свої побажання та зауваження щодо обслуговування в сфері електротранспорту. У обговореннях також взяли участь начальник управління транспорту та зв'язку Чернігівської міської ради Юрій Горбань та начальник КП «ЧТУ» Дмитро Лавренюк.

У Чернігові вартість проїзду тролейбусами складає 2 грн з квітня 2015 року. Це дешевше, ніж у інших обласних центрах України. тариф на проїзд у електричному транспорті вже зріс у Києві, Харкові, Житомирі, Одесі, Запоріжжі, Тернополі, Вінниці, Луцьку. Такий крок - це вимога часу та сукупна кількість певних чинників.

Під час громадських обговорень надав роз'яснення щодо розрахунку вартості послуг міського електричного транспорту начальник КП «ЧТУ» Дмитро Лавренюк.

- Тролейбусне управління розпочало свою діяльність 1964 році. З того часу жодного разу не проводився капітальний ремонт комунікації, будівель, цехів. 5 років назад в цехах, де ремонтуються тролейбуси, було відключено опалення. На даний час КП «ЧТУ» має 94 тролейбуси, з них 10 нових, які були куплені в минулому році, 7 тролейбусів, які в обслуговуванні до 10 років, а всі інші можна вже списувати.

Начальник КП «ЧТУ» також пояснив, що серед головних чинників необхідного перегляду тарифу на проїзд - суттєве зростання складових витрат на здійснення пасажироперевезень, а саме: подорожчання електроенергії, пального, води і запчастин, а також підняття мінімальної заробітної плати у 2,6 рази.

Одна з основних причин – відміна пільгового тарифу на електроенергію для підприємств, що здійснюють пасажироперевезення електротранспортом.

До 2017 року КП «ЧТУ» розраховувалось за електричну енергію за ціною, як для населення. З 2017 року ця норма скасована. Вартість електроенергії у порівнянні з 2016 роком зросла більше, ніж у 3 рази, а порівняно з 2015 роком, коли вводилась в дію чинна вартість проїзду, – більше, ніж у 5 разів:

За 2016 рік витрати на електроенергію склали 10 917 тис. грн, у 2017 р. (розрахунково) – 33 182 тис. грн; різниця - 22 265 тис. грн, або збільшення у 2 рази.

Додатковим чинником для зростання вартості проїзду стало підвищення рівня мінімальної заробітної плати до 3200 грн та зміна галузевих норм з оплати праці. Між Мінтрансом України та ЦК профспілки працівників ЖКГ укладено Галузеву угоду на 2017 – 2018 роки, положення якої мають застосовуватися підприємствами міського електротранспорту при оплаті праці найманих працівників. Так, згідно із Галузевою угодою, мінімальна тарифна ставка робітника І розряду складає 12,21 грн.

З лютого 2017 року керівництвом КП ЧТУ були переглянуті умови оплати праці водіїв тролейбусів та кондукторів громадського транспорту. Так, зараз тарифна ставка водія тролейбусу складає 19,82 грн, кондуктора – 10,5 грн. Однак при діючому тарифі на проїзд підприємство не в змозі забезпечити гарантований Галузевою угодою рівень оплати праці.

Середня зарплата працівника ЧТУ в 2016 році становила 3100 гривень (водій - 4000 гривень, кондуктор - 2800). У 2017 (розрахунково) середня зарплата збільшиться до 5700 гривень (водія - 7000, кондуктора - 4500 гривень).

Дмитро Лавренюк розповів, що підвищення вартості проїзду на 1 грн дасть можливість підприємству отримувати орієнтовно додатково 800 тис грн щомісяця. Ці гроші планується направити на покращення побутових умов працівників та на підняття заробітної плати водіїв та кондукторів. Адже закони економіки та закони ринку праці вимагають підняття заробітної плати водіїв, тому що з огляду на територіальну близькість Києва, де рівень оплати праці значно вищий, молоді та перспективні водії працевлаштовуються у столиці. Кожного дня з підприємства звільняються 2 – 3 чоловіки.

Під час зустрічі чернігівці висловили свою думку, що є позитивні зміни в обслуговуванні та розвитку електротранспорту Чернігова. Також представники громадськості поставились з порозумінням, що питання стосовно підвищення ціни на вартість квитка в електротранспорті є об'єктивною необхідністю та вже дійсно на часі.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ