Мета і базові принципи ландшафтного дизайну

Мета і базові принципи ландшафтного дизайну

10.08.17 13:54 0 1647

Якщо ви хочете приступити до самостійного планування свого саду. Те перед тим як почати шось робити, вам слід ознайомитися з базовими принципами ландшафтного дизайну, про які нам розповість співробітник компанії Ekodis, яка надає комплекс ландшафтних послуг в Харкові.

Звичайно, необов'язково застосовувати ці принципи в повному обсязі або ж користуватися ними всіма для кожної ділянки вашого саду, але потрібно брати їх до уваги, коли створюєте спільний проект ландшафту.

Основна мета, яку ви повинні переслідувати в ландшафтному дизайні - це гармонія саду, цілісність його композиції. Щоб досягти цієї самої гармонії необхідно послідовно розподіляти елементи дизайну, з певною періодичністю. До таких елементів відносяться:

  • рослини або групи рослин;
  • доріжки;
  • майданчики;
  • декоративні елементи та інше.

Для досягнення цілісності в композиції повинна бути послідовність таких характеристик, як:

  1. розмір;
  2. форма;
  3. текстура;
  4. колірні схеми і т. д.

Наприклад, одним з цікавих варіантів в оформленні саду може бути використання валунів. Однак не варто використовувати один чорний валун квадратної форми, а інший - червоного кольору і круглої форми.

Кольори

Ви можете використовувати в своєму саду різні колірні схеми. Можна взяти, наприклад, 3 або 4 кольори і повторювати їх:

  • Щоб створити насичену атмосферу скористайтеся яскравими кольорами (червоним, жовтим, помаранчевим);
  • Такі кольори, як синій та блакитний, відносяться до холодних тонів і роблять об'єкти як би віддаленими;
  • Чорний, сірий, білий - відносяться до категорії нейтральних тонів і підходять для використання їх в якості фону;
  • Для збільшення глибини саду можна скористатися темними текстурами на передньому плані і легкими кольорами рослин у фоновому режимі.

Також колір можна використовувати, щоб привернути увагу до певної області вашого саду. Якщо це буде яскрава пляма серед холодних тонів, то це, без сумніву, приверне увагу і змусить вас затримати погляд на даному фрагменті.

Природні переходи

Ще одним прийомом для досягнення гармонії в саду є створення природних переходів. Перехід відноситься до принципів ландшафтного дизайну, і використовується для створення «ілюзій». Переходи можуть бути створені по фасадній лінії саду або по його глибині. Наприклад, перехід від високих до низьких рослин дає ефект збільшення площі саду, отже, якщо поміняти їх місцями, то можна отримати зворотний ефект.

Найпростішим способом досягнення гармонії в ландшафті є виконання саду в рамках одного стилю. Регулярний, пейзажний, східний та інші стилі мають свої характерні особливості і правила побудови саду - наскільки ви будете їм дотримуватися, настільки ваш сад буде близьким до бажаної гармонії.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: У Рівному ліквідовано ...

КОМЕНТАРІ