На Тернопільщині провели військовий вишкіл для оргядра та керівного складу усіх загонів тероборони

На Тернопільщині провели військовий вишкіл для оргядра та керівного складу усіх загонів тероборони

22.08.17 12:57 0 947
У Тернопільській області завершилися триденні військові інструкторсько-методичні навчання. Посилена військова підготовка в тому числі і держслужбовців, у певній мірі обумовлена тим, що з 14 до 20 вересня у Білорусі будуть відбуватися військові навчання Російської Федерації, так званий «Захід-2017», про це повідомив голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

Особливістю останніх військових зборів стало те, що навчання провели для організаційного ядра та керівного складу усіх 18 загонів тероборони області. Це дало можливість відпрацювати командну злагодженість, яка буде вкрай необхідною в умовах особливого періоду.

Аналогічні вишколи для загонів територіальної оборони за програмою «Єдиного стрілецького дня» на Тернопільщині відбуваються регулярно уже понад дев'ять місяців. За цей час учасники, які тренуються систематично, значно покращили свої бойові навички. Ті, хто вперше тримає зброю в руках, після навчань однозначно стверджує, що військова підготовка потрібна кожному і планує продовжувати заняття.

Степан Барна,

голова Тернопільської ОДА:

« участь у навчаннях беруть також керівники районних адміністрацій та керівники структурних підрозділів ОДА. Адже відповідно до Закону України голова Тернопільської обласної державної адміністрації є керівником обласного територіального загону оборони, а голови районів – районних. Власне, ця вертикаль передбачає скоординованість дій, в тому числі, з керівним складом області. Основне завдання навчань – відпрацювати злагоджені дії між керівниками загонів територіальної оборони всієї області. Безпосередньо всі учасники зборів мають можливість не тільки на теоретичному рівні ознайомитися з особливістю озброєнь Збройних сил України, а й безпосередньо попрактикуватися у стрільбі. І нам важливо, щоб ці заходи мали загальнообласний характер, а загони територіальної оборони були постійно діючими, як, наприклад, у Литві, Латвії, Естонії. А також, щоб вони могли забезпечити максимальний захист територіальної цілісності в умовах особливого періоду».

Андрій Миськів,

заступник військового комісара по роботі з особовим складом Тернопільського обласного військкомату:

«Кожен, хто має бажання долучитися і стати до лав загонів територіальної оборони, може це вільно зробити. Ми тільки вітаємо подібну ініціативу. Для цього необхідно звернутися у військовий комісаріат за місцем проживання, пройти медогляд і виявити своє бажання до проходження навчальних зборів. Особа, яка проходить навчальні збори повинна бути зарахована або у відповідний загін тероборони, або до резерву цього загону. Особливих обмежень немає: до лав тероборони можуть стати як чоловіки, так і жінки; за віком – це люди до 60 років; однак це має бути здорова людина, яка придатна до військової служби. На військовий час кожен член загону територіальної оборони закріплений за конкретною посадою, зараз в умовно мирний час вони проходять навчання для того, щоб в разі потреби бути готовими до виконання покладених завдань».

Наталія Зарицька,

заступник начальника управління міжнародного співробітництва та фандрайзингу Тернопільської ОДА:

«На таких навчаннях я вперше, тому надзвичайно схвильована. Нашими інструкторами є професійні військові, які пройшли АТО, мають високий рівень підготовки, тож і мені хотілося б себе проявити якнайкраще. Під час таких занять ми проходимо вишкіл із надання медичної допомоги, з тактичної та розвідувальної підготовки тощо. І для нас, державних службовців, це дуже важливо, аби у будь який момент бути готовими стати на захист Батьківщини. Думаю, ми навіть повинні бути першими у цьому, показувати приклад іншим. Помилково вважати, що це для нас є примусом – навпаки, я думаю, що і колеги мене підтримають, для збереження суверенітету Держави, саме нам слід активно брати участь у військовій підготовці та навіть проявляти додаткову ініціативу. Так само не вважаю, що участь у загонах територіальної оборони – виключно чоловіча справа. Нещодавно делегація Тернопільщини повернулася з Литви, так от там багато жінок обіймають ключові посади і в територіальній обороні, і в прикордонній службі. При цьому вони чудово справляються зі своїми обов'язками».

Ростислав Яцків,

заступник начальника відділу туризму облдержадміністрації:

«Участь у такому заході беру вперше. Вважаю, що це дуже важливо, адже кожен чоловік повинен вміти володіти зброєю, нею обходитися і її правильно використовувати. Попередні навики є, це орієнтування, яке проходили по туризму. Також займався страйколом, пейнтболом, а тому зі стратегією ознайомлений. Проте, зокрема, ці навчання дадуть можливість удосконалитися і стати кращим».

Олександр Похилий,

голова райдержадміністрації Тернопільського району:

«Загін територіальної оборони Тернопільського району вже третій раз бере участь у таких навчаннях на полігоні. Гадаю, що це надзвичайно правильно, адже органи влади самі повинні подавати приклад для населення. Водночас, кожен дорослий чоловік має знати, як поводитися зі зброєю, з вибуховою технікою, як надавати першу медичну допомогу. Нещодавно ми побували з офіційним візитом у Литві і там є гордістю для кожного жителя навчатися у литовських стрільців. Цю практику потрібно переносити до України. Починаємо з органів виконавчої влади. Сподіваємося, що наша ініціатива буде підтримана і сільськими радами. Об'єднані територіальні громади вже отримали доручення щодо створення загонів територіальної оборони. Будемо також долучати сільські ради і цивільне населення».

Руслан Шафранович,

голова Іванівської об'єднаної територіальної громади:

«У нас в громаді успішно діє загін територіальної оборони. Ми працюємо та займаємося з молоддю. Надалі також будемо проводити зустрічі та роз'яснення з населенням, адже тепер такий час, що нам потрібно бути готовим до будь-якого варіанту розвитку подій. Саме тому військова підготовка є надзвичайно потрібною та корисною».

Віктор Мацапей,

начальник відділу територіальної оборони Тернопільського обласного військкомату:

«Дані вишколи ми розпочали з жовтня 2016 року розпочинали з одиночної підготовки військовослужбовців. На даному етапі уже проводимо підготовку у складі відділення. Прогрес очевидний – люди вдосконалюють свої навички, в принципі я задоволений їхньою фаховою підготовкою. Водночас, як засвідчує досвід, найбільше слід акцентувати увагу на тактиці дій. Зараз ми розпочали підготовку по програмі «Барс». Наразі відправляємо інструкторів на навчання в Одеську академію сухопутних військ для вдосконалення їхнього фаху. По поверненню ці інструктори будуть залучені до занять у таких вишколах, як сьогоднішній – з підготовки членів загонів територіальної оборони».

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Аграрії Житомирщини ...
Наступна новина: Чернівці: У центральній ...

КОМЕНТАРІ