У Тернополі відбувся круглий стіл з питань пенсійної реформи

У Тернополі відбувся круглий стіл з питань пенсійної реформи

24.08.17 13:05 0 621
Актуальні питання стосовно впровадження пенсійної реформи обговорили під час засідання круглого столу представники Міністерства соціальної політики України, Пенсійного фонду України, регіональних органів Пенсійного фонду України, регіональних органів соціального захисту населення, а також ЗМІ Тернопільської, Хмельницької та Рівненської областей. Захід відбувся 22 червня у Тернополі.

«Як відомо, діюча солідарна пенсійна система передбачає виплату пенсій із внесків працюючого населення. Цей показник напряму залежить від співвідношення кількості пенсіонерів до платників пенсійних внесків, а також від рівня зайнятості працездатного населення, — зазначив заступник директора департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації Олег Воронка. — Станом на 1 липня поточного року в Тернопільській області мешкає 1 мільйон 56 тисяч осіб. У єдиному державному автоматизованому реєстрі перебуває понад 290 тисяч пенсіонерів, що становить близько 28% від загальної чисельності населення області. Натомість працююче населення становить трохи більше 383 тисячі осіб (36%). Зважаючи на це, існуюча система пенсійного забезпечення потребує реформ», — зазначив Олег Воронка.

При такому демографічному навантаженні соціальних внесків на державне пенсійне страхування не достатньо для виплати гідних пенсій із солідарної системи, йшлося на засіданні. Запропоновані Урядом заходи у майбутньому дозволять підтримати коефіцієнт заміщення — співвідношення розміру пенсії до розміру заробітної плати, яку працівник отримував до виходу на пенсію.

Сучасний стан пенсійної реформи та її необхідність окреслила директор департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики України Валентина Кудін. Вона провела презентацію Урядових пропозицій щодо змін у пенсійній системі, яка завдяки їм має стати фінансово збалансованою та гарантованою, а це в подальшому дасть можливість для повномасштабного функціонування багаторівневої пенсійної системи.

Про фінансовий стан пенсійної системи, а також проблеми та шляхи їх вирішення повідомила директор департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Любов Бричок.

Довідково:

З 1 жовтня пенсії підвищать 5,6 мільйонам осіб завдяки осучасненню зарплатної бази. Підвищення пенсій торкнеться 9 мільйонів осіб за рахунок збільшення прожиткового мінімуму та відповідного підвищення мінімальної пенсії.

За новими правилами на пенсію впливатимуть:

1. Середня заробітна плата застрахованої особи. При розрахунку пенсії до уваги береться персональна заробітна плата особи за всі періоди роботи, починаючи з 1 липня 2000 року;

2. Середня зарплата в Україні, з якої сплачено страхові внески, за даними Пенсійного фонду України, за попередні 3 роки (за 2014-2016 р.р. – у розмірі 3764,4 грн (на для 8,2 мільйонів осіб пенсія розрахована згідно застарілого показника зарплати – 1198 грн, що було у 2007 році);

3. Тривалість страхового стажу, протягом якого особа сплачувала пенсійні внески;

4. Вартість одного року страхового стажу. Згідно із запропонованими Урядом змінами до пенсійного законодавства, вартість одного року страхового стажу зменшується з 1,35% до 1% у формулі визначення коефіцієнту страхового стажу.

Це один з показників, який використовується в формулі обчислення пенсії: Розмір пенсії = розмір середньої заробітної плати * індивідуальний коефіцієнт заробітної плати * коефіцієнт страхового стажу

З 1 жовтня Уряд пропонує перерахувати раніше призначені пенсії із використанням середньої заробітної плати на рівні 3764,40 грн (середній розмір заробітної плати за 2014, 2015 та 2016 роки). Цей показник також застосовується для обчислення пенсій, що призначаються у 2017 році. Такий перерахунок називають «осучасненням» пенсій.

Також Урядом планується з 1 жовтня 2017 року застосувати для розрахунку пенсій прожитковий мінімум для непрацездатних громадян, який було встановлено з 1 грудня 2017 року в розмірі 1373 грн замість діючого 1312 грн станом на 1 жовтня 2017 року.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ