Василь Шкляр на Тернопільщині презентував Роман «Троща» про УПА на теренах нашого краю

Василь Шкляр на Тернопільщині презентував Роман «Троща» про УПА на теренах нашого краю

29.08.17 08:07 0 1045
Символічно, що у День Незалежності, 24 серпня, відомий український письменник Василь Шкляр презентував свій новий роман «Троща» про Українську Повстанську Армію на теренах Тернопільщини, а також про перемогу людини над обставинами і собою. Адже книга покликана показати усьому світові, що українці НЕ змирилися з режимом, і продовжують боротьбу за свою незалежність. Презентація роману відбулася у Збаразькому замку.

Свій виступ Василь Шкляр розпочав із таких слів: «Мій новий повстанський роман, який я називаю: не мій, а ваш, тернополяни, люди Тернопілля, читачі, бо цей роман якраз про бандерівське підпілля, про тернопільських оунівців. Це тяжкі часи 1947 року минулого сторіччя, коли наші хлопці йшли до кінця, боролися за нашу Незалежність уже без надії на визволення. На той час вони не знали, що на їхніх могилах, на їхній крові зросте наша ідея, яку підхоплять наступні покоління. І коли досі сперечаються, яка наша національна ідея, я кажу, що всі покоління борців за волю України її висловили дуже просто, стисло, чотирма словами – Українська Соборна Самостійна Держава!».

Ця ідея, за словами письменника, окреслює нашу мету: побудувати успішну, модерну, заможну Україну з національним обличчям, з нашою символікою та українською мовою.

«Побудувати настільки успішну державу, – каже Василь Шкляр, – щоб у ХХІ сторіччі, в час великих геополітичних розламів, які ще нас чекають, до цієї успішної України приєдналися всі питомі українські землі з великою радістю, а не з якогось примусу, не через кров, а через наше привабливе європейське обличчя».

Щирість, відкритість і патріотизм великого письменника з великим українським серцем, зібрали у залі багато поціновувачів його творчості та таланту. Це також підкреслив голова Тернопільської ОДА Степан Барна, на запрошення якого Василь Шкляр приїхав до Збаража.

«Ми щиро вдячні вам, пане Василю, за те, що допомагаєте відкривати нові сторінки історії УПА на Тернопільщині. Особливо тепер ця тема для нас є дуже актуальною. Адже 2017 рік на Тернопільщині проголошено роком Української Повстанської Армії. Цілий рік ми будемо відновлювати меморіали, могили, відновимо комплекс в Антонівцях для того, щоб показати правду про нашу історію. Наша мрія, щоб відбулася екранізація «Трощі», адже так, як ви подасте історію, її ніхто не подасть, і це також буде чудовою промоцією нашого краю. Водночас хочу наголосити: для всіх є очевидною одна річ, що кілька років тому не отримавши премії із рук Януковича, ви отримали премію від українського народу, за що ми також вас цінуємо і поважаємо», – зазначив Степан Барна.

Завершилася презентація роману автограф-сесією письменника.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Секційні гаражні ворота ...
Наступна новина: У Тернополі завершився ...

КОМЕНТАРІ