Степан Барна: Здійснення неупередженого контролю – одна з основних функцій держави (інтерв’ю)

Степан Барна: Здійснення неупередженого контролю – одна з основних функцій держави (інтерв’ю)

31.08.17 08:27 0 474
Газета «Свобода» традиційно продовжує рубрику актуальних інтерв'ю з головою Тернопільської обласної державної адміністрації Степаном Барною. Цього разу говорили про освоєння коштів, виділених державою з Фонду регіонального розвитку на співфінансування об'єктів регіонального розвитку, про державну субвенцію на розвиток інфраструктур місцевих громад Тернопільщини, а також про контроль щодо будівництва та ремонту автомобільних доріг в області.

Степане Степановичу, із офіційного сайту облдержадміністрації дізнаємося про певне занепокоєння керівництва області з приводу організації освоєння коштів, виділених із Державного фонду регіонального розвитку, а також державних субвенцій на розвиток інфраструктур місцевих громад Тернопільщини…

Насправді, є така тривога. Адже за кілька днів – осінь. А обсяг виконання робіт сумарно складає понад 300 мільйонів гривень. Тому я не задоволений темпами самої організації цієї надважливої справи і, насамперед, з боку районних державних адміністрацій та районних рад, а також органів місцевого самоврядування вже новоутворених об'єднаних територіальних громад. Очевидно, що починає давати «тріщину» кадрова непідготовленість новоутворених громад до якісного виконання покладених на них обов'язків та функцій, насамперед у частині організаційного забезпечення. Тому держава в особі обласних адміністрацій просто зобов'язана це побачити і підправити.

Саме з цією метою кожен робочий день в ОДА, в усіх РДА та ОТГ від минулого тижня розпочинається з детального аналізу того, що зроблено покроково для того, щоб налагодити безперебійний процес з освоєння державних та власних коштів на визначених об'єктах соціальної значимості, а їх – близько 300!

Про результативність проведених заходів широко інформуватимемо громадськість області – нехай усі знають поіменно своїх «героїв». Переконаний, такий підхід серйозно активізує персональну відповідальність всіх, хто зобов'язаний забезпечити організацію усіх складових цієї роботи.

Такий же суворий контроль обласна державна адміністрація намагається налагодити і щодо будівництва та ремонту автомобільних доріг?

Однозначно, адже це теж один із найважливіших наших пріоритетів та обов'язків. Держава виділяє колосальні (порівняно з минулими роками) кошти на програму дорожнього будівництва. Завдяки бюджетній децентралізації вже мають можливість фінансово долучитись до цього процесу і об'єднані територіальні громади. Так що ресурс є чималий. чи не найголовніше – забезпечити якісне його використання. Тому контроль і ще раз контроль – головна вимога, яку ставлю перед усіма службами області та районів. До цього процесу я закликаю також долучатися усіх політично неупереджених патріотів краю, громадські організації.

У цьому ракурсі, як стало відомо, є питання і до аграріїв Тернопільщини, які вже практично завершили збір ранніх зернових. На погляд спеціалістів, у їхній звітності щодо врожайності зернових не все в порядку. За даними МінАПК господарства області за цим показником на третьому місці у державі (49,2 ц. з 1 га) після Хмельницької та Івано-Франківської областей. Щодо аграрної Хмельниччини ще можна погодитись, а ось щодо гористої Франківщини, – великий «знак запитання»…

Справа не в місцях (хоча і це важливо), а в самій суті питання. Коли врожайність ранніх зернових у господарствах найпотужніших наших аграріїв (з точки зору культури ведення землеробства) цьогоріч склала до ста центнерів з гектара, то середній показник по області не може бути нижчим 55-60 центнерів. Виходить, або щось сталось непередбачуване – стихія, чи ще якесь лихо, або приховується достовірність результатів. А це вже правове порушення, – похідними якого є фальсифікація реальної виручки за отриманий товар, тіньова оплата праці, серйозне ненадходження податків в державну казну, в тому числі до бюджетів громад. Чи усвідомлюють це керівники органів місцевого самоврядування? Зрештою, чи хоча б цікавились вони цим питанням? У переважній більшості – відповідь негативна!

Я дав відповідне доручення з цього питання фіскальній службі області. Проте наводити порядок у цих, як і в усіх інших справах, маємо разом, лише тоді будуть результати.

Розмовляв Володимир Баворівський.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігів: Владислав ...
Наступна новина: Чернівці: Кількість ...

КОМЕНТАРІ