На Тернопіллі під час колегії ОДА обговорили питання освіти,медицини та розвитку інфраструктури об’єднаних громад

На Тернопіллі під час колегії ОДА обговорили питання освіти,медицини та розвитку інфраструктури об’єднаних громад

31.08.17 13:06 0 490
Виїзне засідання чергової колегії Тернопільської ОДА відбулося 30 серпня у Ланівцях. Традиційно – аналізували успіхи, та водночас шукали шляхи вирішення проблемних моментів. Основними на порядку денному були три питання – про стан підготовки навчальних закладів області до організованого початку 2017/2018 навчального року, про забезпечення використання коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам та про стан профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів В і С в області.

Про стан готовності освітніх закладів до нового навчального року доповіла начальник освіти та науки Тернопільської ОДА Ольга Хома. За її словами, у 2017/2018 навчальному році в області функціонуватимуть 769 загальноосвітніх навчальних закладів, у складі яких – 44 філії опорних шкіл. Цього року навчатиметься більше 107 тисяч дітей, а це на 1400 дітей більше, ніж торік. Водночас, як підкреслила Ольга Хома, у поточному навчальному році передбачене нововедення, зокрема, у частині того, що освітня субвенція залежатиме від кількості дітей у класі, тобто, чим більше дітей, тим більша субвенція.

Також, як уточнила Ольга Хома, у зв'язку із реформою освіти, в області призупинено діяльність 10 шкіл І ступеня та однієї школи І-ІІ ступенів. Понижено у степенях 12 навчальних закладів. Що ж до аналізу результатів ЗНО окремо по кожному предмету, то в області для випускників шкіл найважчими виявилися хімія, фізика та математика, адже 19, 26 та 11% учнів відповідно не подолали мінімальний бар'єр з цих предметів. Тому керівникам відділів освіти та директорам шкіл доручили покращити якість знань з природничо-математичних предметів.

Володимир Харченко, начальник управління містобудування та архітектури облдержадміністрації ознайомив учасників колегії із станом реалізації проектів за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об'єднаних територіальних громад.

Він нагадав, що у 2017 році для 36 ОТГ області виділено понад 115 млн. грн. субвенції на розвиток інфраструктури. На казначейські рахунки вже надійли субвенційні кошти в обсязі більше 64 млн. грн., у тому числі, понад 21 мільйон гривень загального фонду державного бюджету та близько 43 мільйони гривень спеціального фонду державного бюджету.

Також, як зазначив Володимир Харченко, станом на 28 серпня поточного року комісія при Мінрегіоні розглянула 73 проектні заявки від 19 ОТГ області. За результатами розгляду, погоджено можливість реалізації 62 проектів вартістю 62 млн. грн.

Проте станом на до освоєння субвенції приступили лише Коропецька, Новосільська та Шумська громади. Деякі громади, за словами Володимира Харченка, поки навіть не подали проектних заявок. Саме тому, під час колегії акцентували, що головам об'єднаних громад якнайшвидше потрібно завершити подання заявок до обласнї адміністрації та Мінрегіону на всю суму субвенції, а також доручили головам районних адміністрацій забезпечити постійний моніторинг стану освоєння субвенції, та, при необхідності, надавати допомогу громадам у реалізації інфраструктурних проектів.

Що ж стосується виконання завдань та заходів обласної програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів В і С на 2012-2016, то, як наголосив начальник управління охорони здоров'я облдержадміністрації Володимир Богайчук, в області сформовано групи, які можуть бути віднесені до груп ризику, а також перелік груп для обстеження на вірусні гепатити. Створено й комп'ютерний банк даних щодо хворих, які страждають на хронічні вірусні гепатити із забезпеченням функціонування інформаційної системи (в розрізі районів та м. Тернопіль). Щомісяця банк даних доповнюється та корегується. Всього по області станом на 1 січня 2017 року під диспансерним спостереженням перебувають 747 хворих на вірусні гепатити В і С.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Координаційна рада ...
Наступна новина: У суботу в Ужгороді стартує ...

КОМЕНТАРІ