Олексій Каспрук: «Чернівецька освіта може стати взірцем для інших»

Олексій Каспрук: «Чернівецька освіта може стати взірцем для інших»

31.08.17 14:52 0 782
У Палаці «Юність Буковини» відбулася традиційна міська серпнева педагогічна конференція «Реалізація пріоритетних напрямів розвитку освіти міста Чернівців та готовність до впровадження концептуальних засад Нової української школи».

У ній взяли участь педагоги дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів, працівники управління освіти та міського методичного центру, керівництво міста.

У підготовці та проведенні конференції взяли участь близько 700 освітян, які в 2017-2018 навчальному році будуть реалізовувати Концепцію «Нової української школи».

«Вітаю чернівецьких педагогів з початком нового навчального року і нових завдань розвитку освіти в місті,- каже Чернівецький міський голова Олексій Каспрук. – Дві чернівецькі школи – 27 та 28 – потрапили до пілотного проекту, який втілює нові стандарти освіти. З 1 вересня 132 першокласники нашого міста навчатимуться по-новому. Запевняю, що і влада і вся педагогічна спільнота підтримають ці колективи, щоби успішно реалізувати цю реформу, закласти фундамент нової української школи, яка виховає талановитих, креативних, конкурентоздатних учнів. У той самий час мушу зазначити, що громада міста невдоволена результатами ЗНО. Ми маємо навчитися визнавати свої помилки, повною мірою використовувати величезний потенціал наших вчителів, знаходити нові підходи і перебирати досвід кращих шкіл. Тоді ми зможемо здобути перші місця у всіх основних дисциплінах, а чернівецька освіта стане для всіх взірцем. Розумію, що педагогам важко працювати у переповнених класах і дошкільних групах. Але цю проблему неможливо вирішити протягом одного року. Утім ми докладаємо чималих зусиль, щоби це сталося якомога швидше: цьогоріч ми вперше за час незалежної України відкриваємо новозбудований дитсадок, у планах також зведення сучасної школи. Завдяки децентралізації Чернівці отримали чималий ресурс, тож у 2017 році змогли виділити на розвиток освіти 850 мільйонів гривень. Тож у співпраці з нашими талановитими педагогами зможемо покращити якість освіти і створити усі необхідні умови для належного розвитку наших дітей, які є майбутнім нашого міста».

Упродовж конференції педагогічні працівники шукали рішення, які допоможуть у найближчому майбутньому змінити систему освіти Чернівців, зробивши її більш відкритою, доступною та якісною. Йшлося про роботу шкіл, в яких спільно з однолітками навчаються учні з особливими освітніми потребами, про єдиний освітній простір міста, де невід'ємними складовими є дошкільне, загальноосвітнє та позашкільне навчання. Учасники конференції змогли спільно обговорити ті зміни та реформи, які відбуваються в освітній галузі і є неминучими в умовах розвитку будь-якого суспільства; окреслити основні напрями діяльності на наступний навчальний рік; вирізнити ті проблеми та труднощі, які виникають в процесі нашої діяльності та спробувати спільно знайти шляхи їх подолання.

Довідково

До кінця 2017 року буде завершено: будівництво ДНЗ на 160 місць у мікрорайоні «Ленківці» (ІV провул. Вільшини, 13), реконструкцію приміщень по вул. Вірменська, 17-А під ДНЗ. Практично на фінішній прямій реконструкція приміщень по вул. Авангардній, 17. Громада міста теж відзначає пріоритетність освітньої галузі. Цього року розпочато реалізацію 6 проектів-переможців в рамках програми «Бюджет ініціатив чернівчан (бюджет участі)» на загальну суму понад 1,3 млн. грн. Це ті проекти, які безпосередньо координує управління освіти міської ради: «Сучасний мультимедійний клас – найважливіше завдання в умовах інформаційного суспільства» (ЗОШ №24), «Безпечна школа – школа без насилля» (СЗОШ №22), «Реновація садочку – крок в майбутнє» (ДНЗ №33), «Розвивально-оздоровчий майданчик «Вулиця Дивограйликів» у дошкільному навчальному закладі №22», «Міський стрілецький тир на базі ЗОШ №16», «Збирай і заробляй» (ЗОШ №1, 3, 11, 31, 38). На 100% реалізовано 2 проекти, решта – будуть реалізовані до кінця вересня поточного року.

Упродовж останніх років кількість загальноосвітніх навчальних закладів комунальної форми власності у місті Чернівцях залишається стабільною – 50. Проте, кількість школярів щорічно зростає. У 2016/2017 навчальному році функціонували 874 класи в яких здобували освіту 24400 учнів, а у 2017/2018 навчальному році кількість класів становитиме 903, а кількість школярів – 25296. Цього року більше ніж на 1000 дітей збільшиться кількість учнів, а кількість класів на 29. Мережа початкової школи у 2017/2018 навчальному році збільшиться на 9 класів. Понад 3000 дітей, вперше сядуть за парти, що на 165 першокласників більше у порівнянні з минулим роком.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Чернігові безкоштовно ...
Наступна новина: Голова ОДА дав доручення ...

КОМЕНТАРІ