"Жоден факт перешкоджання законній діяльності сільськогосподарських підприємств не залишиться без належного реагування правоохоронних органів,"- прокурор Вінницької області В'ячеслав Соколовий

31.08.17 13:26 0 449
Земля є не тільки природним надбанням Українського народу, а й основою економічного розвитку держави. ЇЇ раціональне та законне використання приносить значні надходження до бюджетної системи у виді сплачених податків і прибутків від діяльності державних сільськогосподарських підприємств. У той же час земля, розташовані на ній агропромислові об'єкти, врожай, є "ласим шматком" для злочинців, які вдаються до різних протиправних схем з метою їх заволодіння. За словами прокурора Вінницької області В'ячеслава Соколового,- "Нажаль, непоодинокими є випадки коли спори між сільгоспвиробниками за землю, техніку, інше майно вирішуються протиправним способом із застосуванням сили та зброї. Прокуратура Вінницької області принципово реагує на вчинені злочини."

До прикладу: у травні поточного року затримано та повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 206 (протидія законній господарській діяльності), ч. 1 ст. 296 (хуліганство) та ч. 1 ст. 343 (втручання в діяльність працівника правоохоронного органу, працівника державної виконавчої служби, приватного виконавця) КК України двом особам, які з застосуванням сили блокували здійснення господарської діяльності одного з сільськогосподарських підприємств при проведенні посівної кампанії на землях Оратівського району області.

Крім того, наприкінці травня затримано, повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 296 КК України (хуліганські дії, вчинені із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень) та обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою 45 особам, які з застосуванням сили та зброї зайняли територію зернового току у с. Метанівка Теплицького району Вінницької області.

Також, у середині серпня цього року під час розслідування кримінального провадження щодо конфлікту навколо сільськогосподарської техніки в с. Осична Оратівського району, під час якого застосовано вогнепальну зброю та пошкоджено майно, одній особі також повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 296 КК України.

У переважній більшості проваджень досудове розслідування вже закінчено, а на правопорушників чекає судовий розгляд.

Окрім зазначеного, 26.08.2017 повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. ч. 3, 4 ст. 190 КК України (шахрайство, вчинене у великих та особливо великих розмірах) мешканцю Хмельницького, який шляхом обману та зловживання довірою заволодів зерном сільгоспвиробників Вінницької області на загальну суму близько 8 млн гривень Підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб із можливістю внесення застави в розмірі 8 млн гривень.

Так, зловмисник, вступивши у злочинну змову з рядом інших невстановлених на даний час слідством осіб, прагнучи швидкого особистого збагачення, маючи умисел на незаконне заволодіння чужим майном, запропонував директорам кількох сільськогосподарських підприємств області придбати їх продукцію - різні зернові культури врожаю 2017 року, за вигідною ціною. Погодившись з даною пропозицією, сільгоспвиробники доставили продукцію на територію непрацюючого елеватора у с. Ялтушків Барського р-ну, проте, після її відвантаження спритний "ділок" та інші співучасники злочину, не маючи на меті розраховуватись з підприємствами, заволоділи вказаним майном шляхом вивезення його з території елеватора. Жертвами даної злочинної схеми стала ціла низка сільгосппідприємств області.

Наразі розслідування триває, його хід перебуває на контролі прокуратури Вінницької області.

Діяльність з виявлення та розкриття кримінальних правопорушень в аграрному секторі економіки нашого регіону є пріоритетною для органів прокуратури Вінницької області. Жоден факт перешкоджання законній господарській діяльності сільськогосподарських підприємств не залишиться без належного реагування правоохоронних органів та притягнення винних осіб до передбаченої законом відповідальності.

Прес-служба прокуратури Вінницької області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ