Чернігів: З 15 вересня проїзд у тролейбусах міста здорожчає

Чернігів: З 15 вересня проїзд у тролейбусах міста здорожчає

31.08.17 15:55 0 646
У Чернігові з 15 вересня вартість разової проїздки в тролейбусах здорожчає з 2 грн до 3 грн, а місячні проїзді з 1 жовтня.

Вид місячного проїзного квитка

Вартість місячного проїзного квитка

Громадський

180 грн

Студентський

90 грн

Учнівський

45 грн

Для юридичних осіб

200 грн

Пільговики та пенсіонери (а це 70% всіх поїздок), як і раніше будуть їздити безкоштовно. Таке рішення схвалено 30 серпня, під час засідання виконавчого комітету міської ради.

За словами начальника управління транспорту та зв'язку міської ради Юрія Горбаня, востаннє вартість проїзду в міському електричному транспорті переглядалася в березні 2015 року.

шня ціна квитка в 2 гривні – це дешевше ніж у інших обласних центрах. тариф на проїзд у електричному транспорті вже зріс у Києві, Харкові, Житомирі, Одесі, Запоріжжі, Тернополі, Вінниці, Луцьку. Такий крок - це вимога часу та сукупності економічних чинників.

Як прозвучало на засіданні виконкому, самостійно КП «ЧТУ» зараз заробляє близько 25 млн грн на рік. Аби воно продовжувало і надалі працювати й перевозити чернігівців, місто щороку дотує підприємство на суму вдвічі більшу – близько 50 млн грн.

Серед основних чинників необхідного здорожчання тарифу на проїзд – суттєве зростання складових витрат на здійснення пасажироперевезень, а саме: подорожчання електроенергії, пального, запчастин, а також підняття мінімальної заробітної плати у 2,6 рази.

Також однієюз головних причин здорожчання квитка це – відміна пільгового тарифу на електроенергію для підприємств, що здійснюють пасажироперевезення електротранспортом.

До 2017 року КП «ЧТУ» розраховувалось за електричну енергію за ціною, передбаченою для населення. З 2017 року ця норма скасована. Вартість електроенергії у порівнянні з 2016 роком зросла більше, ніж у 3 рази, а порівняно з 2015 роком, коли вводилась в дію чинна вартість проїзду, – більше, ніж у 5 разів:

За 2015 рік витрати підприємства за електроенергію не перевищувала 7000 тис грн. А у 2016 році витрати КП «ЧТУ»становили 10 917 тис грн, а у 2017 р. (розрахунково) – 33 182 тис грн; різниця - 22 265 тис грн, тобто відбулося збільшення в 5 разів.

Додатковим чинником для зростання вартості проїзду стало підвищення рівня мінімальної заробітної плати до 3200 грн та зміна галузевих норм з оплати праці. Між Мінтрансом України та ЦК профспілки працівників ЖКГ укладено Галузеву угоду на 2017 – 2018 роки, положення якої мають застосовуватися підприємствами міського електротранспорту при оплаті праці найманих працівників. Так, згідно із Галузевою угодою, мінімальна тарифна ставка робітника І розряду складає 12,21 грн.

З лютого 2017 року керівництвом КП ЧТУ переглянуті умови оплати праці водіїв тролейбусів та кондукторів громадського транспорту. Так, зараз тарифна ставка водія тролейбусу складає 19,82 грн, кондуктора – 10,5 грн. Однак при діючому тарифі на проїзд підприємство не в змозі забезпечити гарантований Галузевою угодою рівень оплати праці.

Відбулось також підвищення цін на матеріали, агрегати, шини, запасні частини для тролейбусів. Вартість витратних матеріалів для ремонту та технічного обслуговування електротранспорту в 2016 р. склала 3 276,5 тис. грн, потреба на 2017 р. – 7 912,2 тис. грн.

Міська влада в межах можливостей міського бюджету підтримує розвиток тролейбусного управління міста, адже тролейбуси – соціальний та екологічний вид транспорту. Так, у минулому році було придбано 10 нових тролейбусів, цього року відбувся тендер ще на 5 нових тролейбусів. Також, підприємство наразі здійснює капітальний ремонт ще п'яти одиниць техніки. Крім того, підприємство готується до впровадження електронного квитка і збільшило виручку з 60 до 75 тисяч в день. За 2 роки міський бюджет виділив підприємству більше 145 мільйонів гривень, з них 64 млн - компенсація пільгових перевезень, а решта - гроші на розвиток електротранспорту міста.

За даними ЧТУ, у 2016 році проїздом у тролейбусах скористалися 38 млн пасажирів, з них всього 11,2 млн осіб сплачували за проїзд, а 26,8 млн – пільговики.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Обсяги капітальних ...
Наступна новина: Чернівці: Верхні поверхи 48 ...

КОМЕНТАРІ