Школи Чернігова в переддень нового навчального року

Школи Чернігова в переддень нового навчального року

01.09.17 12:53 0 625
Під час літніх канікул у школах та дошкільних дитячих навчальних закладах Чернігова цього року проводився безпрецедентно великий обсяг капітальних ремонтних робіт - заміни покрівель, вікон, утеплення фасадів, заміна старих світильників на нові енергозберігаючі LED тощо. Окрім того, на новий навчальний рік покращена матеріально-технічна база шкіл, зокрема, придбанням нової техніки: проекторів, комп'ютерів, багатофункціональних пристроїв. Створенні лінгафонні кабінети, облаштовано лабораторним та демонстраційним обладнанням кабінети фізики, закуплено мультимедійні дошки.

До нового навчального року школам закуплено:

Отже, список освітянських проблемних питань, які не вирішувалися десятками років, вже поступово почав зменшуватися. У багатьох шкільних та дошкільних закладах, де проблемні питання з року в рік не вирішувалися, а закривалися поточними ремонтами (латанням дірок на покрівлях, трубах тощо), в цьому році їх вирішено та на довгий час закрито завдяки проведеним капітальним ремонтам.

Загалом у 2017 році на розвиток навчальних закладів міста бюджет територіальної громади витратив 95,5 млн грн (у 2016 році - 24,3 млн грн, а в 2015 році – 13,3 млн грн).

З них 74,2 млн грн – на капітальні ремонти в цих дитячих освітніх закладах покрівель, труб, санвузлів, кабінетів, вікон – усього, що вже треба не «підлатати», а повністю відновити. 15 млн грн – на придбання обладнання та підручників. А решта 6,25 млн грн – на поточні ремонти, тобто те, на що раніше в кінці кожного навчального року збиралися кошти з батьків.

При виконанні будь-яких ремонтних робіт цього року орієнтирами є енергозбереження та енергоефективність. У школах та дитячих садочках Чернігова вже реалізовано кілька таких проектів.

Більше ніякого миготіння люмінесцентних ламп!

Як можна буде побачити 1 вересня, в будівлях багатьох шкіл міста цього року відбулася заміна всіх без виключення ламп на енергоефективні (LED).

Це школи №№ 4, 6, 7, 9, 10, 13, 14, 16, 17, 18, 20, 22, 24, 27, 28, 36.

По деяких із них роботи з монтажу нових ламп ще завершуються в службових приміщеннях. Але класи, де навчатимуться діти, до 1 вересня будуть готові всі.

Цього ж року, після закінчення робіт у школах, така ж заміна світильників на енергоощадні буде проведена в 42 дитячих садках міста.

Заміна ламп розжарювання та люмінесцентних ламп на енергоефективні LED, а також обов'язкова при цьому заміна однополюсних автоматичних вимикачів проводиться в рамках міської програми «Підвищення енергоефективності в бюджетних установах м. Чернігова на 2017-2027 роки».

Всього за цією програмою тільки в закладах сфери освіти замінюють понад 25 тисяч ламп. (Також програма передбачає аналогічну заміну освітлення в медичних закладах Чернігова).

Загальні витрати міського бюджету на ці заходи в закладах освіти – понад 22 млн грн. Але, за розрахунками, вони даватимуть щороку понад 5 млн грн економії витрат на електроенергію й окупляться за 6-7 років.

Вікна

Енергозбереження в школах - це реальне заощадження в майбутньому коштів на опалення та покращення умов навчання дітей. Це аксіома.

Тому старі вікна в освітніх закладах міста, які виконають функції теплозбереження недостатньо, теж поступово всі будуть замінені на нові енергозберігаючі, які виготовлені за новітніми технологіями. Батьки за це НЕ платять – вікна замінюються коштами міського бюджету. Вже в цьому році в 5-ти школах та 12-ти дитячих садочках міста така заміна вікон відбудеться. У 2017 році цією програмою охоплені школи - №№6,12,31,32,35. Дошкільні навчальні заклади - №№1,17, 19, 24, 26, 38, 42, 65, НРЦ№1, НРЦ№2.

Розрахункова окупність цих заходів 10 – 15 років.

Покрівлі

При проведенні ремонтів покрівель у закладах освіти цього року місто Чернігів повністю відійшло від практики «латання руберойду» м'яких покрівель. Адже мінуси попереднього підходу очевидні – місця затікання дуже важко виявити, вони можуть бути дуже далеко від видимих слідів вологи на стелях кімнат, як наслідок – ненадійність і потреба в повторенні ремонтів з року в рік. Тому цього літа всі капітальні ремонти покрівель у бюджетних закладах освіти Чернігова – це заміна пласких покрівель на шатрові з одночасним їх утепленням.

Такі реконструкції покрівель цього року робляться в будівлях шкіл №№ 10,14,35,36 та днз №№ 1,21,46,68.

Деякі об'єкти навчальних закладів зараз перебувають на завершальній стадії капітальної реконструкції, а деякі будуть виконані до кінця жовтня.



Для дітей з обмеженими можливостями в НРЦ №2 цього літа встановили пандус, що полегшить їм доступ до навчального закладу.

Кому цього року пощастило найбільше?

Найбільші обсяги робіт – у школах №35 та №11. Там цього року проводяться і ремонти покрівель, і утеплення стін, і заміна вікон, і інші заходи з енергомодернізації.

Чернігівська загальноосвітня школа I-III ступенів № 35

Кошти:

8,86 млн грн - заплановано згідно проектного кошторису.

Роботи виконує фірма ТОВ «Монтаж-Енергобуд», яка запропонувала вході тендеру найменшу ціну за виконання робіт - 7,26 млн грн.

Роботи:

- утеплення всього фасаду школи мінватою (товщина утеплення140 мм);

- утеплення покрівлі;

- реконструкція покрівлі;

- заміна всіх вікон на енергозберігаючі (5-ти камерний профіль Rehau, 2-х камерний склопакет заповнений аргоном, коефіцієнт теплопровідності згідно проекту 0,87)

- утеплення фундаменту;

Підготовчі роботи розпочалися з 7 липня. До кінця жовтня всі роботи будуть завершені. На даний час вікна замінені майже всі, а центральну частину фасаду закінчать роботи до 1 вересня.

Інформаційний стенд "Реконструкція загальноосвітньої школи №35 у м. Чернігові"

Старі дерев'яні вікна, які були демонтовані

Встановлені нові енергозберігаючі вікна

Фасад школи до утеплення

Утеплення фасаду школи та фундаменту

Центральний фасад школи вже утеплений

Дошкільний навчальний заклад №21 «Дзвіночок»

Кошти:

1,4 млн грн - заплановано згідно проектного кошторису.

Роботи виконує фірма «Омега-СІ», яка запропонувала найменшу ціну за виконання робіт - 1,3 млн грн.

Роботи:

- утеплення покрівлі;

- реконструкція покрівлі;

Роботи розпочалися 21 червня, завершення робіт планується до 1 вересня.

У цьому закладі на наступний рік планується заміна вікон та утеплення фасадів.

Будівельний паспорт об'єкту

Покрівля в садочку вже майже готова

Чернігівський колегіум №11

Кошти:

18,8 млн грн - заплановано згідно проектного кошторису

Роботи виконує будівельна організація «Укртрансбуд», яка запропонувала найменшу ціну на виконання робіт - 15,4 млн грн .

Роботи:

- утеплення фасаду;

- закінчення робіт по заміні покрівлі;

- будівництво індивідуального тепловго пункту.

Фасад колегіуму до утеплення

Фасад колегіуму утеплюють

Найближча перспектива: повна енергоефективна реновація школи №5

17 серпня в Управлінні капітального будівництва Чернігівської міської ради відбулися торги між претендентами на виконання робіт з енергоефективної реновації чернігівської школи №5.

Ця закупівля вирізняється з-поміж інших тим, що всі її етапи проходять за правиламиміжнародної фінансової організації «Північна екологічна фінансова корпорація» (НЕФКО), яка є партнером та фінансовим донором Чернігова в реалізації даного проекту.

У приміщенні школи №5 передбачаються: заміна вікон і зовнішніх дверей, утеплення стін та горищного перекриття будівлі, реконструкція покрівлі, заміна трубопроводів зовнішньої теплової мережі на попередньо ізольовані трубопроводи, встановлення світлодіодних світильників, заміна електроплит в харчоблоці, реконструкція вентиляційної системи харчоблоку.

Практична реалізація проекту починається в цьому році і має завершитися в наступному. Безпосередньо зараз – етап відкриття тендерних пропозицій. Участь у торгах взяли 3 будівельних компанії. Переможець буде оголошений після вивчення документів учасників, яке проводять УКБ та Північна екологічна фінансова корпорація (NEFCO).

Школа №5

Чернігігівський міський голова Владислав Атрошенко на зустрічі з директорами шкіл і дитсадків Чернігова 9 серпня:

- Ми пішли по правильному шляху – не «розпорошуємо» кошти, а концентруємо їх на окремих закладах і щось суттєве приводимо до ладу. У Чернігіві 96 комунальних дошкільних і шкільних дитячих навчальних закладів. І якщо ці 74 млн розпорошити одразу на всі, то це буде умовно десь по 850 тисяч на кожен заклад, і нічого такого, що і справді змінить ситуацію, зробити не вдасться. До капітальних ремонтів ми так і не підійшли би взагалі. Тому ми діємо інакше: концентруємо кошти і робимо щось суттєве. - На наступний рік у мене прохання до вас: на раді директорів визначити пріоритети по необхідних видах робіт і по закладах. Щоб це були необхідні позиції, на які ми так само би виділили по 10-15 млн. Але подивіться, щоб це було розумно і раціонально, без зайвих витрат. Тому що на наступний рік, можливо, ми не зможемо планувати на це такі ж кошти як зараз. Думаю, що доведеться вкладатися десь у 60-65 млн грн. - І ще я би хотів, щоб на наступний рік ми зробили хоча б 1 школу і 1 дитячий садок як взірець – 100% термомодернізацію плюс сучасне обладнання і всі сучасні розробки щодо освіти, плюс можливість інклюзивного навчання дітей і все інше. Щоби були зразки, які можна побачити і звідки розповсюджувати цей досвід.

*** - Я вас прошу, щоб ми закріпили практику, що ні в школах, ні в дитсадках, ні поза ними батьків не спонукають до здавання коштів на ремонти. Ми не пишемо ніяких записок, типу «нам потрібно відремонтувати клас, думайте самі». Цього ми не пишемо, не говоримо, ніяким чином не беремо гроші з батьків – вони в поточних ремонтах незадіяні ніяк.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Ще на одній вулиці в ...

КОМЕНТАРІ