Як правильно вибрати ланцюг для бензопили?

Як правильно вибрати ланцюг для бензопили?

04.09.17 14:16 0 1783

Ланцюг є найважливішою складовою будь-якої бензопили. Саме він сприймає більшість навантажень, і тому швидше зношується. Дуже часто за питанням: "Як довго прослужить бензопила?", слідує питання: "Як вибрати ланцюг для бензопили?". До речі, якісний цеп для бензопили можна підібрати в інтернет-магазині https://sporte.com.ua/cepi-dlya-benzopil/.

Багато хто вважає, що продуктивність бензопили повністю залежить від її потужності. Але це далеко не так. Продуктивність більше залежить від того, який був обраний ланцюг для неї. Саме він може визначити і якість, і швидкість пиляння. Невідповідність параметрів провідних елементів пилки може зробити інструмент практично непрацездатним.

Як вибрати ланцюг по кроку?

Крок ланцюга - це відстань між центрами сусідніх ланок. Він є одним з головних параметрів цепу для бензопил. На практиці крок вимірюється, як відстань між центрами 1-ої і 3-ої заклепок, розташованих підряд. Крок визначає розміри ланки: чим більше крок, тим більша довжина і ширина ланки. Зі збільшенням кроку збільшується відстань між ріжучими зубами. Ці обставини призводять до того, що при збільшенні кроку зростає продуктивність, але і росте зусилля, необхідне при пилянні. Таким чином, цей параметр безпосередньо пов'язаний з потужністю самої бензопили.

Ланцюги для бензопил випускаються в п'яти різних варіантах кроку. Цей параметр прийнято виражати в дюймах, а його значення вказується збоку на будь-якому виробі. Використовуються наступні кроки:

  • 0,25 (1/4);
  • 0,325;
  • 0,375 (3/8);
  • 0,404;
  • 0,75 (3/4).

Для побутових бензопил поширені ланцюга з кроком 0,325 (для бензопил потужністю 3 л. с.) і 0,375 (потужність бензопил - 4 к. с.) дюйма. Крок 0,404 дюймів використовується в професійних бензопилах потужністю не менше 5,5 к. с. Крок 0,25 і 0,75 дюймів в даний час застосовуються вкрай рідко.

Вибір ланцюга по кроку визначається призначенням бензопили. Якщо планується пиляння дерев'яних виробів невеликого розміру (брус, тонка колоду і т. д.) або обрізка гілок та сучків, рекомендується ріжучий елемент з кроком 0,325 дюйма.

Товщина хвостика

Наступний важливий параметр для того, щоб вибрати ланцюг для бензопили - це товщина хвостика, яка визначає товщину елементів і ширину всієї провідної ланки. Ця характеристика безпосередньо пов'язана з розмірами паза на шині бензопили для протягування ланцюга. Природно, що при підборі нового примірника за розміром хвостика треба перевірити, чи поміститься він в паз шини.

Сам цей параметр визначає міцність ланцюга, його якість, надійність і здатність забезпечити процес різання при великих навантаженнях. Випускаються цепи з п'ятьма розмірами хвостика - 1,1; 1,3; 1,5; 1,6 і 2 мм. Самий звужений ланцюг для бензопили з товщиною хвостика 1,1 мм застосовується для мініатюрних побутових бензопил невеликої потужності. Малогабаритні екземпляри з такими ланками не здатні витримувати значні навантаження при пилянні.

Найпоширенішим для побутових цілей є інструмент, в якому використані ланки з товщиною хвостика 1,3 мм. Їх можливості розширюються, і вони можуть використовуватися на напівпрофесійному рівні. За якістю і надійності вони цілком задовольняють основним вимогам, що пред'являються до побутових бензопил. Ланцюги з товщиною хвостика 1,5-1,6 мм знаходять широке застосування в професійних бензопилах при їх частому і тривалому використанні. Ланцюг з товщиною хвостика 2 мм встановлюється тільки в потужних високопродуктивних інструментах.

Вибір за глибиною різання

Глибина пропила (різання) є важливою характеристикою бензопили, визначаючою її продуктивність. Цей параметр визначається параметрами ріжучого інструменту, тобто висотою профілю зуба ланцюга. Збільшення висоти зуба призводить до збільшення глибини різання за один захід, що підвищує швидкість пиляння. Слід врахувати, що збільшення висоти зуба знижує його характеристики і вимагає збільшення зусилля при розпилюванні деревини.

У звичайному ланцюзі для бензопили, така характеристика, як висота зуба, визначається профілем і параметрами обмежувача глибини пропила, який встановлюється на будь-якому робочому зубі. У нового ланцюзі цей параметр заданий виробником. Споживач може змінити висоту зуба за рахунок проточування обмежувача, але до такої операції слід ставитися з обережністю.

Серійно випускаються ланцюга з двома висотами профілю зуба - 0,635 мм і 0,762 мм. Ланцюг з меншою висотою зуба отримав назву низкопрофільного, друга - високопрофільного. Для побутових бензопил в основному використовують низькопрофільні. Бензопили з ланцюгами високого профілю при експлуатації вимагають збільшених зусиль і володіють підвищеною вібрацією. Для зниження впливу негативних факторів можна скористатися альтернативним підходом - на високопрофільних крок ланок зменшується, а на низькопрофільних - навпаки.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Упаковочно-фасовочное ...
Наступна новина: Основні переваги ...

КОМЕНТАРІ