Переваги та недоліки покупки готового бізнесу

Переваги та недоліки покупки готового бізнесу

07.09.17 13:04 0 1275

Багато бізнес-аналітиків з упевненістю стверджують, що покупка готового бізнесу - це більш вдалий і ефективний крок в порівнянні зі створенням своєї справи з нуля. Чи так це? Про це нам розповість співробітник компанії ООО«Риал Групп»: reall-group.ru, яка є лідером ринку готового бізнесу Москви.

У будь-якої дії є позитивні і негативні сторони. І тут важливо, яка сторона домінує, якщо позитивна, то можна погодитися з аналітиками, якщо ж негативна, тоді можна з ними посперечатися. Пропонуємо розглянути плюси і мінуси покупки готового бізнесу.

Плюси:

  • Бізнес вже побудований і успішно функціонує. Це сама «смачна» перевага. Вам не потрібно будувати інфраструктуру або шукати приміщення під оренду, набирати команду профільних фахівців, налагоджувати комунікації з постачальниками, шукати покупців на свої товари або послуги - все це вже зробили до вас. Вам залишається лише взяти в свої руки важелі управління цими процесами і не "угробити" готовий функціонуючий бізнес;
  • Ви відразу ж почнете отримувати прибуток. Починаючи свою справу з нуля, підприємець «затягує пасок», бо розуміє, що йому доведеться виконати складну і рутинну роботу, яка пов'язана з колосальними вкладеннями не тільки енергії і сил, але і фінансів. У розвиток нового проекту спочатку вкладаються гроші, а весь прибуток реінвестується. І тільки, коли бізнес трохи зміцніється, його можна починати потихеньку «доїти».  У готовому бізнесі весь тернистий шлях по його вирощуванню пройшов попередній власник, а тому покупець може відразу ж отримувати прибуток з купленого ним підприємства.

Мінуси:

  1. Часто покупка готового прибуткового бізнесу обходиться дорожче, ніж створення аналогічного з нуля. Немає сенсу дешево продавати курку, яка несе золоті яйця. А тому і вартість готового бізнесу найчастіше включає в себе певний відсоток націнки на суму вкладених в нього коштів. Ось і доводиться підприємцям переплачувати при покупці такого підприємства. По суті, вони купують час, витрачений на його розвиток. Так що, я б не назвав цей недолік істотним, хоча у фінансовому плані він досить відчутний;
  2. Бізнес може виявитися збитковим. Багато людей, при покупці працюючого підприємства віддають перевагу вивченню однієї лише бухгалтерської документації. Ось бачить потенційний покупець в балансі за поточний період величезний прибуток і констатує факт: «Цей бізнес прибутковий! Я його беру!» А дарма... Не треба забувати про те, що грамотний бухгалтер здатний «намалювати» прибутковий баланс і красиву звітність навіть для підприємства-банкрута. Мало того, можна ще й створити зовнішню ілюзію успішності - менеджери, що метушаться, шикарний офіс, постійні дзвінки від клієнтів. Ви приходите в компанію і бачите там реальне бурхливе життя, але як тільки за вами закриваються двері - всі актори розходяться по домівках, і настає повна тиша. Так що, будьте уважні;
  3. У компанії можуть бути величезні борги. Ось є зовні успішна компанія. Там реально кипить життя, йдуть продажі, здійснюються відвантаження, на рахунках «крутяться» гроші - все відмінно. Однак в той же час, у даного підприємства є величезна заборгованість по кредитах або перед постачальниками. Директор недавно отримав лист про те, що документи по його боргах передані в суд і найближчим часом всі його активи будуть заарештовані. Ось шеф і прийняв рішення швидко продати свій бізнес - нехай новий власник розбирається з кредиторами. Ось такі справи.

Висновки

Отже, ми з вами розглянули основні переваги та недоліки покупки готового бізнесу. Як бачите, тут не все так райдужно, але я не закликаю вас песимістично дивитися на це питання. Просто потрібно бути більш уважними в процесі вивчення діяльності підприємства, яке збираєтеся придбати.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ