Чернівці: Грошову компенсацію для вирішення житлових питань можуть отримати учасники АТО

Чернівці: Грошову компенсацію для вирішення житлових питань можуть отримати учасники АТО

10.09.17 11:16 0 708
Як повідомили в Департаменті праці та соціального захисту населення Чернівецької міської ради, відповідно до урядової постанови №719 від 19 жовтня 2016 року «Питання забезпечення житлом сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь у антитерористичній операції, а також інвалідів І –ІІ групи

з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції та потребують поліпшення житлових умов», даній категорії осіб виплачується грошова компенсація за рахунок субвенцій з державного бюджету за належні їм для отримання жилі приміщення. Станом на 1 вересня 2017 року компенсацію виплачено 5 особам, із вищезазначеної категорії осіб, а саме: 4- інвалідам І та ІІ групи, 1 сім'ї загиблого військовослужбовця – учасника АТО. Зазначена сума виплат склала понад 5 млн.700 тис.грн.

З метою підвищення рівня соціального захисту учасників антитерористичної операції на Сході України, які зареєстровані та постійно проживають у місті Чернівці та перебувають на обліку для покращення житлових умов, рішенням міської ради 33 сесії YII скликання від 1.08.2017р. №788 затверджено Програму забезпечення житлом даної категорії осіб, за рахунок місцевого бюджету міста Чернівці. Відповідно до положень даної Програми, в першу чергу матеріальна допомога цільового спрямування для придбання житла надаватиметься учасникам антитерористичної операції, які мають поранення, контузії чи каліцтва, отримані під час участі в антитерористичній операції, що призвело до встановлення інвалідності третьої групи з вищезазначених причин. В другу чергу, матеріальна допомога виплачуватиметься учасникам бойових дій АТО, які являються особами із числа дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, а також з числа багатодітних сімей, тобто в яких на вихованні троє і більше неповнолітніх дітей, статус яких визначений чинним законодавством. В третю чергу, інші учасники бойових дій, в тому числі військовослужбовці з добровольчих формувань, визначені пунктами 19, 20статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантій їх соціального захисту», які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції на Сході України, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення та перебувають на обліку осіб, що потребують поліпшення житлових умов.

За інформацією департаменту житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради на квартирному обліку перебуває 282 учасники АТО, з них 19 – інваліди ІІІ групи, 9 – багатодітні сім'ї.

Порядок надання матеріальної допомоги цільового призначення для придбання житла учасникам АТО, що потребують поліпшення житлових умов затверджено рішенням 33 сесії YІІ скликання від 1.08.2017р. Відповідно до Порядку при визначенні розміру матеріальної допомоги до розрахунку включаються члени сім'ї учасника бойових дій – дружина (чоловік), неповнолітні діти, які спільно проживають із заявником та потребують поліпшення житлових умов, що підтверджується актом обстежень матеріально – побутових умов проживання підприємством-балансоутримувачем житлового будинку, в якому зареєстрований заявник.

Для реалізації цього Порядку рішенням виконавчого комітету міської ради, від 22.08.2017р. затверджено склад Комісії з питань розгляду заяв та розрахунку матеріальної допомоги цільового спрямування для придбання житла. До повноважень Комісії входять:

* перевірка наявності у заявника статусу учасника бойових дій та його безпосередньої участі у проведенні антитерористичної операції;

* перевірка складу сім'ї учасника бойових дій АТО;

* перевірка потреби заявника та членів його сім'ї у покращенні житлових умов, включаючи перевірку факту наявності у їх власності іншого житлового приміщення;

* перевірка факту спільного проживання членів сім'ї учасника бойових дій АТО;

* розгляд списку осіб, які потребують поліпшення житлових умов і перебувають на квартирному обліку, що затверджений виконавчим документом Чернівецької міської ради і оприлюднений на офіційному веб-порталі Чернівецької міської ради з урахуванням дати взяття на квартирний облік учасників бойових дій АТО;

* розрахунок розміру матеріальної допомоги.

Для отримання матеріальної допомоги учасникам бойових дій

особисто або через уповноважену особу, яка діє на підставі доручення оформленого відповідно до законодавства, звертається до Департаменту праці та соціального захисту населення Чернівецької міської ради (вул. Героїв Майдану,176 каб.12, тел.51-57-87) з письмовою заявою та наступними документами:

-копією паспорту його та членів сім'ї , на яких розраховується матеріальна допомога (всі сторінки);

-довідкою (форма ф-3) про склад сім'ї та реєстрацію заявника, видану підприємством – балансоутримувачем житлового будинку або іншим уповноваженим органом (особою);

-копією посвідчення учасника бойових дій;

-копіями документів, що підтверджують безпосередньо участь в АТО;

-копіями документів, що підтверджують групу інвалідності та її причину (для категорії осіб, яким житло надається в першу чергу);

-копіями документів, що посвідчують родинні стосунки з заявником і членами його сім'ї, які разом з ним проживають та потребують поліпшення житлових умов;

-копіями документів, що підтверджують право на жилі приміщення, що перебувають у приватній власності заявника та членів сім'ї ( в разі наявності майна).

Копії документів завіряються на підставі їх оригіналів. Впродовж 3-х днів з дня прийняття заяви з усіма необхідними документами департамент вносить подання до Комісії, яка в присутності заявника або його уповноваженої особи впродовж п'яти робочих днів з дня надходження подання приймає рішення щодо розрахунку розміру матеріальної допомоги або відмови у її наданні.

В разі прийняття рішення про розрахунок розміру матеріальної допомоги заявнику, департамент готує проект рішення виконавчого комітету міської ради про надання матеріальної допомоги цільового спрямування для придбання житла.

Після отримання витягу з рішення виконавчого комітету міської ради про надання матеріальної допомоги заявник відкриває поточний рахунок із спеціальним режимом використання в одній із банківських установ державного сектору економіки для переказу коштів. На підставі заяви та одного примірника договору купівлі-продажу житла у прийнятих в експлуатацію житлових будинках на первинному або вторинному ринках, інвестиційного договору чи договору купівлі-продажу майнових прав на квартиру, договору будівельного підряду із відстрочкою, але не більше 2 місяців. При цьому, житло за договором повинно знаходитьсь в м. Чернівцях. Крім цього, в договорі має бути зазначено про те, що житло набувається у власність заявника, а також житлова площа має бути не менша ніж така, що буде підставою для зняття з квартирного обліку.

Розрахунок матеріальної допомоги визначається з нормативу 13,65 кв.м жилої площі на кожного члена сім'ї заявника з урахуванням самого заявника та додатково 35,22 квадратних метра загальної площі на сім'ю.

Опосередкована вартість спорудження 1 квадратного метра загальної площі житла в м. Чернівцях на день звернення за грошовою компенсацією визначається Мінрегіонбуддом України відповідно до Порядку визначення та застосування показників опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України, затвердженого наказом Держбуду України від 27.08.2005р.№174, зареєстрованого в Мінюсті України 12.10.2005р. №11465 (далі – гранична вартість), яка збільшується у 1,5 рази (коефіцієнт збільшення граничної вартості 1 квадратного метра загальної площі житла для м. Чернівці).

Розмір матеріальної допомоги розраховується за формулою:

матеріальна допомога= (13,65хNc + 35.22 – Hmn + (10+Nn) хBr х Км,

де Nc – кількість членів сім'ї заявника, в тому числі заявник, на яких розраховується грошова компенсація;

Br –гранична вартість житлової площі для міста Чернівці на день звернення за грошовою компенсацією;

Км – коефіцієнт збільшення грошової вартості 1 квадратного метра загальної площі житла для міста Чернівців;

Hmn– наявна жила площа у житловому будинку (квартирі), що перебуває у приватній власності заявника та членів його сім'ї;

Nn – кількість членів сім'ї заявника, які є інвалідами І чи ІІ групи або дитиною-інвалідом і на яких розраховується матеріальна допомога з урахуванням додаткових 10 квадратних метрів на кожного.

Для забезпечення виконання Програми забезпечення житлом учасників АТО шляхом надання матеріальної допомоги цільового спрямування на період з 2017 по 2020 роки очікуваний обсяг фінансування складає 100 млн.грн. На поточний рік виділено фінансування в сумі 40 млн.грн. Станом на 6.09.2017 р. за наданням допомоги звернулось 15 учасників бойових дій з наданням відповідних документів.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Чернівці: За кошти ...

КОМЕНТАРІ