Медики румунської клініки поділилися досвідом з чернівецькими фахівцями

Медики румунської клініки поділилися досвідом з чернівецькими фахівцями

12.09.17 13:50 0 542
За ініціативи міського голови Олексія Каспрука відбувся візит лікарів міської дитячої клінічної лікарні Чернівців та головного інженера управління охорони здоров'я Чернівецької міської ради до дитячої клініки “Grigore Alexandrescu”, що у Бухаресті (Румунія).

Муніципалітет Бухаресту посприяв зустрічі чернівецьких фахівців з головним лікарем та провідними спеціалістами клініки “Grigore Alexandrescu”, які продемонстрували делегації всі сторони реконструкції та розбудови однієї з найстаріших дитячих клінік Європи.

Медики ознайомились з особливостями розбудови лікарні, розташованої в старовинних спорудах, які вже не відповідають сучасним технологічним вимогам. Аналогічна проблема є і в дитячій лікарні Чернівців, котрій наступного року виповнюється 110 років. На делегацію з Чернівців справило враження архітектурні та технічні рішення – застосування сучасних методів будівництва, якість та добротність устаткування і будівельних робіт, естетика інтер'єрів та функціональних робочих місць.

Клініка укомплектована за останнім словом техніки: дихальна апаратура для новонароджених та для дітей старшого віку, монітори, електрокардіографи, сучасні лабораторні комплекси-автомати, інкубатори для транспортування новонароджених вироблені провідними компаніями США, Німеччини, Нідерландів, Японії.

«Надзвичайно важливим є впровадження телемедичних технологій, – каже головний лікар Чернівецької міської дитячої лікарні Сергій Сторожук. – Наші колеги широко користуються цим оперативним зв'язком. У лікувальному закладі всі відділення об'єднані у відкриту комп'ютерну мережу. Результати аналізів, рентгенограми, відео та фотозображення доступні для лікарів у віх відділеннях. Практикується дистанційне консультування з іншими клініками не тільки в Румунії, а й з Європою, США та Ізраїлем. При цьому використовуються захищені канали зв'язку за уніфікованими протоколами та узгодженою юридичною відповідальністю як медиків, так і пацієнтів. Лікарня забезпечується медикаментами на 100% за рахунок коштів страхових компаній, міністерства охорони здоров'я (за затвердженими медичними програмами) та отриманих від благодійних організацій. В Румунії досить ефективно, в короткий термін 1998-1999 років впроваджена страхова медицина. Усіх дітей від народження до 18-ти років страхують незалежно від зайнятості батьків на роботі в державних або приватних установах і компаніях. Якщо батьки дитини звертаються за медичною допомогою в лікарню – допомога надається швидко і безкоштовно. Якщо дитина не потребує госпіталізації – її консультують, надають першу медичну допомогу і виписують рецепти на ліки, оплата яких відшкодовується страховою компанією, з якою укладена угода на медичне страхування».

Головною метою відвідування дитячої клініки “Grigore Alexandrescu” було знайомство із відділенням невідкладних станів. Такі відділення у дитячих лікарнях – новий тренд у розвитку медичних технологій, який призначений для наближення висококваліфікованої інтенсивної терапії і реанімації до приймального покою. Досвід організації та роботи відділення невідкладних станів актуальний для Чернівців тому, що в проекті нового хірургічного корпусу міської дитячої клінічної лікарні на вулиці Буковинській,4, були закладені медично-архітектурні рішення для розгортання подібного відділення.

Одним з механізмів реалізації цієї ідеї є участь лікарні у Спільній Операційній Програмі Румунія – Україна 2014-2020 за пріоритетом «Підтримка розвитку послуг охорони здоров'я та доступу до сфери охорони здоров'я» в отриманні Європейського гранту на створення відділення невідкладних станів за спільним фінансуванням з міського бюджету.

Досвід, отриманий під час візиту, втілиться у вигляді цільових програм, плануванні табелів оснащення відділення, підготовки кадрів, регламенту роботи, телемедичної мережі та цілодобового диспетчерського пункту.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігів: Дні сталої ...
Наступна новина: Как правильно выбрать ...

КОМЕНТАРІ