Як НБУ встановлює курс гривні?

Як НБУ встановлює курс гривні?

12.09.17 02:14 0 743

Офіційний курс гривні по відношенню до американського долара визначається НБУ як середній курс покупки і продажу на МВРУ (до речі, подивитися його можна на сайті http://minfin.com.ua/currency/nbu/). Банк формує середньозважений курс на основі даних системи підтверджень угод на МВРУ - ВалКлі. Банки України зобов'язані здійснювати реєстрацію всіх валютних операцій без винятку в цій системі. Вона налаштована таким чином, що тільки Нацбанк бачить всіх учасників торгів і обсяги лотів. Таким чином в системі відображаються і міжбанківські угоди і внутрішні угоди банків з клієнтами. Інформація НБУ таким чином, дає повну картину минулого дня на валютному ринку.

Офіційний курс гривні по відношенню до валют інших країн розраховується на підставі курсу гривні до американського долара і останньої інформації про курси цих валют до американського долара на світових ринках. НБУ також кожен день оновлює курс по вільноконвертованій валюті. Таким чином формується курс валют НБУ на сьогодні в Україні.

Роль Нацбанку в формуванні курсу валют

Коли клієнт хоче провести операцію з валютою, він звертається в той банк, в якому у нього відкритий розрахунковий рахунок / картка. Кожен банк виконує тільки заявки своїх клієнтів. Банки збирають всі заявки до 10 ранку, а до 11:00 реєструють їх в системі ВалКлі як попередні. Завдяки цьому НБУ відстежує в поточному часі кого на сьогоднішній день на ринку більше - покупців чи продавців. Коли НБУ потрібно відрегулювати пропозицію і попит валюти, він може не реєструвати заявки банків.

Коли в систему подані попередні заявки на майбутню купівлю-продаж валюти банками-клієнтами, НБУ аналізує ситуацію ходу торгів і реагує відповідно на зміни курсу валют. У якихось випадках НБУ може вийти з інтервенцією на міжбанківський валютний ринок - це або продаж валюти золотовалютних запасів, або викуп її з ринку. Якщо НБУ влаштовує курсовий діапазон торгів, то він може стояти осторонь події, що відбуваються. Національний банк є великим і головним гравцем, тому що саме за допомогою інтервенцій він може істотно впливати на валютний курс. Тому НБУ є найсильнішим регулятором валютного ринку.

Де є потреба у офіційному курсі валют НБУ?

Щоб валютний ринок функціонував без збоїв досить 3 основних курсів валют:

  1. офіційного курсу Центробанку;
  2. курсу міжбанківського ринку;
  3. готівкового комерційного курсу.

Офіційний курс необхідний в податковому та бухгалтерському обліку, а також для розрахунку митних платежів. Курс міжбанківського ринку визначає вартість валюти для покупки продажу банками на валютній біржі, щоб вести взаєморозрахунки з клієнтами або для отримання прибутку.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ