На Тернопільщині відбулися Міжнародні наукові читання «Патріарх Йосиф Сліпий – провісник вільної України»

На Тернопільщині відбулися Міжнародні наукові читання «Патріарх Йосиф Сліпий – провісник вільної України»

13.09.17 09:09 0 657
Міжнародні наукові читання «Патріарх Йосифа Сліпий – провісник вільної України» відбулися 9 вересня на базі Музейно-меморіяльного комплесу ім. Патріярха Йосифа Сліпого, що в с. Заздрість на Тернопільщині. Захід, організований Центром студій спадщини Патріарха Йосифа Сліпого при Релігійному Товаристві українців католиків «Свята Софія» США, присвячено 25-літтю перепоховання Блаженнішого Йосифа.

У рамках ранішньої сесії, яку вів синкел у справах стратегії розвитку Тернопільсько-Зборівської митрополії УГКЦ о.д-р Віталій Козак, професор Тернопільського національного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка Елла Бистрицька розкрила особливості ліквідації ГКЦ у Польщі, Румунії та Чехословаччині, участь у цьому процесі радянських владних структур, зокрема, Ради у справах Російської Православної Церкви, державних органів влади зазначених європейських країн та Православних Церков.

Свідок ув'язнення Патріярха Йосифа Сліпого Ірина Борко, родина якої відбувала заслання у Маклаково, поділилася особистими спогадами про знаймоство із Патріархом Йосифом Сліпим, про знущання над Блаженнішим та важкі умови ув'язнення. Доповідачка підкреслила покору та відвагу Йосифа Сліпого, якого вона вважає «величною людиною, Людиною непохитної віри і Христової любові, священномучеником».

У післяобідній сесії, яку вів начальник Управління з питань внутрішньої політики, релігій та національностей Тернопільської ОДА Ігор Кульчицький, присутні заслухали доповіді директора Центру студій спадщини Патріарха Йосифа Сліпого Ірини Іванкович, яка розкрила роль української мови як ключового елементу національної ідентичності в житті та пастирській діяльності Блаженнішого Йосифа.

Заключною була доповідь о. Марка Ярослава Семегена «Заповіт Патріарха Йосифа Сліпого», згідно якої «Заповіт» Блаженнішого посідає особливе місце серед усієї писемної спадщини, котра народилася з-під пера Ісповідника Віри. Написаний кілька десятків років тому, у зовсім іншому історичному контексті, дає чіткі напрямні для сучасного українського суспільства.

У своєму привітальному слові до учасників заходу Блаженніший Святослав (Шевчук) зокрема зазначив: «У цей день, вшановуючи 25-ту річницю перепоховання Патріарха, прагнемо ще раз проаналізувати його пророчі думки про Україну, наш народ, нашу Церкву, адже усе своє життя Блаженніший Йосиф присвятив служінню Богові та своїй пастві. Пам'ятаймо особливо його слова, звернені до кожного з нас: «Народе український, будь собою!».

Довідково:

Захід відбувся за активної підтримки Релігійного Товариства українців католиків «Свята Софія» (Рим), Тернопільсько-Зборівської Митрополії УГКЦ, Тернопільської обласної державної адміністрації, Тернопільської обласної ради, Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка та Фундації АНДРЕЙ (Львів).

Нагадаємо, що чверть століття тому, 28-29-го серпня 1992 року, в Соборі св. Юра у Львові відбулася урочиста церемонія перепоховання тлінних останків Патріарха УГКЦ Йосифа Сліпого, які згідно з його заповітом було перевезено з Риму до України.

Прес-служба Товариства «Свята Софія» (США)

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: Результати ...
Наступна новина: У Чернігові розпочався ...

КОМЕНТАРІ