В Житомирській області бюджети ОТГ за багатьма надходженнями випереджають інші місцеві бюджети

В Житомирській області бюджети ОТГ за багатьма надходженнями випереджають інші місцеві бюджети

22.09.17 09:47 0 464
Об'єднані територіальні громади, на відміну від інших рівнів місцевого самоврядування, демонструють кращі темпи зростання власних доходів. Вони навіть більші, ніж бюджети міст обласного значення.

Про це сказала Яніна Казюк, координатор з фінансової децентралізації Центрального офісу реформ при Мінрегіоні, коментуючи дані результатів фінансової децентралізації за 8 місяців 2017 року.

Експерт поінформувала, що протягом січня-серпня 2017 року надходження до загального фонду всіх місцевих бюджетів України (без урахування міжбюджетних трансфертів) склали 120,7 млрд грн. У порівнянні з аналогічним періодом 2016 року надходження зросли на 28,4 млрд грн, або на +30,8%.

Якщо виокремити надходження власних доходів місцевих бюджетів 366 ОТГ, то за звітний період вони зросли в 1,9 рази (+2,5 млрд грн) та склали 5,5 млрд грн.

Окремо Яніна Казюк проаналізувала бюджети 207 ОТГ, які провели перші місцеві вибори в 2016 році, отже тільки в цьому році отримали 60% надходжень від податку на доходи фізичних осіб. Бюджети таких громад наростили власні власні ресурси у порівнянні з аналогічним періодом минулого року в 2,8 рази (+1,9 млрд грн) - до 2,9 млрд грн.

Темп зростання власних доходів 159 ОТГ, які вже у 2016 році отримували зарахування 60% ПДФО до своїх бюджетів, склав +34% (+668 млн грн), що більше від середнього показника по Україні (темп зростання власних доходів по місцевих бюджетах України – +30,8%).

Податок на доходи фізичних осіб

У доходах місцевих бюджетів найбільшу питому вагу займають надходження від сплати податку на доходи фізичних осіб – 68,3 млрд грн або 56,6% від загальної суми доходів місцевих бюджетів. У порівнянні з січнем-серпнем минулого року, надходження цього податку збільшилися на 19,6 млрд грн або на 40,3%.

Плата за землю

У звітному періоді до місцевих бюджетів надійшло 17,7 млрд грн плати за землю, що на 14,7% (на 2,3 млрд грн) більше від надходжень за аналогічний період минулого року. У структурі доходів плата за землю займає 14,7%.

Єдиний податок

Значний приріст надходжень до місцевих бюджетів зафіксовано по єдиному податку. Його сума склала 14,8 млрд грн, що на 4,2 млрд грн або на 40% перевищує надходження минулого року. Цьому сприяли зміни до податкового законодавства та розвиток підприємницької діяльності.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Моніторинг зафіксував динамічне зростання доходів від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Упродовж січня-серпня надходження склали 1,6 млрд грн, що перевищує минулорічний показник в 1,7 рази (на 70,8%).

Плата за надання адміністративних послуг

До місцевих бюджетів надійшло 1,9 млрд грн плати за надання адміністративних послуг, що на 548,4 млн грн більше (+41,6%) від обсягу таких надходжень за минулий рік.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: На вулиці ...
Наступна новина: На Тернопіллі легкоатлети ...

КОМЕНТАРІ