Газорозподільне обладнання: Що це таке?

Газорозподільне обладнання: Що це таке?

24.09.17 23:37 0 1313

У складі газового господарства знаходяться не тільки трубопроводи і засувки. Існує цілий перелік агрегатів і об'єктів, без якого повноцінного функціонування газової інфраструктури просто неможливо. До таких об'єктів належать:

  • газорегуляторні пункти;
  • станції стиснення газу;
  • системи очищення газу для подальшого використання і т. д.

Автоматизовані газорозподільні станції

Сучасні газорозподільні станції - це цілий комплекс, який складається з механічних та електронних компонентів. Причому вузли повинні бути виконані з високою точністю і відповідати досить жорстким нормам. Адже газ - це та категорія, де від правильного вибору обладнання залежить не тільки швидкість і ефективність робочого процесу, але і безпека. Обладнання має відповідає найжорсткішим світовим стандартам, лише в цьому випадку експлуатація буде проходити без ексцесів і неприємностей.

У промислові та міські системи і магістральні газопроводи газ надходить через газорозподільні станції (ГРС), які обладнуються або в кінці магістрального газопроводу, або на відводі. Пропускна здатність ГРС становить 200 тис. м3 газу на годину і більше.

Одне із завдань газорозподільної станції - це зниження тиску газу, що надходить з магістрального газопроводу. Тому обладнання ГРС розраховане на максимально можливий тиск (до 7,5 МПа). Також до завдань газорозподільних станцій входить підтримка зниженого тиску, облік витрат газу, очищення від механічних домішок, а також, при необхідності, одорація газу. Основна ж функція ГРС - це подача газу кінцевим споживачам ( підприємствам або в міську газову мережу).

Механізм роботи газорозподільних станцій:

  1. Поступаючи з магістрального газопроводу, газ потрапляє на пиловловлювачі. Таким чином відбувається очищення газу від механічних домішок;
  2. Потім газ поступає в регулятори тиску, де він знижується до необхідного рівня і підтримується на заданих показниках;
  3. Далі газ надходить у вимірювальний пристрій для контролю споживання;
  4. При необхідності газ, очищений від сірководню, проходить одорацію в спеціальній установці;
  5. Тиск газу в системі контролюється вхідними та вихідними манометрами. На підвищення тиску газу реагує запобіжно-скидний клапан, який випускає надлишки в атмосферу. Відбувається це через газову свічку і супроводжується звуковими і світловими сигналами;
  6. Всі сучасні газорозподільні станції оснащені автоматичною системою резервування. Так, якщо один з регуляторів тиску вийде з ладу, газ подаватиметься споживачам з підземних сховищ або газгольдерів. Система автоматизації на ГРС з пропускною спроможністю до 200 тис. м3 / год. дозволяє безвахтенное обслуговування (при цьому обслуговування здійснюється 2-ма операторами, в будинках яких встановлюється контрольний і сигнальне обладнання), а на станціях з пропускною спроможністю понад 200 тис. м3 / год - обов'язковим є вахтове обслуговування.

Газорозподільні мережі

За своєю суттю газорозподільна мережі являє собою систему зовнішніх газопроводів і всілякі технічні споруди і пристрої на них, які забезпечують подачу газу від джерела до споживачів. Зовнішній газопровід - це надземний, підземний або наземний газопровід, який проходить поза будівлями (підходить до зовнішньої конструкції будівель). У газорозподільній мережі подача природного газу відбувається з магістральної мережі, попередньо проходячи через газорозподільну станцію. У газорозподільній мережі низький і середній тиск природного газу надходить через газорозподільні пункти.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Переваги Яндекс.Таксі

КОМЕНТАРІ