Рівненщина: за позовами органів прокуратури області цьогоріч постановлено повернути з незаконного користування понад 1300 га земель

Рівненщина: за позовами органів прокуратури області цьогоріч постановлено повернути з незаконного користування понад 1300 га земель

28.09.17 08:09 0 613
Земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Таке положення закріплено у статті 14 Конституції України та у статті 1 Земельного кодексу України. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених законодавством.

Але, як буває на ділі, не завжди зазначені органи, а також суб'єкти різних форм власності демонструють у цьому питанні законослухняність. Здебільшого землею намагаються користуватися не у визначеному законодавством порядку, а всупереч чинним правовим актам. Для органів прокуратури це є вагомою підставою, щоб представницьку діяльність у сфері земельних правовідносин вважати пріоритетним напрямом роботи.

Проведеною у 2017 році роботою на вказаному напрямку прокуратурою Рівненщини досягнуто певних результатів.

Загалом за період з січня по вересень 2017 року органи прокуратури області пред'явили позови на захист від неправомірного посягання 3 501 га земель вартістю 117 млн грн. Вже судами задоволено позовів щодо земель загальною площею понад 1300 га вартістю 43 млн грн, реально повернуто 1145 га земель.

Зокрема, заходи представницького характеру активно вживались у зв`язку із систематичною несплатою орендної плати, закінченням строків дії дозвільних документів, порушенням вимог законодавства при укладенні відповідних договорів, повернення земельних ділянок у власність держави або громади.

Ось приклади найбільш резонансних позовів у сфері земельних відносин. За позовом органів прокуратури Рівненської судом постановлено повернути державі з незаконного володіння цінні землі вартістю 12,2 млн. грн. Прокурори з'ясували, що у 2015 році закінчився договір оренди 4,5 га земель промисловості, укладений між Сарненською міською радою та одним і публічних акціонерних товариств, однак орендарем не було здійснено жодних заходів щодо поновлення (пролонгування) відповідного договору або повернення земельної ділянки у власність держави.

Також за результатами позовної діяльності прокуратури розірвано між Березнівською районною державною адміністрацією та двома агрофірмами договорів оренди трьох земельних ділянок загальною площею 166 га. Несумлінних орендарів позбавлено права користування землями, що розташовані за межами сіл Поліське, Балашівка та Прислуч Березнівського району, через те, що останні усунулися від виконання договірних зобов'язань та тривалий час не сплачували орендні платежі за користування землею, що призвело до ненадходження до бюджету значних сум коштів.

З аналогічних підстав після втручання Сарненської місцевої прокуратури державі реально повернуто приватною структурою за актами приймання-передачі понад 560 га земель вартістю 6,3 млн. грн. Остання не лише не сплачувала орендну плату за користування земельними ділянками, а й не здійснила жодних робіт з обробітку землі, яка надавалась для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Як відомо, привабливість земель водного фонду та рекреаційного призначення створює умови для непоодиноких порушень законодавства при їх відведенні та використанні, здійснення на них незаконної забудови. На такі порушення прокуратура Рівненщини теж невідкладно реагувала. Зокрема, лише після вжиття прокурорами своєчасних заходів реагування судом постановлено повернути державі водосховище «Сосно», вартість якого становить 7,3 млн. грн. У суді доведено, що водним об'єктом площею 230 га користувалося фермерське господарство на підставі незаконно прийнятого сільською радою рішення та укладеного між сторонами договору про управління майном, тоді як згідно з вимогами Водного та Земельного кодексів України такі об'єкти повинні надаватись обласною державною адміністрацією лише на умовах оренди.

А на території Великомидської сільської ради Костопільського району представницькими заходами захищено землі, на яких видобувають надра. Так встанолено, що товариство з обмеженою відповідальністю продовжувало користуватися 34 га землі, незважаючи на те, що строки дії спеціального дозволу на користування надрами та договору оренди землі закінчився. З метою захисту інтересів держави прокуратура через суд домоглася витребування земель вартістю 755 тис грн з незаконного володіння.

Представницька діяльність прокуратури щодо захисту інтересів громадян та держави у сфері земельних відносин має важливе значення, вимагає вжиття своєчасних, принципових та ефективних заходів реагування, спрямованих на реальне усунення порушень, відшкодування завданих збитків, притягнення до відповідальності як конкретних користувачів та розпорядників землі, так і посадових осіб відповідних контролюючих органів, якими не забезпечено виконання наданих повноважень щодо охорони і раціонального використання земель.

На даний час в провадженні судів залишаються на розгляді позови органів прокуратури про повернення ще 1067 га земель вартістю майже 39,4 млн грн. Окрім цього, упродовж 2017 року під час здійснення прокуратурою представницької діяльності виявлено 5 фактів про вчинення кримінальних правопорушень у сфері земельних відносин, у зв'язку з чим розпочаті кримінальні провадження.

Цінні землі Рівненщини потребують особливого захисту, тому прокурори у межах наданих повноважень, аби унеможливити та запобігати незаконним земельним оборудкам, будуть вживати усі можливі заходи та реагувати на виявлені порушення. Робота із зазначених питань триває.

Управління представництва інтересів громадянина або держави в суді

прокуратури Рівненської області Tweet
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ