Житомирщина боротиметься з короїдом,від якого висихає десятки гектарів хвойних дерев

Житомирщина боротиметься з короїдом,від якого висихає десятки гектарів хвойних дерев

01.10.17 09:53 0 481
На Житомирщині активно ліквідовуватимуть наслідки всихання хвойних лісових насаджень, які виникають внаслідок негативної дії шкідників – короїдів. Для цього створюється спеціальний обласний штаб.

Таке рішення прийняла комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням голови Житомирської ОДА Ігоря Гундича 29 вересня.

— Під час засідання керівник області зазначив, що всихання дерев у лісах – дуже важлива та непроста проблема. «Кожного року площі, на яких всихають хвойні дерева, збільшуються. Цього року наслідки дії шкідників – це майже 42 тис. га у державних лісгоспах. Крім того, що ми створюємо обласний штаб, який оперативно працюватиме у цьому напрямку, нам потрібно шукати інші ефективні методи боротьби із цим шкідником. Адже всім нам хочеться, щоб майбутньому поколінню залишились хвойні насадження і на Новий рік наші діти бачили прикрашену ялинку чи сосну, а не березу чи вербу».

У 2017 році площа всихання соснових насаджень склала 41,8 тис. га, а їх запас 2,6 млн. куб. м. Осередки масового всихання охоплюють всі райони області та продовжують збільшуватись. Цьому сприяють зміни в кліматичних умовах. Єдиним дієвим заходом по боротьбі з верхівковим короїдом, який визначається науковцями та лісівниками, є прибирання ушкодженого дерева з лісу при його початковому заселені шкідником.

На думку науковців, однією із найбільших проблем є так званий «період тиші», коли відповідно до законодавства України у період масового розмноження диких тварин, з 1 квітня по 15 червня, забороняється проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою, в тому числі і проведення санітарних рубок лісу. Саме в цей період активно розмножується верхівковий короїд.

Тому за підсумками наради готується лист від Житомирської ОДА до Кабінету Міністрів України та Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо тимчасового призупинення дії цих законодавчих документів. А також необхідності запровадження надзвичайної ситуації та необхідності розробки методичних рекомендацій з відводу пошкоджених ділянок.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі у рамках ...
Наступна новина: Чернігів: Біля школи №3 ...

КОМЕНТАРІ