Степан Барна: Кабмін виділив кошти на завершення архіву-довгобуду Тернопільської області

Степан Барна: Кабмін виділив кошти на завершення архіву-довгобуду Тернопільської області

04.10.17 15:37 0 603
Про те, що є постанова Кабміну, згідно з якою, на завершення будівництва Державного архіву Тернопільської області, виділено 26 мільйонів гривень, повідомив очільник Тернопільщини Степан Барна під час виїзного засідання колегії облдержадміністрації, що відбулося 28 вересня в Гусятині.

«Це вже третій довгобуд в області, який ми реалізуємо за два роки нашої спільної роботи. Першим вдалося реалізувати та здати в експлуатацію перинатальний центр «Мати і дитина», другим - лабораторний комплекс Тернопільської університетської лікарні. На черзі – обласний архів. І залишається ще один знаковий довгобуд – обласна бібліотека. Наразі ми працюємо з міською радою на предмет спільного бачення щодо вирішення цього питання», – зазначив Степан Барна.

Також він наголосив, що питання завершення будівництва архіву-довгобуду, що на масиві «Дружба» в Тернополі, стояло гостро. Будівництво даного об'єкта розпочали ще в далекому 1991 році. Утім, через відсутність коштів завершити його було неможливо. Лише у 2015 році вдалося відновити фінансування. Тепер же, за словами очільника області, Кабмін виділив необхідних 26 мільйонів гривень, які спрямують на те, щоб здати довгобуд в експлуатацію. З них 5 мільйонів гривень – це будівельна частина, й майже 21 млн. грн. – технічне забезпечення самого об'єкта.

«Ми повинні забезпечити історичну справедливість і повернути Українській греко-католицькій церкві приміщення монастиря, де зберігається обласний архів. У цьому питанні ми отримали підтримку від Президента України Петра Порошенка, а також від Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана. Водночас, завершення цього будівництва має надзвичайно важливе значення, позаяк архів буде центром науки, освіти, та нашою черговою можливістю вирішити питання з довгобудом в області», – підкреслив Степан Барна.

Як тільки кошти надійдуть до області, будівництво зможуть продовжити. Наразі ж у будівлі майбутнього архіву практично зроблена вся мережа інженерії, проведено утеплення фасаду, є котельня, зроблена система вентиляції. Додатково залишається облаштувати електромережу й завершити перший та другий поверхи. Від третього до дев'ятого поверху всі роботи виконані на 99%. Об'єкт розрахований на півтора мільйони одиниць зберігання, а це означає, що його завершення дозволить вирішити питання не лише обласного архіву, а й районних архівних відділів, архівних підрозділів органів державної влади, органів місцевого самоврядування та всіх установ і організацій, які є фондоутворювачами обласного Державного архіву.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: ...
Наступна новина: На Тернопільщині планують ...

КОМЕНТАРІ