Тернопілля: у Бучачі презентували мистецький альбом «Таїна Пінзеля»

Тернопілля: у Бучачі презентували мистецький альбом «Таїна Пінзеля»

04.10.17 15:17 0 526
Голова Тернопільської ОДА Степан Барна взяв участь у презентації мистецького альбому Віри Стецько «Таїна Пінзеля» про творчість відомого вітчизняного скульптора XVIII ст. Іоана Георгія Пінзеля. Видання вдруге вийшло у світ (перше – у 2013 році за фінансової підтримки видавничої ради Тернопільської ОДА та обласної ради – ред.) завдяки сприянню Благодійного фонду тернополян Тараса та Ірини Демкур. Власне, у понеділок, 2 жовтня, у костелі Небовзяття Пресвятої Діви Марії в місті Бучач презентація відбулася в рамках культурно-мистецького проекту «Під Зорею Пінзеля». Під час презентації альбому також показали фільм «Від Бучача до Лувру», де виставлялися роботи скульптора.

«Мені приємно говорити про те, що інколи ідея мецената, людини, котра запалюється, може перетворитися у велике полум'я, яке може об'єднати багатьох. Такою людиною є Тарас Демкура. І тому надзвичайно важливо, що він відроджує постать відомого скульптора Іоана Пінзеля та робить усе для його промоції та для промоції Тернопільщини. я не можу говорити з точки зору оцінки постаті Пінзеля, я не можу говорити, як мистецтвознавець, щоб чітко охарактеризувати види мистецтва, які він проявляє. Але я розумію одну конкретну річ – це людина, яка несе прапор України, її пам'ять, її творчість, мистецтво по всьому світу. Саме тому для Бучача Пінзель – це те, що може привернути увагу як з боку туристичного потенціалу, економічного розвитку і, зрозуміло, з мистецькознавчого формату», – наголосив Степан Барна під час презентації альбому.

Принагідно він зауважив, що потрібно відреставрувати Бучацьку ратушу. І це є спільним завдання обласної та місцевої влади. «Це має бути елементом нашої промоції. Я би хотів, щоб у нашій області, а саме в Бучачі, традиційно щороку відбувалися Дні Пінзеля. Паралельно, ми працюємо над популяризацією постаті Пінзеля і в мистецькому форматі, а також плануємо вже за півтора роки завершити реконструкцію Бучацької ратуші, до якої приклався цей відомий скульптор, щоб так би мовити відродити та оживити цю архітектурну пам'ятку. І це буде найбільшим внеском у вшанування пам'яті Іоана Георга Пінзеля», – підкреслив Степан Барна.

У свою чергу, за словами куратора проекту «Під зорею Пінзеля» Тараса Демкури, те, що пам'ять про відомого скульптора жива, надзвичайно важливо. З цією метою, щоб не дозволити йому забутися, й було підготовлено друге видання мистецького альбому. «Цього разу воно присвячене Вірі Стецько та Борису Возницькому. А ще визначним є те, що вступну статтю до альбому написав Блаженніший Любомир Гузар», – акцентував Тарас Демкура.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Представництво системи ...
Наступна новина: У вересні жителі ...

КОМЕНТАРІ