Чернігів: Молодіжне житлове кредитування: коротко про всі програми

Чернігів: Молодіжне житлове кредитування: коротко про всі програми

04.10.17 12:09 0 530
Багато хто чув про державні програми молодіжного житлового кредитування, але далеко не кожен знає про місцеві. Тим не менш, у Чернігові така програма є вже досить довго. Більше того, зараз термін її дії закінчився і йдеться про прийняття нової. У той же час, є важливий нюанс. Рішення про участь осіб у цій програмі приймає все-таки не міська адміністрація, а Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву (Держмолодьжитло). Про це прес-службі міської ради розповів Михайло Католик, начальник управління квартирного обліку та приватизації житлового фонду Чернігівської міської ради: - У 2012 році була прийнята відповідна міська програма на 5 років з фінансуванням у розмірі 6,7 млн грн. Йдеться про співфінансування з міського, обласного та державного бюджетів. У цьому році за цією програмою житло в Чернігові отримують 2 багатодітні сім'ї. Відбирає кандидатів на квартиру не місто, а Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву за рейтинговою системою. Тобто місце в черзі визначається не за датою запису в неї, а за багатьма критеріями - як, наприклад, вік, належність до пільгових категорій, навіть медалі, здобуті для України на міжнародних спортивних змаганнях. Це той фонд, який адмініструє й державні програми молодіжного житлового кредитування. А саме:

- "Пільгове молодіжне кредитування"

- "Кредит за рахунок коштів Фонду"

- "Доступне житло"

1. Пільгове молодіжне кредитування – кредит надається на будівництво (реконструкцію) та придбання житла молодим сім'ям, в якій чоловік та дружина віком до 35 років. Максимальний термін такого кредитування надається на 30 років, але не більше ніж досягнення позичальником пенсійного віку. Відсоткова ставка за цією програмою становить 3%. Після прийняття рішення про надання кредиту, кандидат вносить на свій особистий рахунок перший внесок у розмірі не менш як 6% передбаченої вартості житла.

2. Кредит за рахунок коштів Фонду - довготерміновий пільговий кредит, який надається на будівництво (реконструкція) житла молодим сім'ям, в якій чоловік та дружина віком до 35 років. Максимальний термін такого кредитування надається на 30 років, але не більше ніж досягнення позичальником пенсійного віку. Кредит надається з відсотковою ставкою у розмірі - 14,1% річних. Після прийняття рішення про надання кредиту, кандидат вносить на свій особистий рахунок перший внесок у розмірі не менш як 10% передбаченої вартості житла.

3. Доступне житло – всі громадяни, які зареєстровані в державній черзі на покращення житлових умов, мають можливість стати учасником державної програми по наданню державної підтримки, яка полягає у сплаті державою 30% вартості нормативної площі доступного житла, при цьому громадянин вносить на свій поточний рахунок, відкритий в уповноваженому банку, кошти в обсязі 70% вартості будівництва (придбання) доступного житла. За цією програмою поки що не передбачене кредитування, адже всі кошти сплачуються одразу. При купівлі житла за цією програмою, громадянин може вибрати лише тільки квартиру в будинку, яка йому сподобалася, а не сам будинок. Тому що будівельна компанія повинна обов'язково бути акредитована, за цією програмою в Фонді молодіжного житлового будівництва. За цією програмою в цьому році в Чернігові можливо отримають квартиру 2-3 сім'ї. Також до цієї програми 20 вересня цього року на засіданні Кабінету Міністрів України була прийнята Постанова, якою врегульовує порядок надання збільшеної до 50 відсотків державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла для учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб.

Більш детально з умовами цих програм можна ознайомитись на сайті відповідного регіонального управління Держмолодьжитла.

- Завданням Управління квартирного обліку міської ради при зверненні до Фонду жителів Чернігова є видача їм спеціальної документації про те, що вони перебувають на обліку (у черзі) як такі, що потребують покращення житлових умов, - пояснив Михайло Католик. - Ця довідка є обов'язковою в пакеті документів, які направляються претендентом у Фонд.

5 жовтня на засідання виконавчого комітету міської ради виноситься на розгляд проект «Програми молодіжного житлового кредитування в місті Чернігові на 2018-2022 роки». За цією програмою в проекті передбачена сума фінансування з міського бюджету в розмірі 15 млн грн на 5 років. Це значно більша сума, ніж була прийнята в 2012 році.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: Надходження ...
Наступна новина: Наприкінці року на ...

КОМЕНТАРІ