Степан Барна: Особливість бюджетного процесу на 2018 рік – у підвищенні ролі та відповідальності місцевих органів влади

Степан Барна: Особливість бюджетного процесу на 2018 рік – у підвищенні ролі та відповідальності місцевих органів влади

06.10.17 08:00 0 557
Минулої п'ятниці голова Тернопільської ОДА Степан Барна ініціював зустрічі керівництва облдержадміністрації з народними депутатами України від Тернопільщини з Романом Заставним, Тарасом Юриком, Ігорем Побером та Миколою Люшняком з питань стратегії та практики формування Державного і місцевих бюджетів на 2018 рік. Така цікава подія не могла пройти повз увагу журналістів «Свободи». І ось ми розмовляємо з головою ОДА Степаном Барною.

Степане Степановичу, на що звернули особливу увагу під час цього заходу?

Передусім, зосередилися на особливостях запропонованої Урядом бюджетної політики, які, полягають у підвищенні ролі та відповідальності місцевих органів влади всіх рівнів щодо наповнення, розподілу, та використання бюджетних фінансів. Скажімо, у проекті Держбюджету на 2018 рік передбачається близько 8 мільярдів гривень на співфінансування об'єктів регіонального розвитку через відповідний державний Фонд. А це втричі більше, ніж у 2017 році! За попередніми розрахунками, наша область може очікувати на дані цілі державну підтримку у розмірі понад 300 мільйонів гривень.

Тому вже зараз ставимо першочергові завдання: яким чином найефективніше розподілити та використати ці кошти. Для цього найближчим часом кожен район повинен визначитись, принаймні, з одним суспільно значимим для всієї області чи району об'єктом для участі у реалізації цього проекту. Також робимо акцент і на тому, щоб у переважній більшості це були об'єкти економічного розвитку, або ж пов'язані з модернізацією закладів охорони здоров'я, наповненням освітніх установ сучасними навчально-технічними засобами. Тобто, період «заміни вікон та дверей» вже минув, а хто не встиг цього зробити, нехай наздоганяє за власні ресурси.

Наступне – це потрібно визначити механізми, за рахунок яких у районах можна будеакумулювати на це кошти (і немалі!) для забезпечення спів фінансування визначених проектів.

Щось подібне стосується і спорудження та утримання автомобільних доріг місцевого значення?

Відповідно до прийнятих державою рішень, спорудження та утримання доріг місцевого значення переходить під юрисдикцію місцевих органів влади. У проекті Держбюджету на 2018 рік для нашої області на це передбачається допомога у сумі близько 350 млн. грн.

У зв'язку з цим, маємо невідкладно вирішувати цілий комплекс питань – від організації співфінансування – до того, які підрядники будуть у змозі забезпечувати якісне та своєчасне виконання робіт з будівництва та утримання місцевих доріг. А їх, на жаль, в області не так вже й багато. Тому визначаємо і в цьому напрямі конкретні завдання.

Крім того, під час розмови з народними депутатами ми обговорили пооб'єктно можливості підтримки державою у 2018 році окремих проектів – особливо важливих для області і навіть для всього Західного регіону України. Серед них – створення на базі обласного онкологічного диспансеру сучасного регіонального центру боротьби з онкологією на основі найпрогресивнішої методики діагностики та лікування, в тому числі шляхом придбання лінійного прискорювача – медичного пристрою нового покоління для променевої терапії. Або ж – реставрація пам'ятки архітектури світового значення – Бучацької ратуші чи створення у місті Тернополі потужного Центру з надання близько 500 (нині діючий – 50) адміністративних послуг нашим громадянам.

Все це і багато іншого корисного для області та людей ми в силі зробити, за однієї умови – якщо будемо разом і думати, і діяти. Яскравим прикладом такої співпраці обласної адміністрації та окремих народних депутатів є вирішення проблеми завершення ще у цьому році робіт з введення в експлуатацію нового приміщення обласного архіву – довгобуду «віку»! Кабінет міністрів України завдяки нашим спільним старанням спеціальною постановою виділив на це необхідні кошти. А це 26 мільйонів гривень на завершення будівельних робіт та на придбання обладнання. Запрацює новий архів, а приміщення, які він зараз займає, нарешті отримає їх законний власник – Катедральний Собор УГКЦ.

Як відомо, у планах керівництва обласної адміністрації у найкоротші терміни довести перспективи, особливості та завдання бюджетного процесу на 2018 рік до усіх структур влади, тобто, до всіх, кого це стосується…

Ці питання вже цього понеділка ми предметно обговорили з головами РДА та об'єднаних територіальних громад під час щотижневої відео-наради, а також з керівниками структурних підрозділів ОДА. В усі райони відправлено інструктивно-методичні матеріали щодо організації цієї роботи на місцях.

Плануємо скрупульозно опрацювати найважливіші питання бюджетного процесу на 2018 рік з кожним районом, з кожною об'єднаною територіальною громадою зокрема, щоб максимально збалансувати всі наявні ресурси, можливості та інтереси усіх рівнів територій. В цьому вбачаю найважливіше завдання влади на етапі ще незавершеної реформи децентралізації.

Розмовляв Володимир Баворівський

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ